Prieš Velykas – bauda už krikščionybės niekinimą

Palangiškio Vaido Želvio nuotaika Velykų išvakarėse – visai ne šventiška: Šilalės teismas jį pripažino kaltu dėl neapykantos krikščionybei kurstymo ir skyrė 1500 eurų baudą.

Palangiškis V.Želvys tikino, kad jis tik išsakė savo nuomonę apie religijas.<br>Laikraščio „Vakarinė Palanga“ nuotr.
Palangiškis V.Želvys tikino, kad jis tik išsakė savo nuomonę apie religijas.<br>Laikraščio „Vakarinė Palanga“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė („Lietuvos rytas“)

Mar 26, 2016, 7:29 AM, atnaujinta May 31, 2017, 1:16 PM

41 metų V.Želvys užsitraukė nemalonę dėl viešojoje erdvėje pasirodžiusių nuotraukų religine tematika su komentarais.

Pasak paties palangiškio, per kelerius metus į jo socialinę paskyrą internete buvo įkelta apie 1700 fotografijų, bet prokurorus sudomino tik 74, pasirodžiusios 2012–2014 metais.

Pavyzdžiui, prie publikuojamos popiežiaus Pauliaus VI audiencijos salės Vatikane nuotraukos yra prierašas: „Popiežius Vatikane pasistatė satanistinį sostą velniams.“ Kitoje vietoje rašoma: „Politika yra liga. Politikai yra ligoniai. Tas pats ir dėl religijos.

Tai onkologinis susirgimas, dėl kurio žmonės pasmerkti mirti.“

Vienoje nuotraukoje vaizduojami katalikai kanibalų kūnais su vyskupų rūbais. Jie rankose laiko taurę su knyga, o šalia guli kruvinas moters lavonas.

„Kanibalai katalikai ėda Dievo kūną ir geria Dievo kraują“, – toks prierašas yra šalia.

Nuotraukoje, kurioje tėra tik kryžius, klausiama: „Kaip jums patinka zombių ir vampyrų religija?“ Prie nuorodos į straipsnį „Lenkijos kunigas mirė homoseksualinės orgijos metu“ prirašytas komentaras: „Katalikiški dvasiniai mokytojai mėgsta paseksauti su vaikais. Jų dievas tikrai myli myli vaikus...“

Nustatyta, kad V.Želvys viešai tyčiojosi iš krikščionių bendruomenės, jos vertybių, tradicijų, niekino religiją.

Palangiškis kaltės nepripažino. Jis aiškino, kad informaciją skelbė švietėjiškais tikslais, siekdamas atskleisti ir teigiamas, ir neigiamas religijų puses.

Esą dauguma tų užrašų kilę iš anekdotinių situacijų, o kai kuriuos savo komentarus vertino kaip juodąjį humorą ar sarkazmą.

Teismas tai įvertino visiškai kitaip. Konstatuota, kad skelbtos nuotraukos ir parašai po jomis nukreipti prieš krikščionis, katalikų dvasininkus, kursto žeminti žmones dėl jų tikėjimo.

Dėl sistemingo ir viešo tyčiojimosi iš religijos, jos niekinimo, neapykantos skatinimo, kurstymo žeminti žmonių grupes dėl tikėjimo numatytas laisvės atėmimas iki 3 metų. Teismas atsižvelgė, kad V.Želvys dirba, nusikalto pirmą kartą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.