Po prokurorės akibrokšto – mįslė

Apeliaciniame teisme – dar negirdėtas dalykas. Sakant baigiamąsias kalbas žiaurios žmogžudystės byloje prokurorė staiga paprašė atmesti prokuratūros skundą.

V.Valius mano, kad prokurorai neriasi iš kailio norėdami apkaltinti jį nužudymu.
V.Valius mano, kad prokurorai neriasi iš kailio norėdami apkaltinti jį nužudymu.
Daugiau nuotraukų (1)

Arvydas Lekavičius („Lietuvos rytas“)

2016-04-13 08:03, atnaujinta 2017-05-29 03:52

Prieš kelerius metus advokatavimu tuometei teisėjai Neringai Venckienei pagarsėjusi Generalinės prokuratūros prokurorė Lina Beinorytė vėl nustebino teisininkų visuomenę.

2011 m. ji įsiveržė į Apeliacinio teismo posėdžių salę ir prašė teisėjos, kad ši privataus kaltinimo tvarka pagal Mariaus Kuprevičiaus pareiškimą nekeltų N.Venckienei baudžiamosios bylos.

Praėjusią savaitę prokurorė metė dar vieną akibrokštą – atstovaudama prokuratūros interesams prieš 8 metus nužudytos Klaipėdos medikės Ingos Žitkevičienės byloje ji baigiamųjų kalbų metu Apeliacinio teismo kolegijos paprašė atmesti prokuratūros skundą.

Šiame skunde buvo prašoma panaikinti Klaipėdos apygardos teismo sprendimo dalį, kuria už medikės nužudymą nuteistas Edmundas Montvydas buvo išteisintas dėl vagystės iš nužudytosios buto, taip pat dėl šios vagystės išteisintas Virginijus Valius.

Pirmas atvejis teismuose

Po šio prokurorės pareiškimo bylą nagrinėjantiems ir jau nuosprendį ketinantiems rašyti teisėjams tenka narplioti keistą teisinį galvosūkį.

Mat, kaip ir prokurorė, prokuratūros skundą prašo atmesti dėl šios žmogžudystės nuteistas E.Montvydas ir dėl vagystės iš nužudytosios buto išteisintas V.Valius.

Tačiau nukentėjusiais pripažinti nužudytosios giminaičiai prašo skundą tenkinti.

„Per mano ilgametę darbo praktiką dar neteko girdėti, kad valstybinis kaltintojas prašytų atmesti prokuratūros skundą. Tokios galimybės nesuteikia ir įstatymas.

Tik labai retais atvejais kaltintojai pasinaudoja teise atšaukti skundą, bet ne prašo jį atmesti“, – sakė nuteistojo E.Montvydo advokatas Drąsutis Zagreckas, kuris pats yra dirbęs teisėju.

Advokatas neatmetė galimybės, kad tokių desperatiškų veiksmų prokurorė ėmėsi po to, kai žlugo slaptas planas pasiekti, jog E.Montvydas pakeistų savo parodymus ir liudytų, kad I.Žitkevičienę nužudė ne jis, o V.Valius.

Pranešė apie spaudimą

Apie pareigūnų siekį, kad jis pakeistų parodymus, ir daromą spaudimą nuteistasis E.Montvydas pareiškė dar praėjusių metų pradžioje.

Savo pareiškime teismui jis teigė, kad, kai buvo atvežtas iš Šiaulių tardymo izoliatoriaus į Lukiškių kalėjimą, pas jį atvyko Kriminalinės policijos biuro vyriausiasis tyrėjas Algimantas Martinkus ir reikalavo, kad kaip žudikas būtų įvardytas V.Valius.

Anot nuteistojo, kriminalistas tvirtino, jog jau yra suderinta su Generaline prokuratūra, kad, pakeitus parodymus, byla V.Valiaus atžvilgiu bus atnaujinta ir jam bus pateikti kaltinimai dėl nužudymo.

Už šių parodymų pakeitimą buvo pažadėta, kad E.Montvydui bus sušvelninta bausmė – vietoj vienuolikos metų jam bus skirti penkeri ir jis iškart išeis į laisvę. Atsisakius keisti parodymus, buvo pagrasinta, jog dar gali tekti ilgai sėdėti kalėjime.

Tyrimas nieko neatskleidė

Pareiškimą dėl galimo A.Martinkaus piktnaudžiavimo buvo pavesta tirti Policijos departamento Imuniteto valdybai. Tačiau buvo apsiribota tik A.Martinkaus, kuris pareiškė tuo metu visai nebuvęs Lukiškėse, apklausa ir atsisakyta pradėti ikiteisminį tyrimą.

„Gal tyrėjai ir ne be pagrindo galėjo nepatikėti mano žodžiais – juk aš nuteistas už žmogžudystę. Tačiau juk būtų pakakę patikrinti Lukiškių žurnalų įrašus, kalėjime esančias vaizdo kameras – ir viskas paaiškėtų“, – „Lietuvos rytui“ kalbėjo E.Montvydas.

Nuteisė tik vieną

I.Žitkevičienė buvo nužudyta 2008 metų liepos 2-osios naktį.

Tą dieną ji išlydėjo į užsienio komandiruotę išvykusį savo vyrą Andrių ir iškart į namus pasikvietė vieną savo meilužių – V.Sorokolietovą.

Porelė kelias valandas užsiėmė seksu ir gėrė šampaną.

Po kiek laiko I.Žitkevičienė ėmė skambinti kitiems savo meilužiams ir kvietė juos atvykti.

Vienam jų – V.Valiui ji skambino 20 kartų, fotografavo save apsinuoginusią ir telefonu siuntinėjo nuotraukas.

Po ilgų įkalbinėjimų V.Valius pas moterį nuvažiavo su savo bičiuliu E.Montvydu ir toliau linksminosi.

Bylos duomenimis, besilinksminant I.Žitkevičienė pakvietė E.Montvydą į miegamąjį pasimylėti.

Vyriškis jau buvo gerokai įkaušęs ir nesugebėjo patenkinti moters. Ši įniršo – išvadino E.Montvydą pederastu, impotentu ir gaidžiu. Įžeistas vyriškis ėmė kumščiais daužyti moterį, jai į galvą sviedė vazą.

Beveik po dvejų metų užsienyje sulaikytas E.Montvydas prisipažino nužudęs I.Žitkevičienę.

Nors V.Valius savo kaltę neigė, prokurorai jam pateikė kaltinimus iš nužudytosios buto pavogus pinigus.

2014 m. bylą išnagrinėjęs Klaipdos apygardos teismas E.Montvydą nuteisė 11 metų laisvės atėmimu, o V.Valius buvo visiškai išteisintas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.