Romas Zamolskis: „Neketinau nei žudyti, nei žudytis“

Apie kankinimus Rusijos kalėjime ne kartą kalbėjęs samdomas žudikas 46 metų Romas Zamolskis iš tiesų ten naudojasi net internetu. Perskaitęs naujienų portale lrytas.lt straipsnį apie jo teismą kitą dieną kalinys atsiuntė savo komentarą.

Už grotų Rusijoje laikomas R.Zamolskis žino, kas apie jį rašoma Lietuvoje.
Už grotų Rusijoje laikomas R.Zamolskis žino, kas apie jį rašoma Lietuvoje.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė („Lietuvos rytas“)

Apr 19, 2016, 7:28 AM, atnaujinta May 28, 2017, 11:20 AM

Iš parduotuvės pagrobti ne brangūs laikrodžiai, o pigios klastotės. Apie pasikėsinimą teisme prabilęs verslininkas – ne auka, o paskolos grąžinimo bandęs išvengti melagis.

Taip Jekaterinburgo teisme nagrinėjamų nusikaltimų aplinkybes patikslino su Rusijos nusikaltėlių grupuotėmis siejamas lietuvis R.Zamolskis.

Kalėjime laikomas vyras laišką redakcijai atsiuntė praėjus dienai po straipsnio apie jo teismo procesą.

Naktį brovėsi į parduotuvę

Už įvairius nusikaltimus R.Zamolskis Jekaterinburge teisiamas su kitais nusikaltėlių grupuotės nariais Michailu Kloku ir Valerijumi Povarovu.

Jie kaltinami 2003 metų kovo 6-osios naktį apiplėšę šveicariškais laikrodžiais prekiaujančią parduotuvę „Laiko studija“.

Į jos vidų R.Zamolskis, M.Klokas ir Aleksandras Kotovas pateko per šalia esančios bendrovės patalpas. Kiti gaujos nariai važinėdami dviem automobiliais stebėjo aplinkines gatves ir turėjo įspėti bendrininkus, jei pasirodytų pareigūnai.

Tačiau įsilaužėlius sustabdė ne milicija. Plėšikus pastebėjusi parduotuvės sargė nuspaudė pavojaus mygtuką ir įjungė garsinę signalizaciją. Teisme teigiama, kad dėl to labai įtūžęs R.Zamolskis sprukdamas smarkiai sumušė moterį.

Patikslino laikrodžių vertę

Tačiau dabar R.Zamolskis tvirtino, kad tos nakties grobis buvo juokingas: tik keturi laikrodžiai, ir tie patys – klastotės iš Kinijos. Parduotuvės savininkė juos esą įsigijo Maskvoje.

„Jų kaina – ne 37 tūkstančiai JAV dolerių, kaip buvo įvardyta teisme, o 37 tūkstančiai rublių. Tai yra 500 JAV dolerių, juokinga“, – aiškino R.Zamolskis.

Teisiamasis neigė, kad jis ar jo bendrininkai mušė parduotuvės sargę: „Niekas jos nemušė ir jai negrasino. Ji, kaip koks gyvūnas, buvo užrakinta parduotuvėje, kad negalėtų susisiekti su savo viršininkais. Ką tyrėjai parašė, tą ji ir pasirašė.“

Teisiamasis pridūrė, kad į parduotuvę įsibrovęs plėšikas grėsmės negalėjo sukelti net moteriai: „Jis buvo vos aukštesnis už tą sargę, o jos ūgis – 150 centimetrų.“

Sprogimą sukėlė pats?

R.Zamolskis paaiškino ir kito nusikaltimo – pasikėsinimo į žinomą Jekaterinburgo verslininką Aleksandrą Kasjanovą – aplinkybes.

Sprogimas šio verslininko namuose nugriaudėjo 2004 metų liepos 16-ąją.

Byloje teigiama, kad šio nusikaltimo užsakovas – A.Kasjanovo verslo partneris ir banko „Uraltransbank“ pagrindinis akcininkas Valerijus Zavodovas, o konfliktas tarp jų galėjo kilti dėl A.Kasjanovo paimtos paskolos.

Teisme parodymus davęs A.Kasjanovas neabejojo, kad pasikėsinimą į jį rengęs V.Zavodovas žinojo, jog jo skrydis į Ispaniją atidėtas kitai dienai, ir suskubo jo atsikratyti.

Granata sprogo po langu

Byloje teigiama, kad R.Zamolskis stovėjo ant daugiabučio namo stogo ir prie virvės pririštą granatą metė į devintame aukšte esantį A.Kasjanovo butą. Tačiau granata sprogo nepasiekusi tikslo.

A.Kasjanovas liko nesužeistas, o į arčiau lango buvusią žmoną susmigo daugybė šukių.

Ji buvo išvežta į ligoninę. R.Zamolskis įsitikinęs, kad A.Kasjanovas šį sprogimą galėjo sukelti pats: „Jei granata būtų sprogusi prie lango, langas būtų išlėkęs, o jų jau nebebūtų tarp gyvųjų.

O gal jie su neperšaunamosiomis liemenėmis kuo toliau nuo langų miega?“

Teisiamasis tikino, jog pasikėsinimą į jo gyvybę suvaidinęs A.Kasjanovas tam turėjo motyvų – kaltę jis galėjo suversti bankui ir šantažuoti jo vadovus, kad nereikėtų grąžinti paskolos.

„Jis dar 2003 metais iš banko paėmė 120 milijonų rublių paskolą ir iki šiol negrąžino, o bankas atleido ir pinigų nereikalauja. Ar ne keista?“ – svarstė R.Zamolskis.

Kankinosi, bet nesižudė

Samdomas žudikas iš Lietuvos patvirtino Jekaterinburgo teismui išsakytus skundus, kad kalėjime buvo žiauriai kankinamas ir verčiamas pripažinti kaltę.

R.Zamolskis priminė, jog dar 2014-ųjų gruodį buvo pasklidusi informacija, esą jis kalėjime bandė nusižudyti, o kad daugiau to nepakartotų, kameroje buvo pririštas prie lovos.

Rusijos televizijos informavo net apie jo atsisveikinimo raštelį žmonai.

R.Zamolskio teigimu, ši istorija buvo sukurta specialiai: „Informacija apie savižudybę jau pasklido. Jeigu neduosi reikalingų parodymų, pranešime, kad mes neapsižiūrėjome, o suimtasis pasikorė.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.