Spaustuvininkas eurus klastojo, o dizaineris juos pirko

Kauno apygardos teisme pradėtas 360 000 eurų padirbtų eurų platinimo bylos svarstymas, kurioje kaltinamas buvęs spaustuvės savininkas 50 metų Giedrius Marcinkevičius ir 40 metų dizaineris Algimantas Juodelis.

Kaune išaiškinti eurų klastotojas ir pirkėjas, vyksta jų teismas.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Kaune išaiškinti eurų klastotojas ir pirkėjas, vyksta jų teismas.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 28, 2016, 5:06 PM, atnaujinta May 27, 2017, 7:27 AM

Trečiadienį per posėdį Kauno prokurorui Donatui Puzinui perskaičius kaltinamąjį aktą, buvo apklausti abu kaltimamieji. Kitame posėdyje, kuris įvyks gegužę, liudys artimi kaltinamųjų giminaičiai ir spausdinimo technikos bei formų specialistas.

Įtariama, jog G.Marcinkevičius eurus savo namuose pradėjo klastoti dar 2008 metais. Kriminalistai surinko įrodymus, jog jis pagamino 3,6 tūkst. vienetų 100 eurų kupiūrų ir 1000 vienetų 50 eurų kupiūrų. Klastotės buvo kokybiškos – skyrėsi numeriai, plika akimi jas buvo nelengva atskirti nuo tikrų banknotų.

Verslininkas prisipažino naudojęs spausdintuvą, kompiuterį, nominalų klišes – formas, reikalingas kupiūroms spausdinti.

Dalį klastojimui reikalingos įrangos spaustuvės vadovui pristatė kirgizas, su kuriuo jis susipažino automobilių remonto dirbtuvėse.

Užsienietis esą ir išmokė G.Marcinkevičių pinigų padirbinėjimo paslapčių. Jis parduodavo kirgizui 50 eurų klastotes po 7,5 euro. Kiti platintojai siūlydavo po 5,5 – 6 eurus.

G.Marcinkevičius vėliau susipažino su A.Juodeliu – buvo jo klientas reklamos gamybos versle.

Dizaineris neatmetė pasiūlymo pirkti eurų klastotes. Per tris kartus jis iš G.Marcinkevičiaus nupirko 380 kupiūrų, o ketvirtas sandoris neįvyko – vyrus sučiupo policijos pareigūnai, surengę slaptą operaciją.

Abu kauniečiai pripažino savo kaltę, tačiau G.Marcinkevičius tvirtino nepadirbinėjęs 100 eurų bankonotų – buvo mėginimų juos gaminti, tačiau nepavyko sukurti kokybiškų klastočių.

Teisėsaugos pareigūnai šia versija nepatikėjo. Pas spaustuvininką pratos metu buvo 100 nominalo kupiūrų spaudinimo forma.

Dizaino ir maketavimo specialistas A.Juodelis anksčiau buvo teistas kvaišalų laikymo, o G.Marcinkevičius teisiamųjų suole atsidūrė pirmą kartą.

Nusikalstamo amato žinias verslininkas tobulino, naršydamas po populiarius interneto portalus.

G.Marcinkevičiui mintis užsiimti šešėliniu verslu kilo, patyrus sunkią kojos traumą – jis prarado dalį darbingumo.

Vyras tvirtino norėjęs tokiu būdu padidinti savo sumažėjusias pajamas.

Įtariama, kad G.Marcinkevičius priklausė didelio masto eurų padirbinėtojų grupuotei, bet jo bendrininkų, išskyrus A.Juodelį, nustatyti nepavyko.

Buvusiam spaustuvininkui ir dizaineriui gresia nuo 3 iki 10 metų nelaisvės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.