Raimondas Kurlianskis laisvę atgavo, bet įtarimų našta – sunki

Pailsėti ir pagydyti skaudančią širdį. To trokšta iš Lukiškių tardymo izoliatoriaus išleistas koncerno „MG Baltic“ viceprezidentas Raimondas Kurlianskis. Tuo metu prokuratūros užkulisiuose jau kalbama, kad STT pareigūnai paskubėjo jį sulaikyti.

Vakar išėjęs iš Lukiškių tardymo izoliatoriaus R.Kurlianskis namie privalės būti nuo 22 valandos iki 6 valandos ryto.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vakar išėjęs iš Lukiškių tardymo izoliatoriaus R.Kurlianskis namie privalės būti nuo 22 valandos iki 6 valandos ryto.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Advokatas K.Pėdnyčia, lankydamas R.Kurlianskį už grotų, bandė jį ir nuraminti.<br>T.Bauro nuotr.
Advokatas K.Pėdnyčia, lankydamas R.Kurlianskį už grotų, bandė jį ir nuraminti.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Rasa Karmazaitė, Milda Kuizinaitė („Lietuvos rytas“)

Jun 1, 2016, 5:51 AM, atnaujinta May 23, 2017, 12:02 PM

Dvidešimt parų Lukiškių kamerose – tai vienutėje, tai su kitais įtariamaisiais, įvykdžiusiais sunkius nusikaltimus. Tarp jų galėjo būti ir pareigūnų šnipas.

Tokius tardymo ir informacijos išgavimo metodus neretai taiko teisėsaugininkai.

Jie tikisi, kad ištiktas streso, sunkiomis sąlygomis kalinamas, iš kameros į kamerą mėtomas suimtasis palūš psichologiškai, pradės keistai elgtis ir jam atsiriš liežuvis.

Tačiau šiuo atveju toks planas neišdegė, o Vilniaus apylinkės teismas antradienį nepatenkino principingumu garsėjančio prokuroro Justo Lauciaus prašymo pratęsti R.Kurlianskio suėmimą dar dviem mėnesiams.

Galbūt tokį sprendimą prokuroras nujautė, nes dar pirmadienį „Lietuvos ryto“ paprašytas leisti pasikalbėti su R.Kurlianskiu Lukiškėse prašė vieną dieną palaukti: „Šiuo metu galimybės yra nulinės – ne todėl, kad drausčiau jam bendrauti su žurnalistais. Šiuo metu tokia situacija, kad gerbiamam Raimondui būtų geriau pabūti be žurnalistų ir nedaryti iš to šou.“

Atrodo, kad iš garsios bylos šou daro ne žurnalistai, o Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai, kurie galimai nutekino pikantiškų sekimo ir ikiteisminio tyrimo detalių.

Pavyzdžiui, apie prie Seimo rūmų, mašinoje, tuščioje dėžutėje nuo alkoholio, paliktus 106 tūkstančius eurų. Esą taip neapgalvotai pasielgė buvęs Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis, suteikęs galimybę STT pareigūnams pažymėti pinigus.

Į šou buvo panašios ir STT atliekamos kratos, per kurias pasitelkti automatais ginkluoti policininkai.

Galbūt taip siekiama pasirodyti? O gal įtikti dar įtakingesniam asmeniui, kuris davė nurodymą sekti koncerno „MG Baltic“ vadovus?

„Teisėsaugos užkulisiuose kalbama, kad dar pernai buvo duotas nurodymas iš aukščiau: „Reikėtų pagaliau išardyti tą oligarchų klaną“, – „Lietuvos rytui“ prasitarė vienas gerai informuotas pareigūnas, iš arti stebintis šį korupcijos skandalą.

Trūksta aiškių motyvų

„Lietuvos ryto“ šaltinio teigimu, tik dalis pinigų, kuriuos teisėsaugininkai rado pas tuometį Liberalų sąjūdžio lyderį, buvo pažymėti. Todėl dabar nekantriai laukiama kur kas svarbesnės ekspertizės išvadų – kieno pirštų atspaudų yra ant konfiskuotų pinigų.

Po tokios ekspertizės gali įvykti naujas bylos posūkis.

Kad ir kaip pakryptų korupcijos bylos tyrimas, patyrę teisininkai svarsto, kad jis gali trukti ilgai.

Byloje trūksta aiškių motyvų ir įrodymų, už ką galbūt buvo perduotas kyšis ir kam jis galėjo būti skirtas – ar E.Masiuliui, ar dar įtakingesniam veikėjui.

Kalbama, kad STT pareigūnai šį kartą pritrūko kantrybės ir jie paskubėjo įsiveržti į E.Masiulio namus, paimti pinigus ir po to sulaikyti R.Kurlianskį.

„Lietuvos ryto“ duomenimis, korupcijos byloje yra politiko ir verslininko pokalbių išklotinės.

R.Kurlianskio pokalbių buvo klausomasi jau nuo praėjusių metų rudens. Tačiau įrašyti pokalbiai yra abstraktūs, juose nėra konkrečių detalių ir pavardžių, už kurių būtų galima užsikabinti.

Galbūt tai paaiškės iš kitų politikų pokalbių išklotinių?

Už grotų prašė neguosti

Vienintelis žmogus, kuris Lukiškių tardymo izoliatoriuje buvo įleidžiamas pas įkalintą R.Kurlianskį, – buvęs generalinis prokuroras, o dabar advokatas Kazys Pėdnyčia.

Nei žmona Rima, nei verslininko dukterys negalėjo jo pamatyti akis į akį. Taip pat buvo draudžiama perduoti artimųjų laiškus. Sutuoktinei tik buvo leista vyrui per tardymo izoliatoriaus darbuotojus perduoti drabužių ir knygų, kurių jis labai prašė.

66 metų K.Pėdnyčia, pirmą kartą iškart po suėmimo aplankęs 50 metų R.Kurlianskį, bandė jį nuraminti. Buvęs generalinis prokuroras kalbėjo, kad būna dar sudėtingesnių situacijų, kad reikia palaukti, laikas viską sudėlios į vietas.

„Nereikia manęs guosti!“ – tik numojo ranka „MG Baltic“ viceprezidentas.

R.Kurlianskio verslo partneriai manė, kad jis atlaikys: „Jis yra kaip kareivis. Tik dabar – labai pavargęs.“

Jie prasitarė, kad įtariamasis turi sveikatos bėdų, jam jau anksčiau buvo diagnozuota širdies liga.

Išgirdęs, kad paleidžiamas į laisvę, R.Kurlianskis apsidžiaugė, tačiau ramybės jam nepadaugėjo. Jis namuose Vilniuje privalės būti nuo 22 val. iki 6 val.

Be to, prokuroras gali apskųsti teismo sprendimą, gali paaiškėti naujų aplinkybių ir politikų pavardžių, susijusių su korupcijos byla. Todėl R.Kurlianskiui neramu, ar vėl neteks grįžti į Lukiškes.

Prokurorui užkliuvo ir turtai

– Kuo buvo pavojingas R.Kurlianskis, kad 20 parų buvo uždarytas už grotų? – „Lietuvos rytas“ paklausė didelę darbo teisėsaugos srityje patirtį turinčio K.Pėdnyčios.

– Šioje byloje kalbama apie įtarimus nusikaltimais valstybės tarnybai ir viešiesiems interesams.

R.Kurlianskis galbūt turėjo dokumentą, kurio turinys gali būti valstybės paslaptis.

Žinoma, tą dokumentą dar reikia pamatyti. Aš jo nemačiau.

Toks nusikaltimas priskiriamas prie nesunkių. Tokiais atvejais, manau, tik išskirtiniais atvejais turėtų būti apribojama laisvė.

Man susidarė įspūdis, kad šiuo atveju žmogus buvo suimtas siekiant tam tikrų taktinių veiksmų, – sulaikius ar suėmus jį paveikti psichologiškai. Juk Lukiškės – ne kurortas.

Yra buvę atvejų, kai žmonės stresinėje situacijoje jausdami spaudimą prisipažino, nors iš tiesų nepadarė jokių nusikaltimų.

Tačiau to neturėtų būti – sulaikymu jokiu būdu negali būti daromas spaudimas įtariamajam. Baudžiamojo proceso kodekso 122 straipsnyje yra aiškiai įvardytas suėmimo pagrindas: bėgs, slėpsis, trukdys procesui, darys naujus nusikaltimus.

Prokuroras, prašydamas suimti asmenį, privalo nurodyti konkrečius motyvus. Tai turi padaryti ir teisėjas, skiriantis suėmimą. O šiuo atveju konkrečių motyvų prokuroras nei pirmame teisme, nei dabar nepateikė.

Buvo pateikti tik abstraktūs motyvai – pavyzdžiui, kad R.Kurlianskio vaikai mokosi kitoje šalyje, todėl jis turi ryšių užsienyje ir gali ten pabėgti.

Kur įrodymai, faktai, duomenys? Jie turi būti byloje, ne tik prokuroro galvoje!

Aš su žmona neseniai poilsiavau Bulgarijoje ir ten susipažinau su ukrainiečių medikų šeima. Mes labai susidraugavome. Galima sakyti, kad jau turiu su jais ryšių. Ir kas iš to? Nieko! Reikėtų įrodyti, kad ryšiai padės sudaryti sąlygas slėptis.

Prokuroras taip pat nurodė, kad R.Kurlianskis yra pasiturintis. Tai ką, Lietuvoje visi turi būti tik vargšai? Taip jau buvo praeityje – visi vienodai turtingi ir visi vienodai vargšai. Bet dabar – nebe tie laikai.

– Bent penkis kartus bendravote su R.Kurlianskiu Lukiškėse. Kaip jis ten jautėsi?

– Man susidarė įspūdis, kad jis yra tvirtas, suėmimu jo neišmuši iš vėžių.

Tačiau jis turi sveikatos problemų. Neretai būna, kad suimtieji skundžiasi sveikata be pagrindo. Tačiau šiuo atveju negalėčiau jo tuo įtarti, nes sveikatos problemos prasidėjo jau anksčiau.

Pernai R.Kurlianskis iš darbo vietos buvo išvežtas greitosios pagalbos automobiliu.

Kadangi buvo stresinė situacija, nuogąstaujama, kad neįvyktų kas nors netikėta.

Kol kas mūsų šalyje teisėsauga labiau kreipia dėmesį ne į žmogaus sveikatą, o į bylą. Ir kartais labai perlenkia. Todėl manau, kad teismas, nepratęsdamas suėmimo, pasielgė teisingai.

– Prašydamas pratęsti „MG Baltic“ viceprezidento suėmimą prokuroras nepateikė teismui naujų motyvų. Tai kodėl vienas teisėjas nusprendė žmogų suimti, o kitas – ne?

– Taip, skirtingi teismai tas pačias aplinkybes įvertino skirtingai. Prokurorai, teisėjai, tyrėjai, advokatai turi skirtingą patirtį.

Todėl reikėtų kalbėti apie didesnę atsakomybę – negali sprendimai būti visiškai priešingi.

– Ar R.Kurlianskis buvo įkalintas vienoje kameroje su žudikais?

– Įvairiai buvo. Tokia tradicija jau nuo senų laikų tęsiasi. Kai dar vadovavau prokuratūrai, buvo kalbama, kad reikėtų skirstyti suimtuosius – nemaišyti žmogžudžių su tais, kurie padarė nesunkius nusikaltimus. Ta diskusija vis iškildavo ir nutildavo.

Manau, reikėtų griežtai apibrėžti, kokius asmenis reikia suimti. Tada atsirastų ir daugiau erdvės tardymo izoliatoriuje, ir pinigų būtų sutaupyta.

– Jūsų nestebina, kad korupcijos byloje nutekinami sekimo duomenys?

– Labai stebina, nes tokie duomenys gali būti skelbiami tik su prokuroro leidimu. Buvo ilgai sekama, tie duomenys – operatyvinė medžiaga, ji yra slapta. Jei taip vyksta, tai ko siekiama? Ar ne to paties, kaip ir suimant?

Mano nuomone, formuoti visuomenės nuomonę – galingas ginklas. Kartu galima daryti ir poveikį įtariamajam.

Daug kas mėgsta pakalbėti apie nekaltumo prezumpciją ir piktintis, kai ji pažeidžiama. Bet vis tiek ir toliau taip elgiamasi ir niekas nesikeičia.

Kas atsitinka, kai byla subliūkšta, žmogus išteisinamas? Dėmė uždėta, ją nuplauti sunku.

Tokia situacija man primena seną anekdotą, kai dviese kalbasi apie trečią. Vienas veikėjas klausia Petro, ką jis mano apie Joną. Petras atsako: „Gerai nežinau, bet jis kažkoks neaiškus – ar kažką pavogė iš jo, ar – jis.“

Kai žmogui metamas šešėlis, visuomenė tai negreitai pamiršta. O jei byla subliūkšta, pasigirsta kalbų: „Vėl išsisuko!“

Man įdomu, jeigu ir ši byla subliūkš, kas ir kuo nuplaus dėmę nuo R.Kurlianskio? Jis mane tikino, kad viskas buvo ne taip, kaip iki šiol skelbiama.

– R.Kurlianskis, kuris galbūt perdavė kyšį, buvo suimtas, o E.Masiulis, kuris galbūt paėmė pinigus, vaikštinėja laisvas. Kodėl?

– Įdomus klausimas, nes jie iš tiesų yra to paties proceso dalyviai, tačiau su jais elgiamasi skirtingai.

Dvelkia nelygiomis teisėmis – griežčiau elgiamasi su tuo, kuriam įtarimai švelnesni.

Tai kuris iš jų pavojingesnis? Gal tai lemia kokie kiti dalykai?

Laukė beveik visą dieną

Gerąją žinią apie atgautą laisvę R.Kurlianskis vakar sužinojo apie 10 valandą ryto, tačiau dar laukė vos ne visą dieną.

Paprastai kalėjimo administracija dokumentus dėl suimtųjų paleidimo stengiasi sutvarkyti per porą valandų ir juos namo išleisti vidurdienį.

Pagrindinės Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo durys „MG Baltic“ viceprezidentui buvo atvertos tik 16 val. 20 min., kai šios įkalinimo įstaigos darbuotojai jau pradėjo skirstytis namo.

Prie kalėjimo jau nuo ryto laukęs gausus būrys žurnalistų kiek sutriko: pro duris išėjęs verslininkas atrodė visai kitaip nei anksčiau teisme.

Į teismus, kur buvo svarstomas jo suėmimas, R.Kurlianskis atvykdavo apsirengęs tamsiu kostiumu. Iš tardymo izoliatoriaus išėjo vilkėdamas rusvais sportinio stiliaus marškinėliais, o švarkas buvo užmestas ant sportinio krepšio.

Daiktai, kurių nelaisvėje prireikė per tris savaites, tilpo į du krepšius.

Pro duris iš karto į gatvę žengęs R.Kurlianskis nedrąsiai apsidairė ir žingsnį paspartino tik tuomet, kai staiga privažiavo ir netoli kalėjimo vartų sustojo tamsios spalvos automobilis „Honda Accord“.

Žurnalistų apsuptas verslininkas į bagažinę skubiai įmetė abu savo krepšius, prisėdo šalia vairuotojo ir pasuko link namų, kur jo jau laukė artimieji.

STT krata – ir pažįstamos namuose

* STT pareigūnai, tirdami galimos politikų ir koncerno „MG Baltic“ korupcijos bylą, pirmadienį atliko kratas ir verslo grupės „Vilniaus prekyba“ pagrindinio akcininko Nerijaus Numavičiaus kontroliuojamos bendrovės „Bertona Holdings Limited“ Lietuvos skyriaus vadovės Dianos Dominienės darbo vietoje, automobilyje, namuose.

* Antradienį D.Dominienė apklausta Specialiųjų tyrimų tarnyboje. Ji įsitikinusi, kad buvo apklausta tik dėl to, kad pažįsta R.Kurlianskį, su kuriuo ją sieja asmeniniai ryšiai.

* Pareigūnams galėjo užkliūti R.Kurlianskio telefone rastas D.Dominienės telefono numeris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.