Progimnazijos buhalterė trokšta nuosprendžio

Pusę milijono svetimų eurų į kišenę susižėrusi Tauragės Martyno Mažvydo progimnazijos buhalterė siekė geresnio gyvenimo sau ir vaikams. Dabar didžiausias jos noras – greičiau išgirsti nuosprendį.

Į teisiamųjų suolą Klaipėdoje sėdę buvę bendradarbiai O.Žukauskienė ir V.Misiūnas pripažįsta savo kaltę.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Į teisiamųjų suolą Klaipėdoje sėdę buvę bendradarbiai O.Žukauskienė ir V.Misiūnas pripažįsta savo kaltę.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė („Lietuvos rytas“)

2016-06-15 06:32, atnaujinta 2017-05-21 17:41

„Kitaip jau nebus, laukiu pabaigos, sveikata kiekvieną dieną vis prastėja.

Padariau didžiulį nusikaltimą. Gėda prieš vaikus, artimuosius, pažįstamus.

Jau ketveri metai esu save taip nubaudusi, kad kalėjime sunkiau nebebus“, – Klaipėdos apygardos teisme jaudindamasi kalbėjo sūnų prilaikoma 56 metų Ona Žukauskienė.

Moteris kaltinama neteisėtu svetimo turto pasisavinimu stambiu mastu ir apgaulingu apskaitos tvarkymu.

Į teisiamųjų suolą kartu su ja sėdo ir mokyklos direktorius 54 metų Vidas Misiūnas, netinkamai atlikęs pareigas ir nepakankamai kontroliavęs savo pavaldinę.

Direktorius tikino net neįtaręs, kad tokiu didžiuliu mastu buvo šluojami mokyklos pinigai: „Neįsivaizduoju, kaip per metus galima sutaupyti ir pasisavinti 200 tūkstančių litų. Tai nerealu. Juk mokytojai gaudavo tai, kas priklausė.“

Apetitas vis didėjo

Nuo 2003 metų sausio iki 2013-ųjų kovo O.Žukauskienė į savo asmenines sąskaitas kaip darbo užmokestį pervedė 2 013 296 litus (583 094 eurus).

Iš pradžių moteris pasitenkindavo nedidelėmis sumomis. Vieną kartą dėl kažko sunerimusi 1000 litų net grąžino.

Kartais finansininkės sąskaita vienu kartu padidėdavo keliais šimtais, o kartais – keliais tūkstančiais litų.

Per visus dešimt metų tik kelis mėnesius moteris pasitenkino jai iš tiesų priklausančiu atlyginimu – maždaug dviem tūkstančiais litų.

Tačiau buvo ir tokių mėnesių, kai moteris neteisėtai praturtėdavo 40 tūkst. arba net 60 tūkst. litų.

Antai 2010 metų spalį ji pervedė sau 19 500, 11 750, 18 550, 1705 ir 8555 litus.

Lapkritį kišti rankos į svetimą kišenę neišdrįso, o atsikvėpusi ir vėl darė tą patį.

O.Žukauskienė anksčiau dirbo Tauragės savivaldybės Švietimo skyriaus centralizuotoje buhalterijoje.

Į M.Mažvydo mokyklą ji atėjo laimėjusi konkursą.

Direktoriui pinigai nerūpėjo

„Pastebėjau, kad direktorius neatlieka savo pareigų, nekreipia dėmesio į buhalterinius reikalus.

Iš pradžių buvo nedidelės sumos, paskui pamažu jas vis didindavau“, – aiškino buhalterė.

Darbo pradžioje ji esą nešdavo direktoriui visų darbuotojų sąrašus su atlyginimais, paskui nešioti nustojo, o mokyklos vadovas net nepasidomėjo, kodėl.

„Jam nebuvo įdomu, kokie tie atlyginimai, kartais atneštų dokumentų neskaitydavo, nematydavo, kad man pervesta per didelė suma“, – sakė O.Žukauskienė.

Direktorius esą nepastebėjo ir to, kai dėl jos neatidumo jam pačiam kelis kartus buvo pervestos per didelės sumos.

V.Misiūnas aiškino, kad tąsyk buvo supainioti koeficientai, ir jis permoką grąžinęs mokyklai.

Ir teisėja, ir prokurorė bandė išsiaiškinti, iš kur mokyklos biudžete atsirado tokios didelės pinigų sumos, kurias kaltinamoji pasisavino.

O.Žukauskienė tikino, kad mokytojai tikrai nenukentėjo nė centu: jie visi gavo tokius atlyginimus, kokie jiems priklausė.

„Visada galvojau apie juos, nė vieno niekada nenuskriaudžiau. Radau nišų, per kurias buvo galima sutaupyti iš atlyginimų fondo: tai mokytojas suserga, jo niekas nepavaduoja, tai pedagogai išvažiuodavo į seminarus.

Įstaiga didžiulė, todėl ir galimybių daug.

Aš visuomet dirbau ganėtinai skrupulingai, buvau taupi, neleisdavau išlaidauti, jokių skolų mokykla neturėjo“, – teisme kalbėjo O.Žukauskienė.

Neaišku, kur išleido milijonus

Paprašyta paaiškinti, kur padėjo tokius didžiulius pinigus, moteris svarstė: „Sunku paaiškinti, baisu, šitiek pinigų išleista. Tiesiog namams.“

O.Žukauskienė sakė, kad viena išlaikė šeimą, – vyras, su kuriuo neseniai išsiskyrė, beveik nedirbo, reikėjo tris vaikus išleisti į mokslus.

Namą Tauragėje šeima buvo įsigijusi seniau. Vėliau, jai pradėjus dirbti mokykloje, esą jį tik remontavo, gražino.

Kaltinamajai labiausiai širdį skauda dėl sūnaus. Jis su žmona septynerius metus dirbo Airijoje, taupė pinigus savam namui.

Sūnus paprašė motinos nupirkti sklypą namui – tėvai jį įregistravo savo vardu, o vėliau dokumentų neperrašė.

„Į namo statybas sudėti sūnaus pinigai. Man labai skaudu, kad sūnaus uždirbtus pinigus paleidau vėjais“, – braukė ašaras O.Žukauskienė.

Mat dabar ir jos namas, ir tas, kuriame gyvena sūnus, – areštuoti.

Per tuos 10 metų, kai mokyklos buhalterė svetimus pinigus dosniai šlavė į savo sąskaitas, Tauragės rajono savivaldybei nekilo jokių įtarimų, kad čia kažkas negerai, mokykloje nė karto nebuvo atliktas auditas.

Kaltinamoji tikino, kad ji čia niekuo dėta: neturėjo jokių pažįstamų auditorių.

Su niekuo nesidalijo?

583 tūkstančių eurų ieškinys, kurį pateikė Tauragės savivaldybė, pareikštas abiem kaltinamiesiems solidariai. Bet teisme O.Žukauskienė neabejojo, kad direktorius čia niekuo dėtas, – pinigus grąžinti turi ji.

Ikiteisminio tyrimo metu per vieną apklausą moteris aiškino, kad direktorius viską žinojęs, o dalį nugvelbtų pinigų ji esą perduodavusi jam.

„Tikrai to neprisimenu. Ikiteisminio tyrimo metu aš iš viso atsisakiau kalbėti, todėl nieko negaliu paaiškinti. Pinigais nesidalijau“, – teisme teigė O.Žukauskienė.

„Visiškai pripažįstu savo kaltę ir nuoširdžiai gailiuosi. Per didelis pasitikėjimas atveria kelius nusikaltimui. Aš nepaėmiau nė vieno man nepriklausančio lito“, – teisme sakė V.Misiūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.