Žmonių prekeiviai įtraukė aukas į sukčiavimo liūną

Kauno apygardos teisme žmonių prekeivių gaujos nariai tarė paskutinį žodį. Nė vienas iš keturių vyrų nepripažino savo kaltės, nors teisėsauga prieš juos surinko svarių įkalčių. Grupuotė versdavo aukas užsienyje talkinti telefoniniams sukčiams.

Kaune teisiama panevėžiečių gauja, vertusi bedarbius vykti pas telefoninių sukčių aukas ir paimti iš jų pinigus.<br>R.Neverbicko asociatyvioji nuotr.
Kaune teisiama panevėžiečių gauja, vertusi bedarbius vykti pas telefoninių sukčių aukas ir paimti iš jų pinigus.<br>R.Neverbicko asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 16, 2016, 9:40 AM, atnaujinta May 21, 2017, 3:10 PM

Iš Panevėžio kilę 38 metų Aleksandras Novikovas, 37 metų Ignas Vaitoška, 31 metų Martynas Zastarskis, 27 metų Simonas Žigas iš įkalinimo įstaigų antradienį buvo pristatyti į vieną paskutiniųjų teismo posėdžių Kaune. Jų bendrininkas 34 metų Andrius Belašovas nuosprendžio laukia, būdamas laisvėje.

Grupuotės atstovai tikino teismą, jog yra nekalti, ir prašė juos išteisinti. Tačiau juos klampina nukentėjusiųjų parodymai, telefonų išklotinės, kratos metu aptikti nelegalūs pistoletai, narkotikai ir daugelis kitų įrodymų.

Gaujos nariai buvo pasiskirstę vaidmenimis. A.Novikovas, I.Vaitoška, ir A.Belašovas užmegzdavo pažintis su skurstančiais Kėdainių krašto gyventojais, siūlydami jiems legalų darbą Vokietijoje. Tačiau nuvežti į šią šalį vyrai sužinodavo, jog jiems vykti pas sukčių mulkinamus žmones pasiimti pinigų.

Vokietijoje gyvenantiems rusakalbiams iš Marijampolės pataisos namų skambindavo gaujos lyderis M.Zastarskis ir S.Žigas. Šiedu kaliniai patikliems užsieniečiams sekdavo tas pačias pasakas, kaip ir Lietuvoje – artimam giminaičiui per avariją sužalojus žmogų, skubiai reikia pinigų operacijai ir kitoms gydymo išlaidoms.

Įtariama, jog Vokietijos rusakalbiai sukčiams iš Lietuvos atidavė ne vieną dešimtį tūkstančių eurų.

Iš viso į nusikalstamos grupuotės pinkles įkliuvo mažiausiai penki 26 – 52 metų kėdainiečiai. Vyriškiai tikino buvo priversti talkinti sukčiams, nes neturėjo iš ko grįžti namo, be to, išgirsdavę grasinimus susidoroti ne tik su jais, bet ir su jų artimaisiais.

Kai kurios aukos būdavo parvežamos į Lietuvą, o paskui vėl pristatomos į Vokietiją daryti naujų nusikaltimų.

Vienas vyras, nepanoręs veltis į nešvarų reikalą, sulaukė M.Zastarskio grupuotės keršto – iš jo buvo reikalaujama 350 eurų duoklės, priešingu atveju jis bus nužudytas.

Nusikaltimai išaiškėjo, vienai iš penkių aukų pabėgus iš Vokietijos ir viską atskleidus Lietuvos teisėsaugai. Vėliau parodymus sutiko duoti kiti prievarta nusikaltėliais tapę kėdainiečiai.

Per kratas A.Novikovo ir I.Vaitoškos namuose buvo rasta narkotikų ir psichotropinių vaistų. I.Vaitoška nelegaliai laikė pistoletą, šovinius.

Nukentėjusieji gaujos nariams yra pateikę civilinius ieškinius dėl neturtinės žalos atlyginimo, kurių dydis – nuo 5 iki 15 tūkst. eurų.

Panevėžio prokuroras Aurelijus Navickas kaltinamiesiems pasiūlė realias laisvės atėmimo bausmes, o grupuotės vadeivą M.Zastarskį paprašė pripažinti pavojingu recidyvistu. Pastarasis į žmonių prekeivių gaują įsiliejo, kalėdamas už nužudymą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.