Pinigų pasisavinimu įtariami kazachai ginami nešvariais metodais

Ukrainoje milijonų iššvaistymu kaltinamas kazachas Syrymas Šalabajevas ir jo bendrininkai dėl laisvės bando kovoti pačiais įvairiausiais būdais. Teigiama, kad buvo „nulaužtas“ vieno iš apvogtam bankui atstovaujančių advokatų elektroninis paštas, o teismams pateikiami suklastoti dokumentai.

Advokatas L.Judickas (kairėje) visokiais būdais mėgina išsukti savo ginamąjį S.Šalabajevą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Advokatas L.Judickas (kairėje) visokiais būdais mėgina išsukti savo ginamąjį S.Šalabajevą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė („Lietuvos rytas“)

Jun 20, 2016, 6:43 AM, atnaujinta May 21, 2017, 6:19 AM

Vilniaus apygardos teismas politinį prieglobstį Lietuvoje gavusiam 46 metų Kazachstano piliečiui S.Šalabajevui kol kas visiškos laisvės nesuteikė.

Kol bus baigta jo ekstradicijos į Ukrainą byla, jam paliktas namų areštas, privaloma registracija policijoje ir 50 tūkstančių eurų užstatas.

Ar bus patenkintas Ukrainos prašymas grąžinti kazachą į šalį, kur jis įtariamas 300 milijonų JAV dolerių iššvaistymu, paaiškės birželio pabaigoje, bet S.Šalabajevo advokatas Laimonas Judickas jau suskubo girtis, kad jo klientas yra nekaltas.

Advokatas klaidina žmones

Teigiama, esą kazacho duomenys dingo iš Interpolo paieškos, o Didžiosios Britanijos teismas dar kovo mėnesį paskelbė, kad S.Šalabajevo ir jo bendrininkų byla yra suklastota.

„Didžiosios Britanijos teismas mano klientų bendražygių byloje, kurie yra nurodyti kaltinamajame akte, neva irgi vykdę šią veiklą, yra pripažinęs, kad byla yra politinio pobūdžio.

Byla tiek Kazachstane, tiek Ukrainoje yra suklastota, sufabrikuota ir Jungtinės Karalystės teismas yra nurodęs, kad būtent Kazachstano režimas sugebėjo daryti įtaką Italijos ir Ispanijos teismams ir yra pareiškęs, kad gali daryti įtaką ir Ukrainos teismams“, – LNK televizijos „Žinioms“ pareiškė L.Judickas.

Banko „BTA Bank“, kurio lėšų iššvaistymu yra kaltinamas S.Šalabajevas, interesams Ukrainoje atstovaujančios advokatų kontoros „Ilyashev & Partners“ advokatas Romanas Marčenka teigia, kad tokiais savo pareiškimais L.Judickas klaidina ir teismus, ir visuomenę.

Pateikti suklastoti dokumentai

S.Šalabajevo paieška išties nutraukta, bet ne dėl to, kad jis būtų nekaltas, o todėl, kad yra rastas ir vyksta teismai dėl jo ekstradicijos.

Didžiosios Britanijos teismo sprendimas, R.Marčenkos teigimu, nieko bendra su S.Šalabajevu neturi ir Lietuvos teismų sprendimui dėl kazacho eks-tradicijos įtakos neturėtų.

„L.Judickas kalba apie Kazachstane registruoto banko „BTA Bank“ prezidento Muchtaro Abliazovo bendrininko Ukrainos piliečio Igorio Kononkos bylą. Jame I.Kononkos advokatai pateikė suklastotus dokumentus, o Anglijos teismas neapsižiūrėjo ir jais remdamasis kaip įrodymais priėmė sprendimą neišduoti sukčiaus Ukrainai.

Vėliau informacija apie suklastotus dokumentus buvo išsiųsta į Angliją ir jau kitas teismas, kuris nagrinėjo M.Abliazovo pavaldinio Romano Solodčenkos ekstradicijos bylą, į šiuos dokumentus nekreipė dėmesio“, – „Lietuvos rytui“ sakė R.Marčenka ir pabrėžė, kad kaltinimai S.Šalabajevui ir I.Kononkai yra pateikti dėl visai kitų epizodų.

Pakoregavo savo naudai

Pasak advokato, suklastoti dokumentai, kurie buvo pateikti nagrinėjant I.Kononkos bylą Londono teisme buvo gauti nusikalstamu būdu, įsilaužiant į „BTA Bank“ interesams atstovaujančio advokato Arsenijaus Gerasimovo elektroninį paštą. Iš jo buvo pavogti advokato ele-ktroniniai laiškai, kuriais susirašinėta su M.Abliazovo bylą tiriančiu tyrėju Maksimu Melniku, bei kai kurie dokumentai.

Šis nusikaltimas įvykdytas dar 2013 metų lapkritį.

Po kelių mėnesių, 2014 metų vasarį, dokumentai ir laiškai buvo paskelbti internete, bet ne tokie, kaip buvo pavogti, o perdirbti taip, kad būtų naudingi M.Abliazovui ir jo bendrininkams.

„Internete buvo įdėtos nuskenuotos ir „pataisytos“ dokumentų kopijos, o ne dokumentų elektroninės versijos. Jos viena nuo kitos labai skyrėsi“, – paaiškino R.Marčenka.

Pakoreguotus dokumentus ir advokato A.Gerasimovo bei tyrėjo M.Melniko susirašinėjimą I.Kononkos gynėjai pateikė Londono teismui.

Pasak R.Marčenkos, kadangi Ukrainos atstovai byloje dalyvauti neturėjo teisės (kaip ir Lietuvoje, vyko uždaras procesas) ir todėl niekas iš Didžiosios Britanijos atstovų jiems teisme neatstovavo, nebuvo kam teismui paaiškinti, kad įsibrovus į A.Gerasimovo elektroninį paštą įvykdyta vagystė ir suklastoti dokumentai, ir teismui yra teikiamos klastotės.

„Taigi, ir dabar neaišku, ar S.Šalabajevas Lietuvos teismui ar Migracijos departamentui nepateikė suklastotų duomenų, nes bankas ir jo atstovai neturi galimybės to patikrinti,“ – kalbėjo R.Marčenka.

Suklastojo net VRM išvadas

Dėl įsilaužimo į A.Gerasimovo elektroninį paštą ir jo duomenų vagystės bei dokumentų klastojimo pradėti ikiteisminiai tyrimai trijose šalyse – Ukrainoje, Kazachstane ir Prancūzijoje.

Pastarojoje šalyje byla pradėta dėl M.Abliazovo veiksmų. Ekstradicijos Prancūzijos kalėjime laukiantis buvęs Kazachstano energetikos ministras ir buvęs „BTA Bank“ prezidentas sugebėjo Prancūzijos teismui pateikti suklastotas Ukrainos vidaus reikalų ministerijos (VRM) išvadas.

Teismui pateiktame dokumente teigiama, kad esą buvo nustatyta, jog M.Abliazovą Ukrainos teisėsaugininkai apkaltino nepagrįstai ir ši šalis jam jokių pretenzijų neturi.

Nustebę prancūzai per savo Užsienio reikalų ministeriją nusprendė pasitikslinti pasiteiraudami ukrainiečių.

Prancūzų apgauti nepavyko

Ukrainos generalinis prokuroras Prancūzijai nusiuntė atsakymą: „Ukrainos generalinė prokuratūra oficialiai paklausė VRM dėl šių išvadų. Originalus VRM dokumentas yra surašytas trijuose lapuose, o ne vienuolikoje, kaip nurodė Prancūzijos užsienio reikalų ministerija.

Oficialiose Ukrainos VRM išvadose nėra vertinamas tariamas M.Abliazovo nekaltumas dėl jam inkriminuojamų nusikaltimų – atvirkščiai, ikiteisminio tyrimo institucija ir bylai vadovaujantis prokuroras yra įsitikinę, kad surinkta pakankamai įrodymų, leidžiančių pareikšti M.Abliazovui kaltinimus dėl jam inkriminuojamų nusikaltimų.“

Neabejojama, kad įsilaužimą į A.Gerasimovo elektroninį paštą ir duomenų iš jo vagystę užsakė M.Abliazovas su savo bendrininkais, kurie, kaip įtariama, visi kartu iš banko „BTA Bank“ iššvaistė apie 12 milijardų JAV dolerių.

Tai įrodo ir byloje esantis telefoninis pokalbis, kuriame užfiksuota, kaip M.Abliazovo gynėjas M.Abliazovo žentui liepia surasti žmogų, kuris įsilaužtų į „BTA Bank“ interesams atstovaujančių advokatų kompiuterius ir „perimtų“ jų susirašinėjimus.

Gaujos nariai išsiblaškė po Europą

Dabar kaltinimai dėl lėšų iššvaistymo „BTA Bank“ yra pareikšti devyniems gaujos nariams.

Ilgai keliavęs po Europą S.Šalabajevas gavo prieglobstį Lietuvoje, tačiau jo byla dėl ekstradicijos į Ukrainą dar nebaigta.

Iškart paaiškėjus skoloms „BTA Bank“ į Angliją pasprukęs ir ten 18 mėnesių laisvės atėmimo bausme už melagingų parodymų davimą nuteistas M.Abliazovas dabar Prancūzijoje laukia ekstradicijos.

Greičiausiai jis bus perduotas Rusijai, nors baudžiamosios bylos jam taip pat yra iškeltos Latvijoje, Kazachstane, Kirgizijoje ir Ukrainoje.

M.Abliazovo buhalterė Tatjana Paraskevič buvo sulaikyta Čekijoje. Teismai leido ją išduoti Ukrainai.

I.Kononkos Anglijos teismas nusprendė neišsiųsti į Ukrainą, tačiau, pasak advokato R.Marčenkos, Ukraina dėl to per daug nesuka galvos ir jau ruošia prašymus ir dokumentus, kad sukčiaus teismas įvyktų Didžiojoje Britanijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.