S. Rachinšteino byla: triukai dar nesibaigė

Suklastota ir parašais nepatvirtinta sutartis – ne dokumentas. O ją pateikti teismui ir reikalauti pinigų iš verslo partnerių – ne nusikaltimas. Taip antradienį nusprendęs teismas dar kartą nusilenkė aferų meistrui Sergejui Rachinšteinui.

S.Rachinšteino įkurtoms įmonėms vadovavęs R.Balčiūnas (nuotr.) išvengė bausmės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
S.Rachinšteino įkurtoms įmonėms vadovavęs R.Balčiūnas (nuotr.) išvengė bausmės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė („Lietuvos rytas“)

Jun 29, 2016, 10:47 AM, atnaujinta May 20, 2017, 9:12 AM

Ne vieną verslininką iki bankroto privedęs aferų meistras S.Rachinšteinas Lietuvos teismus įtikindavo netikėčiausiais dalykais.

Nors jis sulaikytas Vietname ir laukia, kol bus perduotas Lietuvai, neblogai sekasi ir Lietuvoje likusiems jo bendražygiams.

Pavardė dingo iš bylos

Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjas Valdas Bugelevičius vakar nusprendė, kad pateikti teismui suklastotą sutartį – nieko bloga.

Teismas išteisino ir S.Rachinšteino įkurtą bendrovę „Nekilnojamojo turto valdymas“, ir jai vadovavusį 46 metų Raimundą Balčiūną.

Nors nuostolių patyrę verslininkai bandė įrodyti, kad teisme narpliojama istorija prasidėjo nuo jų žodinio susitarimo su S.Rachinšteinu, šio veikėjo pavardės byloje nėra.

Gavo avansą, bet nedirbo

R.Balčiūnas buvo kaltinamas tuo, kad 2008 metų spalio 20-ąją neturėdamas jokios sutarties iš „Nekilnojamojo turto valdymo“ banko sąskaitos bendrovei „Seldoras“ pervedė 20 tūkst. litų.

Byloje teigiama, jog tik po kelerių metų atsirado suklastota sutartis, kurioje buvo nurodyta, kad bendrovė „Seldoras“ įsipareigojo pagaminti ir sumontuoti plastikinius langus prekybos paskirties pastate Šeškinės gatvėje ir už tai gavo 20 tūkst. litų avansą.

Pasinaudodamas šiuo dokumentu „Nekilnojamojo turto valdymo“ direktorius 2013 metais kreipėsi į Vilniaus miesto apylinkės teismą ir „Seldorui“ pareiškė ieškinį dėl neatliktų darbų.

Iš langų gamintojų buvo reikalaujama grąžinti ne tik avansu gautus pinigus, bet ir sumokėti tokio pat dydžio baudą bei palūkanas. Iš viso – 15 965 eurus.

Teismui poveikio nepadarė?

„Ši sutartis nebuvo niekieno pasirašyta, todėl yra niekinė ir negaliojanti. Tokia sutartis negali būti laikoma dokumentu“, – nusprendė teisėjas V.Bugelevičius.

Paaiškėjo, kad nunešti tokią sutartį į teismą ir reikalauti pinigų – taip pat ne nusikaltimas.

„Tai buvo niekinis sandėris, todėl nesukėlė ir negalėjo sukelti jokių pasekmių. Nepasirašyta sutartis negalėjo suklaidinti teismo, todėl čia nėra jokios apgaulės“, – aiškino teisėjas.

Tačiau šį ginčą prieš keletą metų nagrinėjęs Vilniaus miesto apylinkės teismas langų gamintojus įpareigojo grąžinti pinigus ir sumokėti palūkanas, nors pripažino, kad „Nekilnojamojo turto valdymas“ ir „Seldoras“ nebuvo sudarę darbų sutarties.

Liepė grąžinti avansą

Teismas nusprendė, jog iš bendrovės „Seldoras“ reikalaudami grąžinti avansą ir delspinigius „Nekilnojamojo turto valdymas“ bei jos vadovas nepažeidė įstatymų.

„Nekilnojamojo turto valdymas“ turėjo teisę pareikšti ieškinį, nes gavo avansą, bet jokių darbų neatliko ir jokių paslaugų nesuteikė“, – teigiama vakarykščiame teismo nuosprendyje.

Nuostolių patyrusi bendrovė „Seldoras“ prašė iš „Nekilnojamojo turto valdymo“ bei jo vadovų priteisti 15 tūkstančių eurų, bet juos išteisinus ieškinys liko nenagrinėtas.

Bendrovės „Seldoras“ advokatas neabejoja, kad šį nuosprendį skųs.

Langus montavo Rusijoje?

Bendrovės „Seldoras“ atstovai teisme tikino, kad nė vienas jų darbuotojas tokios sutarties nėra pasirašęs, o Šeškinės gatvėje esančiame pastate jie niekada nedirbo.

Langų gamintojai įrodinėjo, kad jie turėjo dirbti ne Vilniuje, o Rusijoje, Jegorovsko mieste, statomame prekybos centre.

Ten reikėjo sumontuoti stiklines pertvaras.

Tuo metu ten statyti prekybos centrą buvo suplanavusi su S.Rachinšteinu siejama bendrovė „Serneta“. Verslininkai teismus bandė įtikinti, kad žodinė sutartis buvo sudaryta būtent su juo.

Jie tvirtino S.Rachinšteino prašymu Rusijoje atlikę 5800 litų vertės darbų, bet užklupus finansų krizei verslininko planai pasikeitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.