Vaiko pagrobimo byloje – išteisinamasis nuosprendis

„Dabar buvęs vyras mane vėl atakuos dėl pasimatymų su dukra. Aš net nežinau, kaip pasielgti. Niekas negali garantuoti, kad mano dukra vėl nebus pagrobta ir įkalinta uošvių namuose“, – portalui lrytas.lt sakė trečiadienį Šiaulių apylinkės teisme nuosprendį dėl jos mažametės dukters pagrobimo išgirdusi šiaulietė 29 metų Olga S.

Dukrą atgavusi Olga S. baiminasi, kad vėl sulauks buvusio vyro ir jo tėvų išpuolių.<br>R.Vitkaus nuotr.
Dukrą atgavusi Olga S. baiminasi, kad vėl sulauks buvusio vyro ir jo tėvų išpuolių.<br>R.Vitkaus nuotr.
Prokurorė Olgai S. sakė, kad nuosprendis bus skundžiamas.<br>R.Vitkaus nuotr.
Prokurorė Olgai S. sakė, kad nuosprendis bus skundžiamas.<br>R.Vitkaus nuotr.
Prokurorė Olgai S. sakė, kad nuosprendis bus skundžiamas.<br>R.Vitkaus nuotr.
Prokurorė Olgai S. sakė, kad nuosprendis bus skundžiamas.<br>R.Vitkaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2016-06-29 16:53, atnaujinta 2017-05-20 07:57

Byla, kurią Šiaulių teisininkai pavadino Kedžių bylos antrininke, baigėsi ne dukrą tik po policijos įsikišimo atgavusios motinos naudai.

Vaiko pagrobimu apkaltintus buvusį Olgos S. sutuoktinį 32 metų Edgarą S. ir jo tėvus teismas išteisino nesant jų veikoje šio nusikaltimo sudėties.

Apribojo laisvę dvejiems metams

Edgarą S. teismas pripažino kaltu tik dėl teismo sprendimo, nesusijusio su bausme, nevykdymo ir apribojo jam laisvę metams ir dviem mėnesiams.

Subendrinus šią bausmę su anksčiau už kitą nusikaltimą paskirta bausme Edgarui S. buvo skirta galutinė bausmė – dveji metai laisvės apribojimo.

Nuteistasis per bausmės vykdymo laikotarpį turės nakvoti namuose ir 140 valandų neatlygintinai išdirbti sveikatos priežiūros, globos ir rūpybos įstaigose ar nevalstybinėse organizacijose, kurios rūpinasi neįgaliais, nusenusiais ar kitais pagalbos reikalingais žmonėmis.

Be to, dukters ir buvusios žmonos naudai iš Edgaro S. priteista po du tūkstančius eurų neturtinei žalai atlyginti.

Prokurorė rašys apeliacinį skundą

Toks teismo sprendimas pribloškė ne tik nukentėjusiąja pripažintą Olgą S., bet valstybės kaltinimą šioje byloje palaikiusią prokurorę Ireną Zgirskytę-Strumilaitę.

„Pirmiausia įsigilinsiu į nuosprendį paskelbusio teisėjo motyvus, o po to rašysiu apeliacinį skundą.

Mano nuomone, mergaitė buvo pagrobta, jos laisvė apribota, tačiau tokiose bylose nėra suformuotos teismų praktikos“, – portalui lrytas.lt sakė prokurorė.

Mergaitę rado namo palėpėje

Kad Šiauliuose rutuliojasi į visus sukrėtusią Garliavos istoriją panaši drama, paaiškėjo pernai vasarą, kai per specialią policijos ir ugniagesių gelbėtojų operaciją buvo išlaisvinta nuo motinos slėpta ir senelių namuose laikyta septynerių metų mergaitė.

Po dvi savaites trukusio teismo sankcionuoto sekimo policijos pareigūnų lydimas antstolis į Šiauliuose, Žaliūkių gatvėje, esančio namo duris pasibeldė pernai liepos 16-ąją.

Kadangi pareigūnai gera valia į namus įleisti nebuvo, laukujėms durims atverti teko prašyti ugniagesių pagalbos.

Per kratą ieškoma mergaitė ir jos tėvas buvo rasti užsibarikadavę namo trečiojo aukšto palėpėje.

Išlaisvinta septynmetė perduota kartu su pareigūnais atvykusiems motinai, psichologei bei Vaiko teisių apsaugos skyriaus atstovui.

Mažametė buvo palydėta į ligoninę sveikatos būklei įvertinti.

Su vaikais išvyko į užsienį „Su Edgaru susituokėme 2007-aisiais. Tais pačiais metais mums gimė dukra. Pora metų gyvenome normaliai, o po to sutuoktinis ėmė gerti. O kur alkoholis, ten ir problemos.

Aš dar naiviai galvojau, kad viskas pasikeis, bet klydau. 2012 metais mes susilaukėme sūnaus, o tų pačių metų pabaigoje kantrybė trūko – pasiėmiau vaikus ir išvykau pas gimines į Didžiąją Britaniją.

Nebegalėjau pakęsti nei jo, nei jo tėvų teroro“, – savo gyvenimo istoriją papasakojo Olga S.

Apkaltino žmoną vaikų pagrobimu

Užsienyje šiaulietė praleido keturis mėnesius ir į Lietuvą buvo priversta grįžti šios šalies teismo sprendimu.

„Nors su Edgaru telefonu ir skaipu bendravau kasdien, leidau su tėvu kalbėtis ir dukrai, jis kreipėsi į teisėsaugą ir apkaltino mane vaikų pagrobimu. Todėl buvau priversta grįžti į Lietuvą. Tai padariau 2013-ųjų kovą.

Mano vaikus pasiėmė Edgaras su tėvais. Aš kreipiausi į teismą dėl laikinųjų apsaugos priemonių nustatymo, kol išsispręs mūsų skyrybų byla.

Teismas mano prašymą tenkino, tačiau atgavau tik sūnų, o dukra liko pas vyrą“, – sakė Olga S.

Pateko į teismų karuselę

Šiaulių apylinkės teismas dar 2013-ųjų lapkričio 15-ją priėmė sprendimą, kad mergaitė per penkias dienas turi būti perduota motinai ir likti su ja gyventi, tačiau taip neįvyko.

Teismo sprendimas buvo apskųstas, prasidėjo ilgai trukęs bylinėjimasis.

„Edgaras tvirtino, kad dukra nenori gyventi su manimi, rinkosi įvairias pažymas iš medikų, net neleido dukters į mokyklą, kad ten negalėčiau su ja pasimatyti. Dukra buvo mokoma namuose ir iš jų neišleidžiama. Aš su dukra negalėjau pasikalbėti netgi telefonu, nes jos telefonas buvo išjungtas“, – sakė Olga S.

2014 metais Šiaulių apygardos teismas nustatė laikiną mergaitės bendravimo su motina tvarką – mama įgijo teisę nors trumpam pasimatyti su dukra. Tačiau ir šis sprendimas nebuvo vykdomas.

Paskelbė mergaitės paiešką

Olga S. sakė, kad dukrą prieš išlaisvinimą paskutinį kartą matė 2014-ųjų lapkričio 11-ąją – mergaitę jai pasimatyti tąkart atvežė Edgaras S.

Po šio pasimatymo dukters moteris neregėjo devynis mėnesius.

Tašką šioje istorijoje padėjo Šiaulių apygardos teismas, kuris 2015-ųjų gegužės 5-ąją panaikino anksčiau nustatytą laikiną mergaitės bendravimo su motina tvarką ir palikto galioti nepakeistą 2013-ųjų lapkričio 15-ją Šiaulių apylinkės teismo sprendimą dėl vaikų gyvenamosios vietos nustatymo su jų mama.

Buvęs moters sutuoktinis, žinodamas apie šią nutartį, nevykdė įsiteisėjusio teismo sprendimo ir neperdavė savo mažametės dukros motinai.

Tokie šiauliečio veiksmai buvo kvalifikuojami kaip trukdydamas vykdyti teisingumą.

Įtarus, kad šiaulietis padedant savo tėvams pagrobė mergaitę, buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl vaiko pagrobimo bei teismo sprendimo, nesusijusio su bausme, nevykdymo.

Šį tyrimą pradėję pareigūnai paskelbė mergaitės paiešką.

Duoti parodymus atsisakė

Liepos 10-ąją Šiaulių apylinkės teismas priėmė nutartį ieškomos mažametės senelių namuose bei pagalbinėse patalpose atlikti kratą. Per policijos operaciją iš tėvo ir senelių paimta mergaitė buvo grąžinta motinai, o mergaitės tėvui Edgarui S.  pateikti  įtarimai dėl teismo sprendimo, nesusijusio su bausme, nevykdymo bei vaiko pagrobimo.

Vėliau įtarimai dėl vaiko pagrobimo bus pateikti ir mergaitės seneliams.

Per ikiteisminį tyrimą visi trys įtariamieji duoti parodymus atsisakė.

Mergaitė bijo netekti laisvės

„Nesuprantu, kaip galima kalbėti apie meilę dukrai ir izoliuoti ją nuo artimųjų. Tokių veiksmų meile tikrai nepavadinsi.

Iki šio teismo sprendimo mes su dukra ramiai gyvenome Šiauliuose.

Aš dirbu, o laisvalaikį leidžiame kartu su dukra. Edgarui buvo paskirtas teismo įpareigojimas nesiartinti prie dukters. O ir pati mergaitė tėvo per tą laiką nepasigedo.

Kai jos paklausiu, ar norėtų pamatyti tėtį, dukra atsako, kad bijo, jog vėl bus uždaryta.

Atgavusi dukrą leidau ją į mokyklą. Mergaitė gerai mokosi, noriai eina į mokyklą. Vaikui reikia bendrauti su bendraamžiais, o ne būti uždarytai senelių namuose.

Tiesa, nežinau, kaip viskas pasikeis po šio teismo sprendimo.

Bijau, kad buvęs sutuoktinis nenurims ir vėl su tėvais ims mus atakuoti“, – sakė po Šiaulių apylinkės teismo nuosprendžio susirūpinusi Olga S.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.