Teismo nuosprendis: moteriai uždrausta vykti į Rusiją

Psichotropinius vaistus iš Rusijos vežusi Alytaus rajono gyventoja 43 metų Violeta Šivickienė išgirdusi nuosprendį Kauno apygardos teisme lengviau atsikvėpė – prokurorai moterį kaltino kontrabanda ir neteisėtu disponavimu dideliu kiekiu psichotropinių medžiagų, jai prašyta skirta 10 metų laisvės atėmimo bausmę.

Teismas patikėjo V.Šivickienės argumentais.<br>M.Patašiaus nuotr.
Teismas patikėjo V.Šivickienės argumentais.<br>M.Patašiaus nuotr.
Teismas patikėjo V.Šivickienės argumentais.<br>M.Patašiaus nuotr.
Teismas patikėjo V.Šivickienės argumentais.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 23, 2016, 2:07 PM, atnaujinta May 18, 2017, 12:28 AM

Teismas kiek kitaip įvertino alytiškės veiką ir skyrė gerokai švelnesnę bausmę.

V.Šivickienė 2015-ųjų rugpjūtį buvo sulaikyta Lietuvos ir Rusijos pasienyje, Kybartų kelio poste. Moteris automobiliu „Renault Espace“ iš Kaliningrado srities gabeno 500 tablečių vaistinio preparato „Fenazepam“, 120 buteliukų vaistinio preparato „Valokordin“, 48 buteliukus „Naftizin“, 32760 kapsulių „Omeprazol“, taip pat 3040 pakelių cigarečių.

Pareigūnai alytiškės transporto priemonę peršvietė rentgeno aparatu ir aptiko cigaretes. Geriau apžiūrėjus vienatūrį, surasti ir vaistai. Cigarečių gabenta tiek, kad net jas aptikus vairuotojai negrėstų baudžiamoji atsakomybė, tačiau pridėjus vaistinių preparatų vertę, V.Šivickienei buvo pateikti rimti įtarimai, o byla atsidūrė Kauno apygardos teisme.

Leidžiamą kiekį iš Rusijos vežamų prekių ji turėjo krepšyje, o kita dalis buvo paslėpta automobilio kėbulo konstrukcijose. V.Šivickienė dažnai vykdavo į Kaliningrado sritį. Ji tikino veždavusi leistiną kiekį ten įsigytų prekių – degalų, alkoholinių gėrimų.

Kaltinamoji pripažino gabenusi vaistus, tačiau tvirtino, kad vaistai buvo skirti jos ir artimųjų reikmėms, o kad juose yra draudžiamų psichotropinių medžiagų, teigė nežinojusi. Šį kaltinamosios teiginį patvirtino byloje esantys medicininiai dokumentai, rodantys, kad V.Šivickienei ir šiuo metu skiriami panašios sudėties, kaip ir vieni iš jos gabentų, vaistai.

Kaimyninėje šalyje jie gerokai pigesni, tačiau tyrėjai stebėjosi, kaip moteriai pavyko įsigyti tokį didelį jų kiekį – turbūt teko apsilankyti net keliose vaistinėse.

Ši aplinkybė, taip pat ir apklausto eksperto paaiškinimai leido teismui daryti išvadą, kad vaistus V. Šivickienė ketino vartoti pagal paskirtį, o ne kaip psichotropinę priemonę. Nors kaltinamoji nesuvokė, jog įsigijo ir gabena labai didelį kiekį psichotropinės medžiagos, ji suprato, kad minėtas prekes veža neteisėtai.

„Įvertinęs bylos aplinkybes, teismas sprendė, kad teisiamosios padarytas nusikaltimas nėra tipinis, o kaltininkė nėra tiek pavojinga, kad jai reikėtų skirti realią laisvės atėmimo bausmę. Teismo manymu, laisvės atėmimo bausmės skyrimas aiškiai prieštarautų teisingumo principui ir nepasiektų bausmei keliamų tikslų, o net ir atidėjus laisvės atėmimo bausmės vykdymą, ši bausmė nebūtų proporcinga padarytos nusikalstamos veikos pobūdžiui“, – skelbiama Kauno apygardos teismo pranešime.

Teismas pripažino V.Šivickienę kalta ir nusprendė skirti jai laisvės apribojimą vieniems metams, uždraudžiant šiuo laikotarpiu kirsti Lietuvos ir Rusijos sieną, o jai priklausantį lengvąjį automobilį konfiskuoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.