Vaikų globos namuose – globotinių pasiutpolkė

Apspardė duris, nukėlė nuo vyrių, o vėliau kieme padegė. Taip smaginosi Pasvalio rajone esančių Grūžių vaikų globos namų auklėtiniai. Atsidūrę areštinėje jie nenurimo – grįžę vėl laužė globos namų duris.

Jauni chuliganai jau ne pirmą kartą suspardė globos namų duris, tačiau per langą jas išmetė ir padegė pirmąkart.<br>V.Petrauskienės nuotr.
Jauni chuliganai jau ne pirmą kartą suspardė globos namų duris, tačiau per langą jas išmetė ir padegė pirmąkart.<br>V.Petrauskienės nuotr.
G.Domarkienė: „Mes, pedagogai, ir patys kartais jaučiamės labai nesaugūs. Slepiame nuo įžūliausių auklėtinių žirkles, peilius, net šaukštus.“
G.Domarkienė: „Mes, pedagogai, ir patys kartais jaučiamės labai nesaugūs. Slepiame nuo įžūliausių auklėtinių žirkles, peilius, net šaukštus.“
Daugiau nuotraukų (3)

Virginija Petrauskienė („Lietuvos rytas“)

2016-08-02 15:25, atnaujinta 2017-05-17 02:10

Pirmadienį Pasvalio rajono savivaldybėje rinkosi Vaiko gerovės komisija, turinti nuspręsti, kaip tramdyti nesutramdomus nepilnamečius.

Kol atsakingi darbuotojai suka galvą, ką daryti, kad jaunieji riaušininkai daugiau taip nebesielgtų, jie atvirai tyčiojasi: „O ką jūs mums padarysite? Juk nieko negalite.“

Šie klausimai dar palydimi sodriais keiksmažodžiais. Suaugusieji tik guodžiasi: dar gerai, kad duris padegė kieme, o ne pastato viduje. Kitaip nežinia, kuo viskas būtų pasibaigę.

Teko kviesti policiją

Incidentas kilo praėjusio penktadienio naktį.

Penki nepilnamečiai, kurių amžius – nuo 13 iki 17 metų, apie pirmą valandą nakties ėmė spardyti savo kambario duris.

Tuo metu „Vyturiukų“ šeimyną, kurioje šiuo metu gyvena vienuolika vaikų, saugojo naktį budinti socialinės darbuotojos padėjėja.

Kitą vaikų šeimyną – „Pelėdžiukus“, kurioje vasarą yra devyni vaikai, saugojo socialinis darbuotojas.

Abu darbuotojai pasijuto bejėgiai – jie neįstengė sutramdyti paauglių, tad buvo iškviesti policijos pareigūnai.

Grūžių globos namų direktorės pavaduotoja Genė Domarkienė sakė, kad išlaužę ir nukėlę nuo vyrių duris paaugliai nusprendė sunaikinti įkalčius – sulaužytas duris išmetė per langą ir padegė. Tada iškėlė sveikas duris iš mažesniųjų auklėtinių kambario ir įstatė savo kambaryje.

Į globos namus iškviesti policijos pareigūnai sulaikė du vyriausius triukšmadarius „vyturiukus“.

Vienas jų ateinančią savaitę sulauks pilnametystės, kitam – dar tik 16 metų.

Abu paaugliai buvo sulaikyti dviem paroms. Policijoje pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl viešosios rimties trikdymo.

Areštinė neišgąsdino

Bet netrukus paaiškėjo, jog nakvynė policijos kameroje – nepakankama auklėjamoji priemonė.

Grįžę į globos namus abu „vyturiukai“ sekmadienį išspardė socialinių darbuotojų kabineto duris.

„Tai ne pirmas toks atvejis, kai jie taip elgiasi. Tik tiek, kad anksčiau duris laužydavo, bet nebuvo padegę. Gaila, kad tokį elgesį mato mažesnieji, o kai kurie net bando mėgdžioti.

Dar švepluojantys mažiukai jau kartoja išgirstus keiksmažodžius.

Mes, pedagogai, ir patys kartais jaučiamės labai nesaugūs. Slepiame nuo tų įžūliausių auklėtinių žirkles, peilius, netgi šaukštus“, – kalbėjo G.Domarkienė.

Globėjų meilė buvo bejėgė

Vyresnysis riaušininkas, netrukus sulauksiantis 18-ojo gimtadienio, nuo trejų metų gyveno tvarkingoje ir mylinčioje globėjų šeimoje.

Tačiau sulaukęs 13 metų jis buvo grąžintas valstybei auklėti.

Globėjai prisipažino nebepajėgiantys jo sutramdyti.

Paauglys vagiliavo, buvo pabėgęs iš globos namų. Dėl tokio elgesio jis buvo apgyvendintas Vėliučionių socializacijos centre, tačiau ir šioje mokykloje neklaužados elgesys nepagerėjo.

Guodžiamasi, kad sulaukęs 18 metų vaikinas turės palikti vaikų globos namus.

Savivaldybė pasirūpins, kad jis turėtų kur apsigyventi, parūpins reikalingiausių baldų, įteiks valstybės numatytą išmoką – maždaug 3000 eurų.

Tuomet, jeigu buvęs globos namų auklėtinis nusikals, turės atsakyti pagal įstatymą.

Gal padės saugos tarnyba?

„Situacija yra sudėtinga. Šiems vaikams reikia išskirtinio dėmesio. Kai kurie vaikų globos namų auklėtiniai turi emocinių elgesio sutrikimų, bet vaistų negeria.

Per jėgą jiems girdyti vaistų irgi negalima. Tokiu atveju kyla pavojus kitiems vaikams. Jie patiria psichologinį smurtą“, – sakė Pasvalio rajono savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus vadovė Astra Kanišauskienė.

Specialistė pridūrė, kad viena svarstomų poveikio ir apsaugos priemonių – įrengti kambariuose stebėjimo kameras. Taip pat savivaldybės lėšomis samdyti saugos tarnybą.

Į klausimą, ką daugiau už policiją galėtų padaryti saugos tarnybos darbuotojai, A.Kanišauskienė atsakė: „Gal atvykusių svetimų vyrų tie paaugliai labiau klausytų.“

Pasvalio vicemeras Povilas Balčiūnas, komentuodamas incidentą vaikų globos namuose, rėžė tiesiai: „Tai jau nebe vaikiškas išdykavimas. Toks globotinių elgesys rodo, kad jie artėja prie rimto nusikaltimo.“

Politikas paaiškino, kad skubių ir efektyvių tramdymo priemonių nėra. Nutarus nesutramdomuosius išsiųsti į socializacijos centrą tenka nueiti netrumpą kelią.

Savivaldybė turi kreiptis į Švietimo ir mokslo ministeriją. Iš ten sulaukus teigiamo atsakymo reikia kreiptis į teismą. O laikas nelaukia.

Visi žino, kad mušti vaikų negalima. Net tada, jeigu jie patys pultų mušti pedagogus ar policijos pareigūnus.

Žurnalistams lankantis Pasvalio rajono vaikų globos namuose incidento kaltininkai jautėsi kaip herojai.

Jie vaikščiojo iškėlę galvą, eidami pro šalį laidė keiksmažodžius.

Į šių vaikų klausimą: „Na, ir kas? Ką jūs mums padarysite?“ kol kas nei globos namų darbuotojai, nei savivaldybės valdininkai atsakymo neturi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.