Rusijoje kalintis R.Zamolskis prisiminė, kad yra lietuvis

Lietuvos pilietybės dar visai neseniai kratęsis samdomas žudikas Romas Zamolskis persigalvojo – jis prašo savo tėvynės padėti bylinėtis su Rusija.

Daugybę skundų įvairioms Rusijos institucijoms parašęs R.Zamolskis dabar kreipėsi ir į Lietuvos ambasadą.<br>Archyvo nuotr.
Daugybę skundų įvairioms Rusijos institucijoms parašęs R.Zamolskis dabar kreipėsi ir į Lietuvos ambasadą.<br>Archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė („Lietuvos rytas“)

Aug 10, 2016, 9:46 AM, atnaujinta May 16, 2017, 8:31 AM

„Lietuvos pilietybė man buvo suteikta neteisėtai, tad prašau ją iš manęs atimti“, – prieš metus į Lietuvos ambasadą Maskvoje atsiųstame laiške teigė Rusijoje teismo tuo metu laukęs R.Zamolskis.

Griežtas teismo nuosprendis, kuriuo už sunkius nusikaltimus jis siunčiamas 16 metų už grotų, R.Zamolskio ambicijas atšaldė.

Dabar 46 metų vyras ne tik mielai sutinka būti Lietuvos piliečiu, bet ir prašo mūsų šalies diplomatų ir teisėsaugininkų pagalbos.

„Prašau, kad mane aplankytų Lietuvos ambasados darbuotojai ir kaip Lietuvos piliečiui, esančiam Rusijos teritorijoje, suteiktų pagalbą dėl pažeidžiamų mano teisių“, – iš Jekaterinburgo tardymo izoliatoriaus Lietuvos ambasadai Maskvoje parašė R.Zamolskis.

Dėl bėdų kaltina tautybę

Apeliacinio teismo laukiantis ir pasimatymų su žmona Svetlana Miakotina netekęs R.Zamolskis teigė, kad Rusijos teisėsaugininkai jį kankina, nesilaiko įstatymų, apskritai su juo elgiasi nežmoniškai – kaip su gyvuliu.

Jo atžvilgiu įvykdyta įvairių nusikaltimų – kalinys esą paverstas invalidu, jam nesuteikiama reikiama medicinos pagalba, kurią garantuoja konstitucija, o teismai atsisako priimti jo skundus ir patraukti baudžiamojon atsakomybėn asmenis, kurie jį skriaudžia.

R.Zamolskio teigimu, su juo nesiskaitoma tik todėl, kad jis yra Lietuvos pilietis.

„Aš – ne rusas, ne stačiatikių tikėjimo, ne Rusijos, o, kaip patvirtino teismas, Lietuvos pilietis, todėl su manimi elgiamasi siaubingai“, – rašė pavojingiausių Lietuvos nusikaltėlių sąraše daugybę metų pirmąją vietą užėmęs vyras.

Nori teismo Lietuvoje

R.Zamolskis Lietuvos diplomatų prašo ne tik aplankyti jį tardymo izoliatoriuje, bet ir būti tarpininkais tarp jo ir Rusijos valstybės.

Jis sakė, kad dėl savo teisių pažeidimų yra pasiryžęs Rusiją paduoti į teismą, tačiau pageidauja, kad toks procesas vyktų Lietuvoje.

„Rusijos valdžios Lietuvos piliečiui daromą moralinę ir fizinę žalą aš vertinu dešimtimis milijonų eurų. Pusę šios sumos aš būtinai perduočiau Lietuvai, o 20 proc. – advokatų kontorai, kuri gintų mano interesus byloje prieš Rusiją Lietuvos teisme“, – Lietuvos ambasadai adresuotame laiške teigė R.Zamolskis.

Jautėsi lyg bandomas gyvūnas

Kad tardymo izoliatoriuje yra kankinamas, R.Zamolskis skundžiasi nuo pat sulaikymo pradžios.

Jis ne kartą dėl to rašė skundus įvairioms institucijoms ir skundėsi tiek gyvenimo sąlygomis, tiek dėl esą jam nesuteikiamos medicinos pagalbos.

Pastarajame laiške žmonai S.Miakotinai jis taip pat daugiausia dėmesio skiria savo sveikatos problemoms.

R.Zamolskis teigė, kad ant nugaros jam yra iššokęs gumbas, kuris kraujuoja ir yra labai skausmingas, tačiau guldyti jo į ligoninę operacijai tardymo izoliatoriaus vadovybė neleidžia.

Iš manęs tyčiojasi kaip fašistai koncentracijos stovyklose. Štai tau ir teisinė valstybė, štai tau ir veikianti Rusijos konstitucija. Aš jiems lyg bandomas gyvūnas – lietuvis, katalikas, todėl ir nori sunaikinti mane kaip tautos priešą“, – tikino R.Zamolskis.

Kankintojai – ir uodai

Kalinys skundžiasi, kad negali ramiai gyventi dėl kameroje privisusių uodų: „Negaliu rašyti dokumentų, negaliu net galvoti. Ar tai ne kankinimas?

Aš visą laiką – 24 valandas per parą – esu su drabužiais: džinsine striuke su gobtuvu, pirštinėmis, ilgais batais. Taip ir miegu, nes vos tik nusirengiu, uodai iškart gelia. Be to, jų zyzimas trukdo miegoti, o miegodamas veidą dengiu skuduru.

Dėl uodų esu nuolat kankinamas streso. Man nuo jų jau stogas važiuoja.“

Ambasada žada pasidomėti

Lietuvos ambasada Rusijoje teigė jokio oficialaus R.Zamolskio prašymo dėl konsulinės pagalbos negavusi, tačiau tikina, kad bandys gauti informaciją apie jo įkalinimo sąlygas ir sveikatos būklę.

„Ambasada artimiausiu metu kreipsis į Rusijos užsienio reikalų ministeriją dėl informacijos apie Lietuvos pilietį R.Zamolskį: kokios jo kalinimo sąlygos, sveikatos būklė ir panašiai.

Tačiau dėl galbūt naudojamo smurto ir prievartos R.Zamolskis, pats tiesiogiai arba per savo advokatą, turėtų kreiptis į Rusijos teisėsaugos institucijas, nes pagal Konsulinį statutą konsulinis pareigūnas negali būti asmens teisiniu atstovu ar gynėju“, – „Lietuvos rytui“ teigė ambasados darbuotojai.

Jei R.Zamolskis paprašytų konsulinės pagalbos, jis gali tikėtis, kad ambasados darbuotojas jį aplankys Jekaterinburge, tačiau daug pagalbos kalinys neturėtų tikėtis.

„Konsulinė pagalba sulaikytam ar atliekančiam bausmę Lietuvos piliečiui teikiama atsižvelgiant į buvimo valstybės įstatymus ir esant pagrįstam asmens ar jo artimųjų prašymui.

Konsulinis pareigūnas gali susisiekti ar prireikus susitikti su tokiu asmeniu ir patikrinti, ar jam skirtas gynėjas, vertėjas, ar suteikta kita vietos įstatymus atitinkanti teisinė pagalba“, – sakė ambasados darbuotojai.

Rusijos prokuratūra tyli

Pagalbos iš teisėsaugos R.Zamolskis greičiausiai nesulauks, nes Rusijos generalinė prokuratūra nebendrauja su šį kalinį susigrąžinti siekiančia Lietuva.

Pastarąjį kartą teisinės pagalbos prašymą dėl R.Zamolskio Vilniaus apygardos prokuratūra nusiuntė šių metų kovo 21 dieną, bet atsakymo į jį nesulaukė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.