Ant teisėjų stalo – reta byla

Vilniaus apylinkės teismo koridoriuje trečiadienį rytą krykštavo vaikai. Kelios vilniečių šeimos juos atsivedė lyg įrodymą, kad sveiki kūdikiai gali gimti ir namuose. Jiems gimti padėjusios moterys stojo prieš teismą.

Gimdyti namuose moterims padėjusios J.Švedienė (kairėje) ir D.Jakaitė vakar sėdo į teisiamųjų suolą.<br>T.Bauro nuotr.
Gimdyti namuose moterims padėjusios J.Švedienė (kairėje) ir D.Jakaitė vakar sėdo į teisiamųjų suolą.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė („Lietuvos rytas“)

Sep 8, 2016, 11:12 AM, atnaujinta May 13, 2017, 6:02 PM

Bylą dėl gimdymo namuose atvertęs teisėjas nei teismo koridoriuje žaidusių vaikų, nei jų motinų nematė.

Tradicinių medikų paslaugų atsisakiusios šeimos į teismą susirinko tik palaikyti neteisėta komercine veikla kaltinamų pribuvėjų – 50-metės Dalios Jakaitės ir 52 metų Jurgitos Švedienės.

Byla – po vaiko mirties

Bylą dėl gimdymo namuose iš karto nuspręsta nagrinėti neviešuose teismo posėdžiuose, o kai kurias gimdyves apklausti kaip liudytojas.

Vakar prokuroras spėjo tik perskaityti kaltinimus: moterys teisiamos už daug metų trukusią veiklą, todėl byla – keliasdešimties tomų.

Šių moterų veikla teisėsaugos pareigūnai susidomėjo 2011 metais, kai Vilniaus apskrityje mirė namuose pagimdytas naujagimis.

Aiškinantis jo mirties aplinkybes kilo įtarimų, ar gimdyvei padėjusi D.Jakaitė veikė legaliai.

Kūdikis gyveno tik parą

Po teismo posėdžio D.Jakaitė tikino, jog tai buvo vienintelis per jos darbo praktiką miręs kūdikis, visi kiti gimdymai namuose baigdavosi laimingai.

D.Jakaitė teigė dėl kūdikio mirties kaltės nejaučianti: „Naujagimis mirė praėjus parai po gimimo. Atlikus visas ekspertizes paaiškėjo, jog nei gimdymo vieta, nei būdas jokios įtakos jo mirčiai neturėjo – negrįžtami procesai vaiko organizme prasidėjo likus parai iki jo gimimo.“

Dėl šio kūdikio mirties kaltinimai nei D.Jakaitei, nei J.Švedienei nebuvo pareikšti.

Padėti namuose – nelegalu

D.Jakaitė buvo kaltinama tuo, jog klastojo dokumentus bei gydytojo antspaudą, bet baigiant tirti bylą šie įtarimai buvo panaikinti.

Po teismo posėdžio moteris žurnalistams rodė diplomo bei kvalifikacinio pažymėjimo kopijas ir tikino turinti mediko pediatro išsilavinimą.

Teisiamoji, taip pat jos palaikyti susirinkę gimdymo namuose šalininkai tikino, jog jau daug metų siūlė pakeisti įstatymus ir įteisinti gimdymą namuose, bet įstatymų leidėjų jų argumentai neįtikino.

Teisiamųjų suole atsidūrusi D.Jakaitė tikino, jog gimdymas namuose nėra nelegalus, o draudimas medicinos įstaigų darbuotojams suteikti pagalbą gimdyvėms, jos nuomone, prieštarauja Konstitucijai ir Europos žmogaus teisių konvencijai: „Pagalbos nesuteikimas gimdyvei ar naujagimiui, mano nuomone, prilygsta kankinimui.

Kai aš padėjau J.Basanavičiaus gatvėje gimdančiai moteriai, tai buvo normalu, o jei moteris pasiryžta gimdyti namuose, tuomet jau nenormalu?“

Pribuvėjas tik vaišina?

Į pagalbą namuose gimdančioms moterims D.Jakaitė vyksta jau 24 metus ir pasitiko apie du tūkstančius naujagimių. Namuose gimė ir du iš penkių jos vaikų.

Byloje teigiama, jog pribuvėjos darbą atlikdavo J.Švedienė, o D.Jakaitė apžiūrėdavo ką tik gimusius kūdikius ir išrašydavo pažymas apie jų gimimą.

Nors viena į teismą atvykusi šeima prasitarė pribuvėjoms mokėjusi pinigus, neteisėta komercine veikla kaltinamos moterys neigė imdavusios piniginį atlygį.

„Atlygis mums – diskutuotinas bylos klausimas, nes tėvai pribuvėjoms atsilygindavo medumi, vaisiais, kitokiomis dovanomis“, – kalbėjo D.Jakaitė.

Atlygis – draugystė

Kaltės dėl nelegalios komercinės veiklos nepripažįsta ir J.Švedienė.

Jai keistai skamba net kaltinime minimas žodis „vertėsi“.

„Ar reikia licencijos, kad galėtum būti žmogumi?“ – svarstė moteris.

Ji teigė apie savo veiklą niekur neskelbianti, o gimdyvės ją susiranda per draugus: „Kartais netgi nežinai, kaip tie žmonės ateina į tavo gyvenimą.“

J.Švedienė taip pat tvirtino už savo paslaugas neimanti pinigų: „Aš labai gerai žinau, ką duodu ir ką imu. Priėmiau apsikabinimą, priėmiau paveikslą, knygą. Ir tai yra didžiausias atlygis. Atlygis yra ne pinigai – tai draugystė visam gyvenimui ir gebėjimas būti žmogumi ypatingomis akimirkomis.“

J.Švedienė teigė turinti kelių specialybių aukštąjį išsilavinimą – tarp jų ir mediko: „Daug mokausi ir turiu daugybę diplomų.

To išsilavinimo man užtenka, kad galėčiau priklaupti prie moters ir nušluostyti jai prakaitą nuo kaktos.“

Šioje byloje nėra nukentėjusiųjų, teisiamosioms niekas nėra pareiškęs ieškinių. Tačiau už vertimąsi neteisėta ūkine ir finansine veikla įstatymai joms numato laisvės atėmimo bausmę iki 4 metų.

J.Švedienė vylėsi, kad už pagalbą gimdyvėms moterys teisiamos pirmą ir paskutinį kartą: „Po šio teismo tikiuosi didelių pokyčių – kad motina turėtų galimybę oriai ir saugiai pasirinkti, kur jai susilaukti vaikelio.“

24

Tiek metų D.Jakaitė vyksta į pagalbą namuose gimdančioms moterims.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.