Greiti dviračių vagys – ne policijos nosiai

Vilnietis Leonas Jasevičius neteko jau antro dviračio. Šįkart jį pavogė prie prekybos centro „Panorama“. Tai viena iš vietų, kurioje tokių nusikaltimų smarkiai padaugėjo.

Pastebėta, kad šis dviračių vagis nuolat sukinėjasi prie „Panoramos“. Net ir užfiksavus, kaip jis vagia dviratį „Bull“, policijai nepavyko rasti jo grobio.
Pastebėta, kad šis dviračių vagis nuolat sukinėjasi prie „Panoramos“. Net ir užfiksavus, kaip jis vagia dviratį „Bull“, policijai nepavyko rasti jo grobio.
Vagiui tereikėjo 10 sekundžių, kad nupjautų T.Čaplinsko dviračio „Jupiter“ užraktą ir nuvažiuotų.
Vagiui tereikėjo 10 sekundžių, kad nupjautų T.Čaplinsko dviračio „Jupiter“ užraktą ir nuvažiuotų.
Daugiau nuotraukų (2)

Arūnas Dumalakas („Lietuvos rytas“)

Sep 19, 2016, 6:48 AM, atnaujinta May 12, 2017, 4:34 PM

Prekybos centre 33 metų vilnietis užtruko 40–50 minučių. Atėjęs prie stovo, prie kurio buvo prirakinęs dviratį „Bull“, jis rado tik nukirptą spyną.

Nufotografavo praeivė

L.Jasevičiaus dviračio vagį šįkart užfiksuoti padėjo ne apsaugos kameros, o mergina, kuri, pamačiusi įtartiną asmenį, per stiklą jį nufotografavo telefonu.

Ar mergina elgėsi teisingai? Užuot fotografavusi vagišių ji juk galėjo pranešti policijai?

Į šiuos klausimus L.Jasevičius nebeieško atsakymų, nes iš nuotraukų pareigūnai pažino vagį, net žino, kur jis gyvena. Tik dviračio, deja, nepavyko surasti.

Kad darbavosi profesionalas, pranešė ir penki nuo panašaus asmens nukentėję dviratininkai, kai L.Jasevičius apie nusikaltimą paskelbė socialiniuose tinkluose.

Pasitaikė panašus atvejis

Pareigūnai patvirtino, kad įtariamasis – profesionalus dviračių vagis, nuolat besisukinėjantis prie prekybos centrų. Gali būti, kad neseniai šis asmuo pagrobė studento dviratį, kuris jį buvo palikęs vos 10 minučių.

Vilniaus universiteto bendrabutyje M.K.Čiurlionio gatvėje gyvenantis jaunuolis prirakino dviratį ir nuėjo į kitoje gatvės pusėje esantį prekybos centrą „Maxima“. Grįžęs jis taip pat rado tik nukirptą spyną.

Liudininkas studentui pasakojo, kad prie dviračio sukiojosi apie 40 metų vyras su saulės akiniais. Ant pečių jis buvo užsimetęs panašią į paštininko kuprinę, ant kurios buvo baltas užrašas.

„Aš taip pat maniau, kad mano dviračio spyna rimta. Maniau, kad metalo žirklėmis jos neįveiksi kaip troso“, – pasakojo L.Jasevičius. 40 eurų kainavusi spyna buvo iš narelių, tačiau vagis rado tarp jų silpną vietą ir sugebėjo perkirpti.

Apsaugininkai – abejingi

Pasiskundęs prekybos centro apsaugininkams, L.Jasevičius sužinojo, kad jie iš merginos jau gavo vagies nuotraukas.

Bet vėlgi jam teko nusistebėti abejingumu – apsaugos darbuotojai apie vagystę policijai nebuvo pranešę.

Dingusį dviratį L.Jasevičius buvo pirkęs už tūkstantį eurų, į jį dar buvo investavęs įsigydamas įvairių detalių. Laimė, dviratį vilnietis buvo apdraudęs, tad dabar gali tikėtis išmokos.

Tai jau antras brangus dviratis, kurio L.Jasevičius neteko. Pirmasis dingo Šiaurės miestelyje.

Užtruko vos 10 sekundžių

Prie to paties „Panoramos“ prekybos centro panašiomis aplinkybėmis dviratį „Jupiter“ liepos 25 dieną prarado ir vilnietis 41 metų Tomas Čaplinskas. Jis dviratį prirakino patikimu užraktu prie įėjimo, iš Saltoniškių gatvės pusės.

Nors šalia buvo ir daugiau dviračių, vagis pasirinko būtent T.Čaplinsko transporto priemonę. „Vėliau per apsaugos darbuotojų vaizdo kameras mačiau, kaip pavagiamas dviratis. Vagiui reikėjo tik 10 sekundžių, kad spėtų nukirpti užraktą ir nuvažiuoti“, – stebėjosi vagies sugebėjimais vilnietis.

Neseniai jis gavo iš policijos pranešimą, kad ikiteisminis tyrimas dėl dviračio vagystės nutrauktas.

„Abejoju, ar apskritai pareigūnai jo ieškojo, nes jau iš pradžių, kai kreipiausi dėl vagystės, jutau skeptišką požiūrį.

Vien pareigūnui pasakius, kad dviratis buvo baltos spalvos, išgirdau atsakymą: „O jeigu jis rytoj jau bus perdažytas juodai, ko tada ieškosime?“ – pasakojo T.Čaplinkas, supratęs, kad pavogti dviračiai Vilniuje randami tik atsitiktinai, tiriant kokį nors kitą nusikaltimą.

Nesudomino net žiežirbos

Kita vertus, ir pro šalį einantiems vilniečiams nelabai rūpi, kuo užsiiminėja šalia besisukinėjantis vagis.

Praėjusių metų vasarą T.Čaplinsko draugas Antakalnyje nukrito nuo dviračio ir susilaužė ranką. Kol atvyko greitoji pagalba, jis dar spėjo šiaip ne taip dviratį prirakinti po stulpo.

Kitą dieną dviratininkas paprašė bičiulio, kad šis nupjautų užraktą ir paimtų dviratį – raktą per sumaištį pametė.

Bičiulis vakare atsivežė akumuliatorinį kampinį šlifuoklį ir per kokią pusę minutės, triukšmaudamas ir leisdamas žiežirbas, užraktą nupjovė.

Įdomiausia, kad per tą laiką jis nesudomino nė vieno aplinkinio žmogaus.

Maža to, prieš kokius penkerius metus vagys per keliolika sekundžių pavogė visą stovą su penkiais dviračiais, stovėjusiais prie Centrinės universalinės parduotuvės pagrindinio įėjimo. Nė šuo nesulojo.

Saugiausia – prie įėjimo?

Vis dėlto „Panoramos“ prekybos centro atstovai tikino, kad palikti dviračius prie prekybos centro yra saugu tik tam numatytoje vietoje.

Tačiau ir specialioje aikštelėje prie pagrindinio įėjimo, kur yra įrengtos vaizdo stebėjimo kameros, palikę dviračius klientai turi nepamiršti saugumo priemonių.

Prekybos ir pramogų centro „Akropolis“ valdytojas Česlovas Urbonavičius sakė, kad sezono metu apsaugininkai atidžiau stebi dviračių saugojimo vietas.

Tiesa, prie „Akropolio“ dviračių mažiau, tačiau vagysčių pasitaiko.

Taip yra dėl to, kad į šį prekybos centrą atvyksta daugiau šeimų su automobiliais ar miesto transportu.

„Akropolio“ apsaugos darbuotojai kelis dviračių vagis yra pagavę ir perdavę policijai. Tačiau sučiupus vieną vagišių jis kitą dieną vėl sukinėjosi prie „Akropolio“ ir vėl buvo sulaikytas.

Sučiupo abu įtariamuosius

Nors dviračių vagysčių prie prekybos centrų padaugėjo, jie grobiami ir iš namų laiptinių, rūsių, garažų, balkonų.

Kriminalistai prieš kelias dienas Naujininkuose sučiupo vagis, kurie galėjo pavogti ne vieną dviratį.

Dviratį tempiantį įtartiną asmenį jie pastebėjo Dzūkų gatvėje ir sumanė jį pasekti. Nuojauta neapvylė – jau po kelių minučių bendravimo su įtariamuoju paaiškėjo, kad dviratis ką tik buvo pavogtas.

33 metų sulaikytasis papasakojo, kad jau netrukus prie taksi parko turi susitikti su bendrininku, kuris atvažiuos miesto transportu. Pareigūnai nusprendė ir jo palaukti.

Sučiupę ir antrą 35 metų vagį, kriminalistai išsiaiškino, kad dviratis buvo pavogtas Užupyje. Nuvykę ten, jie nustebino kolegas, bendravusius su nukentėjusiuoju, kuris jau rašė pareiškimą dėl vagystės.

Seka įtartinus skelbimus

Dviratininkai tarpusavyje dalijasi ne tik informacija apie vagystes, bet ir pasirodžiusius įtartinus skelbimus.

Jeigu dviračio kaina stebėtinai žema, jei pardavėjas nedaug ką gali papasakoti apie prekę arba nėra jos dokumentų, galima beveik neabejoti, kad ji vogta.

Todėl dviratininkams šiomis dienomis pasirodė įtartinas skelbimas apie parduodamą „Scott“ dviratį.

„Geras dviratis, kas supranta, nereikia aiškinti, viskas matyti nuotraukoje“, – rašoma skelbime. Kaina – tik 165 eurai, o pardavėjas dar daugiau įtarimų pasėja siūlymu dviratį keisti į išmanųjį telefoną.

O kitas dviratininkas nepatingėjo pasekti įtartiną asmenį. „Sutikau murzių, samanomis valantį dviračio „Merida“ šakę“, – pasakojo jis.

Jis nusekė iki Gariūnų turgavietės, kur vadinamasis murzius dviratį perdavė krosnelių pardavėjui.

Seklys netgi sužinojo dviračio kainą – 280 eurų – ir sugebėjo jį nufotografuoti.

O murzius dar jam ir savo telefono numerį davė.

„Atleisk, murziau, jei apsirikau ir tu iš tiesų nusprendei parduoti savo dukters kalnų dviratį“, – internete paskelbęs informaciją atsiprašė seklys.

Dviratininkai, manantys, jog prie prekybos centro, viešoje vietoje, palieka dviratį saugiai, labai klysta. Šios vietos profesionaliems dviračių vagims – tikras rojus. Tokių pranešimų policijai vis daugėja.

Policija suranda labai mažai

Kiek Vilniuje surandama vogtų dviračių, duomenų nėra. Tačiau sostinėje šiemet nepasitaikė atvejo, kai policija aptikdavo po kelis ar keliolika pavogtų dviračių, kaip Kaune ar Marijampolėje.

Šiemet sausio–rugpjūčio mėnesiais Vilniaus apskrityje užregistruota 520 dviračių vagysčių. Dėl to buvo pradėti 405 ikiteisminiai tyrimai. Dauguma jų – sostinėje.

Šiais metais tokių nusikaltimų bus daugiau nei pernai. 2015-aisiais užregistruotas 531 pranešimas dėl dviračių vagysčių, dėl to pradėti 346 ikiteisminiai tyrimai.

Daugiausia dviračių pavagiama Kalvarijų gatvėje ir Konstitucijos prospekte. Juodajame sąraše yra ir Gedimino prospektas, Antakalnis, Pašilaičiai, Šeškinė. O mažiausiai dviračių pavagiama Naujojoje Vilnioje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.