A.Skučienės gaujos byloje – liudijimas apie „pedofilų“ sekimą

„Drąsos keliui“ triuškinančiai pralaimėjus rinkimus į Seimą, antradienį Audronės Skučienės ir Neringos Venckienės suburtos gaujos nariai pavyzdingai susirinko į Šiaulių apygardos teismą, kuriame nagrinėjama jų baudžiamoji byla.

Ką reikia sekti prie tvoros buvusiems žmonėms nurodė N.Venckienė ir jos teta A.Skučienė.<br>G.Šiupario nuotr.
Ką reikia sekti prie tvoros buvusiems žmonėms nurodė N.Venckienė ir jos teta A.Skučienė.<br>G.Šiupario nuotr.
Iškviestas liudyti V.Keršis net negalvojo prisipažinti dėl svetimų nusikaltimų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Iškviestas liudyti V.Keršis net negalvojo prisipažinti dėl svetimų nusikaltimų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 11, 2016, 6:06 PM, atnaujinta May 11, 2017, 2:34 AM

Šįkart nei vienas iš vienuolikos kaltinamųjų nesusirgo, nepareiškė nušalinimų, todėl teismui nebuvo jokių kliūčių pradėti teisiamųjų apklausas.

Beveik visą dieną vykusiame teismo posėdyje teismui pavyko apklausti du teisiamuosius – N.Venckienės išsižadėjusį Vitalijų Keršį bei Rimantą Stanislavą Rimkevičių.

Susižavėjo sekamos aukos tvora

Žmonių persekiojimu kaltinamas R.S.Rimkevičius kaltu neprisipažino. Jis teigė nieko nesekęs, tik esą netyčia nufotografavęs vieno iš nukentėjusiųjų namų tvorą. Esą ji jam taip patiko, kad nesusilaikė, išsitraukė fotoaparatą ir nuspaudė porą kadrų.

Tai darantį jį užfiksavo prie namų įrengtos vaizdo kameros.

Viena diktavo, kita rašė

V.Keršio liudijimas buvo kur kas įdomesnis. Metus prie Venckų ir Kedžių tvoros gyvenęs vyras prisipažino, kad priklausė A.Skučienės ir N.Venckienės suburtai grupuotei ir vykdęs šių moterų, kurias teisme V.Keršis vadino šeima, nurodymus.

Pasak V.Keršio, kartą begeriant arbatą N.Venckienės namuose, jam buvo perduotas raštelis, kuriame buvo surašytos pavardės žmonių, kurias prie tvoros susirinkę žmonės turėjo sekti.

Raštelį rašė A.Skučienė, o jai diktavo N.Venckienė. Jame buvo ne tik Kedžių ir Venckų pedofilais vadintų žmonių, bet ir šeimai nepatikusių advokatų bei teisėjų pavardės.

Iš viso A.Skučienės ranka surašytame raštelyje minima dešimt žmonių – Laimutė Stankūnaitė, Andrius Ūsas, Violeta Naruševičienė, Vaidas Milinis, jo įtėvis Albertas Milinis, jau mirusi advokatė Loreta Kraujutaitienė, buvęs garsios šokėjos Editos Daniūtės vyras advokatas Mindaugas Vasiliauskas, restorano „Žemyn upe“ vadovė Nomeda Vilpišauskienė, Aukščiausiojo teismo teisėjas Armanas Abramavičius ir A.Ūso draugas Gintaras Bašinskas.

Suskirstė į penkias grupes

Raštelyje visi asmenys suskirstyti į penkias grupes – pagal tai, kaip jie esą susiję vienas su kitu.

L.Stankūnaitė, V.Naruševičienė, V.Milinis ir A.Ūsas, A.Skučienės teigimu, gyveno gretimose gatvėse, kaimynystė siejo ir L.Kraujutaitienę su G.Bašinsku bei J.Furmanavičių su M.Vasiliausku.

Be to, kaip tvirtinama raštelyje, G.Bašinsko sodyba yra netoli J.Furmanavičiaus tėviškės, kai ką bendra su jais esą turėjo ir N.Vilpišauskienė, kuri raštelyje įvardijama kaip Nomeda. Dar nurodoma, kad ji ėjo paskui karstą.

Prie J.Furmanavičiaus, A.Abramavičiaus ir A.Milinio pavardžių nurodyta sąsaja – Jūrmala ir vaikai.

Pasak V.Keršio, gavęs raštelį, jis jį parodė kitiems Garliavoje buvusiems žmonėms, kurie puolė uoliai vykdyti A.Skučienės ir N.Venckienės nurodymus.

V.Keršis tikina, kad pats žmonių nesekdavo, tačiau apie sekimo rezultatus informuodavo A.Skučienę, o ši žiniomis pasidalindavo su N.Venckiene.

Ieškojo šmeižiko, rado gaują

Kitas teismo posėdis šioje byloje numatytas lapkričio pabaigoje. Į jį bus kviečiami nukentėję asmenys ir civiliniai ieškovai. Vėliau bus kviečiami liudytojai, kurių byloje, pasak Šiaulių apygardos teismo atstovo Vytauto Jončo, yra labai daug.

Ikiteisminis tyrimas į teisiamųjų suolą pasodinęs A.Skučienę ir dešimt jos ištikimiausių talkininkų – V.Keršį, R.S.Rimkevičių, Andrejų Lobovą, Renaldą Ščiglinską, Gediminą Aiduką, Gintarą Banaitį, Violetą Banaitienę, Tatjaną Borovec, Darių Kaminicką ir Ramintą Baltrušaitienę buvo pradėtas 2011 metais, gavus kaunietės Marijos Milinienės pareiškimą.

2010 metų gruodį sūnaus V.Milinio netekusi moteris norėjo išsiaiškinti, kas ir kodėl vaikiną po mirties bandė paversti mistiniu pedofilu Aidu, kurio esą ieškojo, tačiau taip ir nerado Drąsius Kedys.

Tada dar niekas negalvojo, kad atrodytų paprastas tyrimas bus atliekamas ne vienerius metus, o jo metu paaiškės, kad Garliavoje veikė organizuota nusikalstama grupuotė, kuriai vadovavo pati N.Venckienė ir jos teta A.Skučienė.

Liudytojai išdavė visus planus

Pirmasis apie gaujos veiklą prabilo V.Keršis. Supratęs, kad jam gresia laisvės atėmimo bausmė už tai, ko jis nepadarė, vyras net neketino prisiimti svetimos kaltės.

Jis papasakojo, kad Klonio gatvėje susirinkusiems žmonėms N. Venckienė ir jos teta liepdavo sekti žmones, pačios nurodydavo, kurių jiems neįtikusių asmenų gyvenimu reikia domėtis.

Nelegaliems sekliams buvo duotos kaukės, vaizdo kamera. Ataskaitą apie nuveiktus darbus jie turėdavo pateikti A.Skučienei, o ši perduodavo N. Venckienei.

Į apklausą iškviestos N. Venckienė ir A.Skučienė savo kaltės nepripažino. Jos vaidino nekaltas aveles ir draugiškai aiškino, kad jos neliepė nieko sekti ir iš viso nesikišo į žmonių, budėjusių prie Kedžių ir Venckų namų tvorų Garliavoje, veiklą, tačiau jų žodžius paneigė ne vienas į apklausą iškviestas „violetinis“ veikėjas.

Jie nieko neslėpdami pasakojo apie Klonio gatvėje suburtą seklių gaują, apie pinigų rinkimą ir siekius nuversti, anot jų, pedofilų valdžią ir pradėti patiems valdyti valstybę – N.Venckienė ir jos garbintojai tikėjosi laimėti Seimo rinkimus, formuoti Vyriausybę, vadovauti ministerijoms ir buvusią teisėją savo vizijose jau matė šalies prezidente.

Užėmus valdžią buvo planuojama atsikratyti neparankių žmonių teismuose, prokuratūrose ir policijoje, nes kiekvienas nepalankų sprendimą N. Venckienei priėmęs teisėsaugininkas atsidurdavo pačios gaujos sudarytame pedofilų sąraše.

Apklaus nuotoliniu būdu

Į JAV pabėgusios N.Venckienės ir į Vokietiją išvykusio Tado Skučo bylos yra išskirtos ir tiriamos atskirai.

Nukentėjusiaisiais nuo šios grupuotės buvo pripažinta 10 žmonių: M.Milinienė, jos vyras, buvęs Kauno apygardos teismo pirmininkas A.Milinis, jų du vaikai, L.Stankūnaitė su mažamete dukterimi, A.Ūso našlė Guoda Sakalinskaitė-Ūsienė, advokatai L.Kraujutaitienė ir Gintaras Černiauskas bei antstolė Sonata Vaicekauskienė.

L.Stankūnaitę ir jos dukrą teismas ketina apklausti nuotoliniu būdu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.