Olimpinio deglo nešėjui – liūdna žinia

Radviliškio garbės piliečiui Jonui Varkulevičiui užsivėrė kelias sugrįžti vadovauti Lizdeikos gimnazijai. 57 metų pedagogas pripažintas kaltu dėl piktnaudžiavimo, dokumentų klastojimo, turto iššvaistymo ir poveikio liudytojams darymo.

Olimpinio deglo nešėją J.Varkulevičių kartą išteisinęs Apeliacinis teismas šįkart jį pripažino kaltu, bet nusprendė neįkalinti.<br>T.Bauro nuotr.
Olimpinio deglo nešėją J.Varkulevičių kartą išteisinęs Apeliacinis teismas šįkart jį pripažino kaltu, bet nusprendė neįkalinti.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 28, 2016, 4:30 PM, atnaujinta May 10, 2017, 12:27 AM

Apeliacinio teismo teisėjų kolegija, vadovaujama teismo pirmininko Algimanto Valantino, penktadienį skyrė radviliškiečiui galutinę 2 metų ir 6 mėnesių įkalinimo bausmę, bet jos vykdymą atidėjo 2 metams.

Lygtinės bausmės skirtos ir Pekino olimpinių žaidynių deglą nešusio J.Varkulevičiaus trim talkininkams, o gimnazijos raštinės vedėja apskritai išteisinta.

J.Varkulevičius ir dar vienas nuteistasis įpareigoti atlyginti Radviliškio rajono savivaldybei padarytą 21 918 eurų žalą.

Radviliškiečio pedagogo J.Varkulevičiaus pavyzdinė aureolė subliūško prieš 6 metus, kai į teisėsaugą kreipėsi iš darbo gimnazijoje atleistas kūno kultūros mokytojas Robertas Škėma. Pedagogas įvardijo schemas, pagal kurias grobstomi pinigai.

R.Škėma kelerius metus bylinėjosi, kol įrodė, kad iš darbo buvo atleistas neteisėtai. Be to, apkaltinamąjį nuosprendį priėmęs teismas konstatavo, kad J.Varkulevičius ne tik neteisėtai atleido pavaldinį, bet ir klastojo dokumentus.

Teistumas radviliškiečiui smogė labai skaudžiai – jis neteko teisės vadovauti gimnazijai.

Tačiau kitoje byloje, kurioje buvo kaltintas piktnaudžiavimu, dokumentų klastojimu, turto iššvaistymu ir poveikio liudytojams darymu, J.Varkulevičius buvo pasiekęs mažą pergalę.

Prieš porą metų Šiaulių apygardos teismas buvo pripažinęs pedagogą kaltu dėl jam inkriminuotų nusikaltimų – skyrė 2,5 metų įkalinimo bausmę ir 2823 eurų baudą. Be to, iš J.Varkulevičiaus ir jo įdarbintų „mirusių sielų“ buvo priteista sugrąžinti gautus pinigus.

Nuteistasis gimnazijos direktorius pateikė skundą Apeliaciniam teismui (AT). Apeliaciją išnagrinėjęs teismas įžvelgė prokuroro darbo broko – neva nemokšiškai surašytas kaltinamasis aktas. Todėl pernai vasarą buvo priimtas sprendimas sugrąžinti bylą Šiaulių apygardos prokuratūrai.

Taip buvo atvertas kelias J.Varkulevičiui po ketverių metų pertraukos sugrįžti į direktoriaus kėdę. Tam neprieštaravo ir į korupcijos skandalą įklimpę Radviliškio vadovai. Mat kaltę neigęs gimnazijos direktorius yra toks pačios Lietuvos konservatorių – krikščionių demokratų partijos narys kaip ir už korupciją teisiamas meras Antanas Čepononis.

Tiesa, Lietuvos aukščiausiasis teismas J.Varkulevičiui palankią nutartį netrukus panaikino ir gimnazijos durys jam vėl buvo užvertos.

Gimnazijoje triūsė ir kalinys

* Lizdeikos gimnazijoje buvo įdarbinta grupė su J.Varkulevičiumi susijusių asmenų. * Dalis jų atsidūrė teisiamųjų suole, kitus išgelbėjo senatis ar įrodymų stoka. * Išsiaiškinta, kad Radviliškio gimnazijoje sargu įdarbintas vienas klaipėdietis tuo pat metu sugebėjo važinėti ir į užsienį. * Kitas mokyklos sargas ir valytojas darbo apskaitos žiniaraščiuose triūsė netgi tada, kai įtartas vagyste buvo uždarytas į Antverpeno (Belgija) kalėjimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.