Indėlininkų lėšų grobstymu kaltinama kasininkė atvesdinta į teismą

Policija suėmė nuo teismo besislapstančią buvusią Kretingos kredito unijos kasininkę Renatą Neverauskienę. Šiaulių tardymo izoliatoriuje laikoma teisiamoji šiandiens  su antrankiais atvesdinta į Klaipėdos apygardos teismą, kur nagrinėjama byla dėl apgaule pasisavintų unijos indėlininkų lėšų – apie 233 tūkst. eurų. Ji neatrodė panaši į ligonę.

Kretingos kredito unijos klientai anksčiau bergždžiai laukė juos mulkinusios R.Neverauskienės.<br>G.Pilaičio nuotr.
Kretingos kredito unijos klientai anksčiau bergždžiai laukė juos mulkinusios R.Neverauskienės.<br>G.Pilaičio nuotr.
R.Neverauskienė surasta ir atvesdinta į teismą su antrankiais.<br>G.Pilaičio nuotr.
R.Neverauskienė surasta ir atvesdinta į teismą su antrankiais.<br>G.Pilaičio nuotr.
Prieš posėdį – advokato R.Skėrio patarimai kaltinamajai.<br>G.Pilaičio nuotr.
Prieš posėdį – advokato R.Skėrio patarimai kaltinamajai.<br>G.Pilaičio nuotr.
Kretingos kredito unijos atstovai pateikė civilinį ieškinį.<br>G.Pilaičio nuotr.
Kretingos kredito unijos atstovai pateikė civilinį ieškinį.<br>G.Pilaičio nuotr.
R.Neverauskienė kaip įmanydama slėpė savo veidą.<br>G.Pilaičio nuotr.
R.Neverauskienė kaip įmanydama slėpė savo veidą.<br>G.Pilaičio nuotr.
Prokurorė V.Skalauskienė kaltinamąjį aktą skaitė tris valandas.<br>G.Pilaičio nuotr.
Prokurorė V.Skalauskienė kaltinamąjį aktą skaitė tris valandas.<br>G.Pilaičio nuotr.
R.Neverauskienė slėpė savo veidą.<br>G.Pilaičio nuotr.
R.Neverauskienė slėpė savo veidą.<br>G.Pilaičio nuotr.
R.Neverauskienė teisme neatrodė kaip ligonė.<br>G.Pilaičio nuotr.
R.Neverauskienė teisme neatrodė kaip ligonė.<br>G.Pilaičio nuotr.
R.Neverauskienė slėpė savo veidą.<br>G.Pilaičio nuotr.
R.Neverauskienė slėpė savo veidą.<br>G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Gediminas Pilaitis

Nov 29, 2016, 8:53 PM, atnaujinta Apr 16, 2017, 8:06 PM

Negalėjo prisišaukti kaltinamosios

Kai Kretingos rajono Salantų seniūnijoje gyventi R.Neverauskienė pirmą kartą neatvyko į teismą prieš tai nepateikusi pateisinančių dokumentų, jos advokatas Robertas Skėrys aiškino, kad kaltinamosios sveikatos būklė nepavydėtina – sukilusi temperatūra, padidėjęs kraujospūdis. Tiesa, klaipėdietis juristas savo žodžių apie R.Neverauskienę prieš pat teismo pradžią staiga užklupusį virusą ir kitokias negalias negalėjo pagrįsti oficialiomis medikų pažymomis, nes tokių ir nebuvo.

„Salantų pirminės sveikatos priežiūros centras nusprendė, kad moteris yra sveika – neišdavė nedarbingumo pažymos, išgrūdo lauk. O ji tikrai blogai jaučiasi, pažymą apie savo sveikatos būklę žadėjo pateikti vėliau“, – Klaipėdos apygardos teisme tarytum koks virusologas kalbėjo R.Skėrys.

Po advokato kalbos Remigijus Preikšaitis žaibiškai paskelbė nutartį – surasti ir areštuoti galimą ligonę R.Neverauskienę, o paskui ir per 48 valandas prievarta ją atvesdinti į teismą. Proceso dalyviams buvo paskelbta kito posėdžio data.

Nurodytą posėdžio dieną R.Neverauskienė vėl nepasirodė teisme – Klaipėdos apskrities policija R.Preikšaičio paskelbtos nutarties surasti ir atvesdinti kaltinamąją kažkodėl neįvykdė. 

Pareigūnų pastangos aptikti ligonę tikriausiai buvo bergždžios, nors policijos ieškomos kaltinamosios buvimo vietą buvo galima atsekti atidžiau pasidomėjus jos ir gynėjo santykiais.

R.Skėrys, bendravęs su dingusia iš teisėsaugos akiračio R.Neverauskiene, proceso dalyviams vėl perdavė kaltinamosios žodžius  – esą ji negaluoja ir negalinti stoti prieš teismą.

Vienam medikui sveika, kitam – ligonė

Teisme paviešinta medikų išduota pažyma, kurioje nurodoma, kad R.Neverauskienę apniko kažkokia virusinė infekcija. Be to, jai dar nustatyta ir hipertenzinės ligos (padidėjęs kraujospūdis) antroji stadija.

R.Neverauskienės ligas diagnozavo Šilutės rajono pirminės sveikatos priežiūros centro gydytojas Egidijus Jackevičius. Jis pasirašė teismui perduotą nedarbingumo lapelį.

R.Preikšaitis, kuriam, tokia pažyma sukėlė pagrįstų abejonių dėl jos teisėtumo, Šilutės medikų prašė papildomų duomenų apie R.Neverauskienės sveikatos būklę.

Tačiau šilutiškiai atsakė negalintys padėti teismui, kadangi R.Neverauskienė yra registruota Salantų pirminės sveikatos priežiūros centre – ten, o ne Šilutėje saugoma jos ligų ir vizitų pas medikus istorija.

R.Neverauskienei nedarbingumo pažymos neišdavęs Salantų pirminės sveikatos priežiūros centro vadovas Tomas Kliuderis tvirtino tada pats apžiūrėjęs moterį: „Ji nebuvo panaši į ligonę, sveikatos būklė jokių įtarimų nesukėlė“.

Paklaustas, kodėl dviejų beveik tuo pat metu R.Neverauskienę apžiūrėjusių medikų išvados dėl jos sveikatos nesutampa, T.Kliuderis tik gūžčiojo pečiais: „Klauskite ne manęs, o tų, kurie įžvelgė tai, ko aš nemačiau“.

Areštavo pasiligojusią moterį ?

Koks gydymo režimas skirtas R.Neverauskienei – irgi neaišku. E.Jackevičiaus pažymoje duomenų apie tai, kur ir kaip ji yra gydoma – namuose ambulatoriškai ar kokioje nors klinikoje prižiūrint medikams – nėra.

Buvusi Kretingos kredito unijos kasininkė šiuo metu niekur nedirba, nėra socialiai apdrausta, todėl už medikų paslaugas jai tenka mokėti iš savo kišenės.

Valstybinį kaltinimą palaikanti prokurorė Vida Skalauskienė įtarė, kad R.Neverauskienė tyčia vilkina teismo procesą: „Ji negali niekur išvykti iš Lietuvos – iš moters paimti asmens dokumentai. Slapstosi, jeigu neatvesdinta į teismą“.

Neseniai policininkams pavyko aptikti R.Neverauskienės pėdsakus – ji slapstėsi Lietuvoje. Teisiamoji iškart areštuota ir nugabenta Šiaulių tardymo izoliatorių.

Po to R.Neverauskienė išklausė teismo nutartį dėl jai skirtos kardomosios sankcijos – suėmimo trims mėnesiams.

Pareigūnai atvesdins į teismą

R.Neverauskienė aiškino negalėjusi atvykti į teismą dėl prastos sveikatos būklės, dabar, uždaryta į tardymo izoliatorių, kameroje irgi vartojanti vaistus nuo kraujospūdžio.

Kaltinamosios teigimu, po to, kai Salantų medikai atsisakė ją aptarnauti, išrašyti pažymą ir gydyti, ji Palangoje susiradusi kažkokį privatų gydytoją, kuris tuo pat metu darbuojasi ir Šilutėje.

Šis medikas, pasak R.Neverauskienės, įžvelgė tam tikrų ligų, kurių nepastebėjo salantiškiai, išrašė reikiamą pažymą.

Teismas konstatavo, kad šaukiama ir neatvykdama į posėdžius, pavėluotai teikdama pažymas apie savo sveikatos būklę R.Neverauskienė taip siekė vilkinti procesą.

Akistatos su kaltinamaja teisme laukia ko ne pusšimtis jos buvusių klientų – nukentėjusiaisiais pripažintų Kretingos kredito unijos indėlininkų. Kai kurie apgauti žmonės jau mirę.

Šiandien iš Šiaulių tardymo izoliatoriaus atgabenta į Klaipėdą  R.Neverauskienė teisme išklausė  kaltinimus dėl sukčiavimo ir oficialių dokumemtų klastojimo glemžiant svetimus pinigus.

Prokurorė V.Skalauskienė didelės apimties kaltinamąjį aktą skaitė maždaug  tris valandas.

Kiti išvažiuojamieji Klaipėdos apygardos posėdžiai vyks Salantuose – ten bus apklausti liudininkai ir nukentėjusieji.

R.Neverauskienė, kurios sutuoktinis ilgai dirbo Kretingos rajono policijos komisariato Salantų poskyryje, grąžino tik menką dalį pasisavintų pinigų.

Nukentėjusiu juridiniu asmeniu pripažintos Kretingos kredijo unijos atstovai patvirtino savo  civilinį ieškinį – apie 180 tūkst. eurų

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.