Telefoninių sukčių byla – teismui per kietas riešutas?

Prieš ketverius metus 34 moteris apgauti ir pinigus iš jų išvilioti spėjusi sukčių gauja buvo demaskuota – į teisiamųjų suolą buvo pasodinti trys vadeivos ir trisdešimt penki jų pagalbininkai.

Kaltinimai sukčiavimu organizuotoje grupėje buvo pareikši 38 asmenims.<br>R.Vitkaus nuotr.
Kaltinimai sukčiavimu organizuotoje grupėje buvo pareikši 38 asmenims.<br>R.Vitkaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 8, 2016, 6:46 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 11:45 PM

Šios telefoninių sukčių gaujos nusikaltimus tyrę pareigūnai surašė ir Šiaulių apylinkės teismui perdavė teismui perdavė net penkiasdešimt bylos tomų, bylai nagrinėti buvo pasitelkta speciali nuotolinė įranga, sujungusi net keturias teismo posėdžiams skirtas sales: dvi Šiaulių apylinkės teisme, vieną Alytaus rajono apylinkės teisme ir vieną Vilniaus pataisos namuose.

Tačiau nei tyrėjų uolumas, nei speciali technika kol kas nepadėjo pasistūmėti teisingumo link – per aštuonis mėnesius buvo surengti keli teismo posėdžiai, tačiau atversti šios bylos taip ir nepavyko.

Bylos nagrinėjimas stringa ne tik dėl techninių kliūčių, bet ir procesinių formalumų, kuriais teisiamųjų suole jau ne pirmą kartą atsidūrę veikėjai sugeba puikiai pasinaudoti.

Vieną teismo posėdį teko atidėti, kai du kaltinamieji pareiškė, kad jiems reikia vertėjo iš rusų kabos ir į šią kalbą išversto daugiau nei tūkstančio puslapių kaltinamojo akto.

Į posėdį neatvyko dalis kaltinamųjų

Viltis sulaukti teisingumo blėsta ir nuo telefoninių sukčių nukentėjusioms moterims.

Viena nukentėjusioji mirė pernai taip ir nesulaukusi šios bylos pradžios, o didžioji dalis nukentėjusiųjų parašė prašymą šią bylą nagrinėti joms nedalyvaujant.

Į antradienį Šiaulių apylinkės teisme numatytą posėdį neatvyko ir likusios septynios tokių prašymų neparašiusios nukentėjusiosios.

Prieš teismo posėdį buvo pasigesta ne tik nukentėjusiųjų, bet ir aštuonių iš aštuoniolikos laisvėje paliktų kaltinamųjų.

Du kaltinamieji teismui pranešė, kad jie dabar yra Didžiojoje Britanijoje, keturi – atsiuntė pranešimą, kad serga, viena pranešė, jog teismo posėdyje negali dalyvauti dėl motinos mirties, o vienas teisme taip ir nepasirodęs kaltinamasis išvis nesiteikė iš anksto teismui pranešti, kodėl neatvyks į posėdį.

Susidūrė su techninėmis problemomis

Posėdžiui skirta teismo salė ir be šių aštuonių į teismą neatvykusių kaltinamųjų buvo sausakimša – čia vos tilpo likę teisiamieji, jų advokatai ir suimtus kaltinamuosius saugantys konvojaus pareigūnai.

Prieš Šiaulių apylinkės teismą turėjo stoti trisdešimt kaltinamųjų, septyni kaltinamieji buvo atvesdinti į Alytaus rajono apylinkės teismą, o vienas kaltinamas teismo posėdyje dalyvavo būdamas Vilniaus pataisos namuose.

Keturiose skirtingose vietose esančius proceso dalyvius turėjo sujungti speciali nuotoliniams teismo posėdžiams vykdyti skirta įranga.

Nors ši įranga buvo tikrinama dar prieš teismo posėdį, jam prasidėjus ryšys ėmė strigti ir posėdį teko kelioms valandoms atidėti.

Teko patenkinti kaltinamųjų prašymą

Po pietų į teismo posėdį vėl susirinkusiems proceso dalyviams jau teko spręsti kitas problemas.

Prokurorui pasiūlius per teismo procesą paskelbti sutrumpintą kaltinamosios išvados variantą, su tuo nesutiko dalis kaltinamųjų.

Sutrumpintam net 1086 puslapių kaltinamosios išvados skaitymui teisme buvo numatyta skirti keturias dienas. Nesutrumpintas kaltinamosios išvados skaitymas užtruktų apie dešimt dienų.

Galiausiai kaltinamieji sutiko išklausyti sutrumpintą kaltinamosios išvados variantą, tačiau pareikalavo jiems skirti pakankamai laiko susipažinti su nesutrumpintu kaltinamosios išvados variantu.

Į šį prašymą atsižvelgęs teismas bylos nagrinėjimą atidėjo iki kitų metų kovo 21 dienos.

Proceso išlaidos bus milžiniškos

Antradienį į Šiaulių apylinkės teismą užsukę ir čia tokį gausų advokatų bei konvojaus pareigūnų būrį išvydę šiauliečiai gūžčiojo pečiai ir klausinėjo, ar čia kartais nevyksta koks seminaras.

Sužinoję šios sambūrio priežastį žmonės dar labiau stebėjosi ir reiškė nepasitenkinimą dėl taip švaistomų valstybės pinigų.

„Nuo šių sukčių nukentėjusių moterų patirti nuostoliai, palyginti su šio proceso išlaidomis, pasirodys menkaverčiai.

Nenustebčiau, jei per tokį balaganą sukčiai iš balos išliptų sausi – sulauktų senaties termino, o po to gal dar ir prisiteistų kompensacijas už nelaisvėje praleistus metus“, – svarstė kitos bylos nagrinėjimo teisme laukęs šiaulietis.

Apmulkino trisdešimt keturias moteris

Telefoninių sukčių gauja, kurią subūrė trys Alytaus pataisos namų kaliniai, šalyje siautėjo 2012 metais.

Telefonu žmonėms paskambinę sukčiai prisistatydavo banko, policijos, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos, prokuratūros ar ligoninės darbuotojais.

Dažniausiai skambinusieji bandydavo įtikinti aukas, kad per jų sąskaitas „plaunami“ pinigai, todėl norint užkirsti kelią minėtiems nusikaltimams būtina padiktuoti prisijungimo prie elektroninės bankininkystės slaptažodžius ir kodus.

Ant šio sukčių jauko užkibo 34 moterys. Vyriausiajai sukčių auka tapusiai moteriai buvo 75 metai, jauniausiajai – 26 metai.

Nustatė ir organizatorius, ir pagalbininkus

Siūlo galą užčiuopę kriminalistai nustatė ir šių aferų organizatorius, ir jų pagalbininkus.

Kaltinimai nusikalstamos grupės organizavimu buvo pareikšti ne kartą jau teistiems ir bausmę Alytaus pataisos namuose atliekantiems: kauniečiui 42 metų Remigijui Krasnickui, Raseinių rajono gyventojui 39 metų Erikui Verteliui ir šiauliečiui 50 metų Artūrui Pilipavičiui.

Už disponavimą dideliu kiekiu kvaišalų nuteistam R.Krasnickui telefoninių sukčių bylą tyrę pareigūnai inkriminavo 410 nusikalstamos veikos epizodų, taip pat už disponavimą dideliu kiekiu kvaišalų nuteistam E.Verteliui – 351 nusikalstamos veikos epizodą, o už nužudymą nuteistam A.Pilipavičiui – 22 nusikalstamos veikos epizodus.

Kaltinimai sukčiavimu organizuotoje grupėje, neteisėtu prisijungimu prie informacinės sistemos, neteisėtu disponavimu elektronine mokėjimo priemone arba jos duomenimis, neteisėtu mokėjimo priemonės ar jos duomenų panaudojimu bei valstybės tarnautojo ar viešojo administravimo funkcijas atliekančio asmens vardo pasisavinimu buvo pareikši 38 asmenims (32 vyrams ir 6 moterims).

Kitas posėdis vyks kitąmet

Penkiasdešimties tomų telefoninių sukčių byla Šiaulių apylinkės teismui buvo perduota kovo 30 dieną.

Pirmasis posėdis Šiaulių apylinkės teisme įvyko rugpjūčio 30-ąją, tačiau neatvykus penkiems kaltinamiesiems ir septyniems advokatams baudžiamoji byla nebuvo pradėta nagrinėti.

Be to, prasidėjus teismo posėdžiui paaiškėjo, kad ne visi kaltinamieji yra susipažinę su kaltinamuoju aktu, kad dviem kaltinamiesiems reikia rusų kalbos vertėjų, kad Alytaus pataisos namuose per ankšta patalpa, todėl kaltinamieji stovi koridoriuje. Dėl minėtų priežasčių teismo posėdis buvo atidėtas.

Fiasko baigėsi ir antradienį surengtas teismo posėdis.

Į kitą teismo posėdį proceso dalyviai vėl rinksis jau kitąmet, kovo 21-ąją.

Dvidešimt šios bylos kaltinamųjų šiuo metu yra suimti arba atlieka bausmę už kitus nusikaltimus, likę aštuoniolika kaltinamųjų teismo proceso laukia būdami laisvėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.