Teismas buvusiam Kęsto Komskio patarėjui nurodė grąžinti kyšį

Buvęs Seimo nario Kęsto Komskio patarėjas Gediminas Miliauskas valstybei

G.Miliauskas piktinosi, kad turi grąžinti tai, ko nepaėmė.<br>T.Bauro nuotr.
G.Miliauskas piktinosi, kad turi grąžinti tai, ko nepaėmė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-12-16 15:07, atnaujinta 2018-02-09 22:13

Vilniaus apygardos teismas (VAT) nustatė, kad šis Klaipėdos rajono gyventojas  gavo 7240 eurų, nors pats G.Miliauskas teigė tų pinigų net nematęs.

„Kaip galiu grąžinti tai, ko nepaėmiau ir neturiu? Nė viename įraše nėra užfiksuota, kad aš ėmiau pinigus. Tų pinigų niekas ir neieškojo – pas mane nebuvo atliktos net kratos“, – pasakojo nuosprendį išklausęs G.Miliauskas.

Bylą dėl prekybos poveikiu išnagrinėjusiam VAT buvo pateikti 23 kompaktiniai diskai su vaizdo įrašais. Teismas penktadienį paskelbė, kad „įrodymai ir liudytojų parodymai papildo ir patvirtina vieni kitus“.

G.Miliauskas tvirtino, jog įrašuose nėra nieko, kas patvirtintų, jog jis iš A.Adomavičiaus ėmė pinigus ar jų reikalavo.

„Čia nėra nei logikos, nei pagrindo, nei faktinių įrodymų. Čia viskas buvo aukštesniame lygmenyje, bet buvo teisiamas tas, kurį nuteisti lengviausia. Didesnio absurdo negali būti“, – piktinosi G.Miliauskas, ir neabejojo, jog šį nuosprendį skųs.

Jis turės ne tik grąžinti iš A.Adomavičiaus gautus pinigus, bet į Nuo nusikaltimų nukentėjusių asmenų fondą sumokėti per 700 eurų.

Nors teismas jam skyrė ketverių metų laisvės atėmimo bausmę, atsižvelgė į tai, G.Miliauskas nėra toks pavojingas, kad jį reikėtų izoliuoti nuo visuomenės. Bausmės vykdymas G.Miliauskui atidėtas dvejiems metams, per kuriuos be pareigūnų leidimo jis negalės išvykti iš miesto ar rajono, kuriame gyvena.

Istorijoje, į kurią įsivėlė G.Miliauskas, ne kartą buvo minima tuomečio Seimo nario, partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovo K.Komskio pavardė. Jis teisme buvo apklaustas kaip liudytojas.

K.Komskis dalyvavo pokalbyje, per kurį buvo aptariamas tuomet Trakų rajone girininku dirbusio A.Adomavičiaus karjeros galimybės. „Man G.Miliauskas dažnai minėdavo „vadą“ arba „šefą“, bet aš nežinojau, apie kokį žmogų kalbama“, – A.Adomavičius teisme prisipažino supratęs, kad galėjo būti prašoma K.Komskio pagalbos.

Už žingsnį karjeros laiptais A.Adomavičius buvo pasiryžęs sumokėti net 100 tūkstančių litų (29 tūkstančių eurų). Jis šioje byloje liko tik liudytojas.

Už bendradarbiavimą su Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) byla jam buvo nutraukta, tačiau vyras neteko 21 tūkstančio eurų. Šiuos pinigus paėmė A. Adomavičių sulaikę STT pareigūnai, o VAT nusprendė juos konfiskuoti kaip nusikaltimo įrankį.

G.Miliauskas ir A.Adomavičius susipažino dar 2014 metų vasarą. A.Adomavičius teigė tuomet dar net nežinojęs, į kokias aukštesnes pareigas norėtų pretenduoti.

Po kiek laiko jam tinkamą vietą pasiūlęs pats G.Miliauskas. „Utenos urėdija tiks?“ – tokį jo pasiūlymą teisme prisiminė liudytojas.

Aptarti būsimos karjeros galimybių jie buvo susitikę vienoje Klaipėdos kavinių, kur dalyvavo ir K.Komskis, bet į diskusiją apie urėdo postą esą nesikišo.

Atsisveikinę su K.Komskiu, jie nuėjo į G.Miliausko automobilį. Tuomet, A.Adomavičiaus teigimu, ir buvo įvardytas kyšio dydis – 100 tūkstančių litų.

„Man buvo pasakyta, kad kitaip konkursai nevyksta, o anksčiau jokiame konkurse nebuvau dalyvavęs“, – sprendimą daryti karjerą už pinigus bandė paaiškinti A.Adomavičius.

Dalį nurodytos sumos – 25 tūkstančius litų – 2014-ųjų lapkritį A.Adomavičius G.Miliauskui teigė sumokėjęs Vievyje, kai skirtingais automobiliais atvažiavę vyrai stabtelėjo kelyje Vilnius–Kaunas. Jau tuomet juos filmavo STT pareigūnai.

Po kelių mėnesių – 2015 sausį – A.Adomavičius sulaukė nepažįstamo vyro kvietimo atvykti pasikalbėti į Vilniuje esantį pramogų centrą „Forum Palace“.

Ten jo laukė tuometis generalinio miškų urėdo pavaduotojas Gintaras Visalga. Jis A.Adomavičiui patarė skubiai paruošti dokumentus konkursui į Utenos urėdo postą – tam buvo likusi tik viena diena.

G.Visalga jam nurodė užsienio kalbų mokymo centrą, kurio direktorė išdavė atgaline data parašytą pažymą apie A.Adomavičiaus prancūzų kalbos lygį, nors šios kalbos kursų jis niekada nelankė.

Per konkursą A.Adomavičius atsakė į 96 iš 100 klausimų ir buvo geriausiai pasiruošęs praktinei užduočiai -- svečių priėmimui. Konkursą jis laimėjo, tačiau kitiems pretendentams kilo įtarimų, kad užduotis jis galėjo žinoti iš anksto.

G.Miliauskas tvirtino G.Visalgai niekada neskambinęs ir jo pagalbos neprašęs. „Aš jo nesu net matęs“, – aiškino nuosprendį išklausęs vyras.

Laimėjęs konkursą A.Adomavičius suprato, kad laikas atsiskaityti už šį postą ir kovo 7-ąją išsiruošė į Klaipėdą su G.Miliausku „išgerti arbatos“. Prie Klaipėdos artėjantį jo žmonos vairuojamą automobilį sustabdė kelių policija, o kartu su jais priėjo ir STT agentai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.