„Gimdymų“ byla: viena „padėjėja“ išteisinta, kita nubausta

Gimdančioms moterims namuose padėdavusios ir, kaip įtariama, nelegaliai pinigus už tai ėmusios Daiva Jakaitė ir Jurgita Švedienė penktadienį išgirdo nuosprendį.

„Gimdymų“ byla: viena „padėjėja“ išteisinta, kita nubausta<br>T.Bauro nuotr.
„Gimdymų“ byla: viena „padėjėja“ išteisinta, kita nubausta<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 23, 2016, 10:18 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 9:08 PM

Vilniaus miesto apylinkės teismas D.Jakaitę pripažino kalta dėl neteisėtos ūkinės-finansinės veiklos ir nusprendė jai skirti pusės metų laisvės apribojimo bausmę, nuo 22 iki 6 ryto ji privalės būti namuose.

52 metų chemikės išsilavinimą turinti J.Švedienė dėl jai pareikštų kaltinimų išteisinta. Teismo nuomone, niekas nedraudžia gimdyti namuose, todėl negalima J.Švedienės teisti už tai, kad ji padėjo gimdyti moterims.

Kitokia situacija yra su 50-metė bendrosios praktikos gydytoja D.Jakaite. Ji neturėjo licencijos versti tokia veikla, todėl ir buvo nubausta.

Išklausyti nuosprendžio penktadienį atvyko ne tik kaltinamosios, bet ir didelis būrys jų palaikytojų – moterų, kurioms padėjo teisiamosios bei jų sutuoktiniai. Kai kurios jų į teismą atsinešė ir savo mažus vaikus.

Nuosprendį maždaug 70 žmonių minia sutiko audringais plojimais ir padėkomis, jų nuomone, teisingą sprendimą priėmusiam teisėjui Robertui Rainiui, kai kurios moterys iš laimės apsiverkė.

Paskelbus nuosprendį D.Jakaitė paskubėjo palikti teismo pastatą, o J.Švedienė dar gerą pusvalandį priiminėjo ją palaikyti atvykusių šeimų sveikinimus ir sakė, kad praėjus tokią sunkų kelią, ji vis dar negali normaliai suvokti, kad yra išteisinta.

Po J.Švedienės išteisinimo teismo rūmuose susirinkę moterys ir vyrai prabilo apie tai, kad Lietuvai reikia priimti atitinkamus įstatymus ir įteisinti gimdymą namuose, kaip tai yra kitose Europos Sąjungos valstybėse.

Ketruių namuose gimusių vaikų tėvas ir „Kardiolitos“ vadovas Darius Jonutis teigė, kad gimdymas yra natūralus procesas ir nereikia jo trikdyti bei netrukdyti tėvams, kurie pageidauja, kad šis procesas vyktų oriai. „Yra daug miestiečių, daug Lietuvos gyventojų, išsilavinusių, atsakingai priimančių savo sprendimus, kurie pasirenka tokį gimdymo būdą. Pažįstu daug vadovų, daug lyderių, daug mokslininkų, kurie renkasi tokį kelią. Mes, Lietuva neturėtume būti Europos užkampiu, turime stovėti lygiaverčiai, kaip kitos išsivysčiusios ES šalys“, – kalbėjo D.Jonutis.

Savo keturias dukras namuose pirmą kartą išvydęs Ramūnas Dilba kalbėjo, kad dar visai nsesniai pasvajojo, kad visos jo dukros galėtų gimdyti namuose. Žinoma, jai pačios to norės.

Po šio teismo sprendimo, jo teigimu, tokia galimybė jau atsiranda: Atrodo, kad tokia galimybė brėkšta jau dabar“. Teismo sprendimą pavadinęs unikaliu, R.Dilba pasidžiaugė, kad valstybė ir gimdyti namuose norinčios šeimos nesipriešina tarpusavyje, o ieško kompromisų.

„Tie, kurie renkasi tokį gimdymo būdą, jie nėra išskirtiniai. Mes esame sąmoningi piliečiai, kurie nori gyventi čia Lietuvoje, auginti šeimas, norime kurti Lietuvą.

Nors tai labai asmeninis sprendimas, jis nėra spontaninis. Tam ilgai ruošiamasi, kalbama su gydytojais, įvertinamos visos aplinkybės, kai kurioms šeimoms, namai tampa pačia saugiausia aplinka gimdyti vaiką“, – kalbėjo R.Dilba ir prisipažino, kad namie su žmona dažnai pajuokauja, kad jei bus galima legaliai ir saugiai gimdyti namuose, jie pagalvos ir apie penktą atžalą.

Aktorė Edita Užaitė sakė esanti už pasirinkimo laisvę. Pati gimdžiusi namuose ji gimdymą prisimena ne kaip siaubą procesą, o kaip gėrį.

„Aš kaip gimdžiusi namuose žinau, kad tai yra kažkas tokio – labai gera, labai ramu, labai saugu, sava aplinka“, – sakė aktorė ir išteisintą J.Švedienę pavadino šviesiu žmogumi, kuri labai daug padeda moterims.

„Kai aš laukiausi man buvo labai svarbu pasitikėti savimi ir savo kūnu, daug žinoti apie tai. Jurga mane skatino tai daryti, lankyti kursus, lankytis pas gydytojus, visą laiką nuolat stebėti save, savo kūną.

Aš lankiau kursus, labai daug skaičiau literatūros, žinojau, kas vyksta per gimdymą, prieš jį ir po jo. Žinojau kaip kvėpuoti, žinojau kokioje padėtyje vaikas guli, žinojau, ką turi daryti mano vyrui. Į gimdymą ėjau labai atsakingai pasiruošusi, būtent todėl, aš esu už pasirinkimo laisvę“, – kalbėjo E.Užaitė.

Tiesa, džiaugtis dar nereikėtų. Vilniaus miesto apylinkės teismo nuosprendis dar nėra galutinis, jį galima apskųsti aukštesnės instancijos teismui.

Ši byla teisme buvo nagrinėjama už uždarų durų.

J.Švedienę prokurorai kaltino priėmus namuose gimusius kūdikius, o D.Jakaitę juos apžiūrėjus ir išrašius gimimą patvirtinančias pažymas.

D.Jakaitė teisme neneigė, kad apžiūrėdavo namuose gimusius vaikus, bet tvirtino, kad jiems gimstant nedalyvaudavo ir atlyginimo už tai negaudavo.

Esą laimingos mamos jai atsidėkodavo kitaip medumi ar kitokiais gardėsiais.

Vilniaus miesto apylinkės teismas moterų bylą pradėjo nagrinėti šių metų rugsėjo mėnesį. Per šį laiką buvo apklausta apie 100 liudytojų, daugiausia namuose gimdžiusių moterų, kurios naudojosi D.Jakaitės ir J.Švedienės paslaugomis.

Ikiteisminio tyrimo metu surinkti duomenys leidžia teigti, kad abi moterys gimdymus namuose priiminėjo ilgą laiką. Kaip teigia prokurorai, J.Švedienė neteisėta veikla užsiėmė keliolika metų.

„Akušerių“ veikla teisėtvarkos pareigūnai susidomėjo, kai 2011 metais birželį Vilniaus apskrityje mirė namuose pagimdytas naujagimis.

Aiškinantis jo mirties aplinkybes, kilo įtarimų dėl gimdyvei padėjusių asmenų veiklos legalumo.

„Atlikus ekspertizes paaiškėjo, kad nei gimdymo vieta, nei gimdymo būdas, tai yra gimimas namuose, jokios įtakos mirčiai neturėjo.

Negrįžtami procesai vaiko organizme prasidėjo prieš 48 valandas nuo vaiko mirties, o vaikas mirė po 24 valandų nuo gimimo. Vadinasi, tie negrįžtami procesai, kurie sukėlė mirtį, prasidėjo prieš parą iki gimimo. Dėl šio vaiko mirties nei aš, nei pribuvėja nesame kaltinamos“, – žurnalistams yra sakiusi D.Jakaitė.

Ji teigė turinti penki vaikus, du jų gimdė namuose. Medikė sakė naujagimius apžiūrinti 24 metus, per tą laiką apžiūrėjo apie 2 tūkst. namuose gimusių vaikų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.