Kredito uniją į bankrotą nuvarė sutuoktinių pora

Klaipėdoje veikusiai kredito unijai „Naftininkų investicijos“ vadovavę Lilijana ir Semionas Ložkovai kaltinami pasisavinę 484 tūkst. eurų. Jie stos prieš teismą ir dėl to, kad klastojo dokumentus siekdami parodyti, jog trūkstami pinigai buvo padėti į banko seifą.

FNTT tyrėjai įtaria, kad Ložkovai kredito unijos lėšas galėjo naudoti asmeniniams poreikiams – investuodavo jas į savo būstą Klaipėdoje arba į kitą verslą.<br>Lrytas archyv. nuotr.
FNTT tyrėjai įtaria, kad Ložkovai kredito unijos lėšas galėjo naudoti asmeniniams poreikiams – investuodavo jas į savo būstą Klaipėdoje arba į kitą verslą.<br>Lrytas archyv. nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis („Lietuvos rytas“)

Dec 29, 2016, 8:21 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 8:21 PM

Debesys virš „Naftininkų investicijų“ ėmė telktis prieš dvejus metus, kai šios kredito unijos veikla rimčiau susidomėjo Lietuvos bankas (LB).

Tačiau unijos administratorė už finansinius nusikaltimus anksčiau jau teista 39 metų klaipėdietė L.Ložkova nerodė visų dokumentų.

Pajutęs pavojų devyneriais metais jaunesnis moters sutuoktinis S.Ložkovas, vadovavęs kredito unijos paskolų komitetui, pradingo.

Po LB audito paaiškėjo, jog „Naftininkų investicijų“ finansinė būklė kelia abejonių – unijos turtas tuomet sudarė 3,15 mln. eurų, o įsipareigojimai kreditoriams – 3,56 mln. eurų.

Unija tada jau buvo faktiškai nemoki. Tai vėliau patvirtino ikiteisminį tyrimą dėl galimo lėšų grobstymo, piktnaudžiavimo ir sukčiavimo atlikę Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) Klaipėdos apskrities valdybos pareigūnai.

Buvo paskelbta nežinia kur esančio S.Ložkovo paieška. Jo tėvas Aleksandras Ložkovas buvo pagrindinis „Naftininkų investicijų“ pajininkas.

Unijos paskolas ir kreditus tvarkęs S.Ložkovas sulaikytas Rusijoje, kai išlipo iš lėktuvo. Klaipėdietis tvirtino poilsiavęs Turkijoje ir nieko nežinojęs apie jo paiešką.

L.Ložkova, anksčiau vadovavusi kitai Klaipėdoje veikusiai „Švyturio“ kredito unijai, buvo teisiama už sukčiavimą, pareigų neatlikimą, piktnaudžiavimą tarnyba po to, kai neteisėtai pervedė į vieną pajų apie milijoną litų.

Aukščiausiasis teismas L.Ložkovą išteisino tik dėl sukčiavimo, o už kitą nusikalstamą veiklą trijų vaikų motinai buvo skirta lygtinė pusantrų metų laisvės atėmimo bausmė.

Kadangi „Naftininkų investicijų“ turtas buvo mažesnis už įsipareigojimus, pastebėta ir kitų pažeidimų, LB valdyba šią uniją pripažino nemokia, atšaukė jos veiklos licenciją.

Išsiaiškinta, jog L.Ložkova, siekdama nuslėpti daugiau negu 271 tūkst. eurų trūkumą, 2014 metų kovą suklastojo pinigų perdavimo ir priėmimo aktą – įrašė, kad ši suma perduota S.Ložkovui, dirbusiam kredito unijos atitikties užtikrinimo darbuotoju.

Moteris aiškino, kad šie pinigai esą turėjo būti padėti vieno komercinio banko nuomojamame seife.

Tuomet paaiškėjo, kad, pagal L.Ložkovos užpildytus kredito unijos dokumentus, to banko seife turėjo būti saugoma dar kredito unijos lėšų – 271 tūkst. eurų.

Pagal Europos arešto orderį Rusijoje sulaikytas ir į Lietuvą pargabentas S.Ložkovas neigė tokius žmonos parodymus.

Vienas kitam kaltę vertę sutuoktiniai niekaip negalėjo paaiškinti, kur dingo pagal dokumentus banko seife neva laikyta didelė pinigų suma.

„Tyrimas buvo sudėtingas, įtariamieji kaitaliojo parodymus, prigalvodavo vis naujų versijų. Per trejus metus jie galėjo pasisavinti beveik 484 tūkst. eurų“, – „Lietuvos rytui“ pasakė FNTT Klaipėdos apskrities valdybos viršininkas Regimantas Sriebalius.

Vėliau sutuoktinių keliai išsiskyrė. Jiems gresia dešimt metų nelaisvės.

Visi indėlininkai atgavo savo pinigus

Pagrindiniams bankrutavusios kredito unijos „Naftininkų investicijos“ savininkams ir kitiems darbuotojams jokių įtarimų nepateikta.

FNTT tyrėjai įtaria, kad Ložkovai kredito unijos lėšas galėjo naudoti asmeniniams poreikiams – investuodavo jas į savo būstą Klaipėdoje arba į kitą verslą.

Indėlius kaupusi ir paskolas dalijusi finansų įstaiga „Naftininkų investicijos“ nebuvo Lietuvos centrinės kredito unijos narė, valdė vos 0,6 proc. šalies kredito unijų rinkos.

Pagal Indėlių ir įsipareigojimų investuotojams draudimo įstatymą „Naftininkų investicijų“ kreditorių nuostoliai atlyginti – 220 indėlininkų grąžintų išmokų suma siekia 11,8 mln. litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.