Pasienietis buvo suradęs aukso gyslą

Nelegaliai nusipirkti spaudą pase – pigiau ir greičiau, nei trumpam grįžti į tolimąsias Tadžikiją ar Kirgiziją. Tokia gudrybe naudojosi Lietuvoje dirbantys užsieniečiai, suradę pagalbininką pasienio poste.

Už spaudus pasuose pasienietis per dieną galėjo gauti per 1000 eurų.<br>VSAT nuotr.
Už spaudus pasuose pasienietis per dieną galėjo gauti per 1000 eurų.<br>VSAT nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė („Lietuvos rytas“)

Dec 29, 2016, 7:41 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 8:21 PM

Per kelias minutes – beveik tūkstantis eurų. Tiek į kišenę susižerdavo Kybartų užkardoje dirbęs pasienietis.

Už grotų atsidūręs pareigūnas užsieniečių pasuose dėdavo spaudus, liudijančius, kad jie buvo išvykę iš Lietuvos ir grįžo atgal.

Keliaudavo tik pasai

Tokios paslaugos reikėjo Lietuvoje įsidarbinusiems Tadžikijos ir Kirgizijos piliečiams.

Pagal įstatymus Europos Sąjungai nepriklausančių šalių piliečiai, turintys galiojančią Šengeno vizą, Lietuvoje gali būti ne ilgiau kaip 90 dienų.

Bet Pagėgių rinktinės Kybartų užkardos pasienietis Lietuvoje dirbantiems statybininkams bei vilkikų vairuotojams padėjo išvengti kelionių į tolimas šalis.

Užsieniečiams užtekdavo surinkti bendradarbių pasus, kuriuos tarpininkas atgabendavo į Kybartų užkardą, o pareigūnas sudėdavo reikiamus spaudus.

Paslydo patyręs pareigūnas

Po pusę metų trukusio Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Pagėgių rinktinės pareigūnų tyrimo paaiškėjo, jog vienas spaudas užsieniečio pase kainuodavo iki 100 eurų.

Kad atrodytų, jog svetimšalis išvyko ir sugrįžo atgal, reikėdavo dviejų spaudų, todėl keletą pasų pažymėjęs pareigūnas per dieną uždirbdavo daugiau kaip 1000 eurų.

Tyrimo metu nustatyta, kad vienu metu jam buvo atvežti šeši, o kartą net devyni tadžikų ir kirgizų pasai.

Kriminalistų akiratyje atsidūręs pareigūnas pasienyje dirba ilgiau nei 20 metų. Anksčiau jam yra tekę aiškintis dėl įtartinų savo kelionių į Rusiją.

Įkliuvo ir muitininkas

Kai su šūsnimi pasų buvo sulaikytas vienas kirgizas, nelegalams talkinęs pasienietis, du tadžikai ir penki kirgizai atsidūrė už grotų. Iš viso įtarimai pareikšti 18 asmenų.

Užsieniečiai įtariami valstybės tarnautojo papirkimu, nelegaliu darbu bei gyvenimu Lietuvoje.

Į šią istoriją įsivėlė ir dar vienas toje pačioje užkardoje dirbantis pasienietis bei Kauno teritorinės muitinės muitininkas. Byloje minimas pasienietis nelegalią paslaugą galėjo suteikti, kai nelegalia veikla užsiimdavęs jo kolega išėjo atostogų.

Jis mėnesiui nušalintas nuo tarnybos. Kartu su šiais pasieniečiais dirbęs muitininkas, kaip įtariama, galėjo atlikti tarpininko vaidmenį – iš užsieniečių paimti ir jiems grąžinti pasus.

Sprendimą dėl tolesnės jo tarnybos priims Kauno teritorinės muitinės vadovai.

Nelegalai išsilakstė?

VSAT Pagėgių rinktinės vado pavaduotojas Gintautas Šarauskas teigė, jog nelegaliomis paslaugomis galėjo naudotis apie trisdešimt Kirgizijos ir aplinkinių šalių gyventojų, bet nustatyti tikslų jų skaičių sudėtinga.

Per kratas buvo rasta kelios dešimtys pasų su galbūt suklastotais spaudais, įtartinų Kirgizijos automobilių registracijos numerių.

Manoma, kad įsidarbinti Lietuvoje bandę užsieniečiai klastojo ir mokymo įstaigos baigimo pažymėjimus.

„Per kratas rastus dokumentus tikriname duomenų bazėse. Kartais žmogus užregistruotas, bet paso nėra, arba atvirkščiai – pasas yra, o žmogaus nerandame.

Galbūt sužinoję apie pradėtą tyrimą kai kurie užsieniečiai suskubo išvykti namo.

Kiti gali slapstytis Lietuvoje“, – „Lietuvos rytui“ pasakojo G.Šarauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.