Laimutė Stankūnaitė teisme prisiminė skaudžias akimirkas: „Aš vis dar bijau kalbėti“

Su dukterimi užsienyje gyvenanti Laimutė Stankūnaitė dar kartą turėjo prisiminti skaudžias akimirkas, kai buvo persekiojama Neringos Venckienės gerbėjų, o internete liejosi grasinimai ją nužudyti.

Pirmadienį L.Stankūnaitė nuotoliniu būdu liudijo Šiaulių apygardos teisme.<br>R.Danisevičiaus nuotr. iš archyvo
Pirmadienį L.Stankūnaitė nuotoliniu būdu liudijo Šiaulių apygardos teisme.<br>R.Danisevičiaus nuotr. iš archyvo
Pirmadienį L.Stankūnaitė nuotoliniu būdu liudijo Šiaulių apygardos teisme.
Pirmadienį L.Stankūnaitė nuotoliniu būdu liudijo Šiaulių apygardos teisme.
Pirmadienį L.Stankūnaitė nuotoliniu būdu liudijo Šiaulių apygardos teisme.
Pirmadienį L.Stankūnaitė nuotoliniu būdu liudijo Šiaulių apygardos teisme.
Daugiau nuotraukų (3)

Asta Kuznecovaitė („Lietuvos rytas“)

Jan 24, 2017, 9:55 AM, atnaujinta Apr 11, 2017, 2:35 PM

Drąsiaus Kedžio artimųjų ir jo fanatiškų gerbėjų Lietuvoje šmeižta, persekiota ir dėl savo ir dukters saugumo bei ramybės gimtinę palikti turėjusi L.Stankūnaitė iki šiol nesijaučia nei saugi, nei rami.

30-metė moteris teigė ir dabar jaučianti skausmą, kad ilgai buvo atplėšta nuo savo dukters, turėjo palikti šeimą ir draugus ir vis dar negali gyventi kaip normalus žmogus.

Jautėsi nuolat stebima

„Aš vis dar bijau bendrauti, bijau kalbėti. Kiekvieną vakarą atsigulusi miegoti mintyse perkratau savo žodžius ir galvoju, ar nepasakiau to, ko negalima, ar nepažeidžiau apsaugos sąlygų“, – pirmadienį liudydama Šiaulių apygardos teisme, kuriame nagrinėjama N.Venckienės ir jos tetos Audronės Skučienės suburtos gaujos byla, kalbėjo L.Stankūnaitė.

2013 metų rudenį su dukterimi iš Lietuvos išvykusi moteris teismui pasakojo, kad nors ir buvo saugoma nuo 2009 metų spalio 5-osios, kai Kaune D.Kedys nužudė teisėją Joną Furmanavičių ir jos seserį Violetą Naruševičienę, ji visą laiką jautė, kad yra sekama, kad stebimas kiekvienas jos žingsnis.

Apie sekimą jai pranešdavo tėvai, draugai. Jie pasakydavo ir apie grasinimus internete, kurių tuo metu buvo daugybė.

Skausmą įvertino bendrai

A.Skučienei ir kartu su ja teisiamiems Andrejui Lobovui, Renaldui Ščiglinskui, Tatjanai Borovec, Rimantui Rimkevičiui, Gediminui Aidukui, Gintarui Banaičiui, Violetai Banaitienei, Dariui Kaminickui, Ramintai Baltuškienei ir Vitalijui Keršiui L.Stankūnaitė yra pareiškusi 29 tūkstančių eurų civilinį ieškinį.

Teisiamųjų advokatus vakar ši suma domino labiau negu moters patirti išgyvenimai.

Jiems rūpėjo išsiaiškinti, kaip ji apskaičiavo jai padarytą žalą ir kodėl nusprendė pinigų reikalauti iš visų teisiamųjų kartu, o ne iš kiekvieno atskirai.

„Negaliu padalyti skausmo dalimis ir pasakyti: tas man turi duoti 20, o tas 100 eurų“, – į klausimą atsakė L.Stankūnaitė.

Pasišaipė iš sesers žūties

Į Kedžių įžiebto pedofilijos skandalo verpetą įtraukta moteris teisme sulaukė ir nemalonių klausimų.

Vieno teisiamojo advokatė klausė, ar ji į patirtą neturtinę žalą įskaičiuoja ir savo sesers nužudymą, nors nė vienas teisiamųjų jos nežudė, o teisiamasis G.Banaitis pageidavo sužinoti visas smulkmenas apie vieną jos apsilankymų antstolės Sonatos Vaicekauskienės kontoroje.

L.Stankūnaitės ir S.Vaicekauskienės sekimu kaltinamą G.Banaitį domino viskas – pro kokias duris ji įėjo į kontorą, ką veikė joje, ar buvo priėjusi prie lango ir ar jis galėjo ją matyti.

Suabejojo tuo, ką mato

Teisiamas A.Lobovas žengė dar toliau. Teismui leidus jam pateikti L.Stankūnaitei klausimą, ne kartą teistas ir iš teismų vis dar neišlendantis veikėjas pareiškė, kad teisiamųjų suole turi sėdėti ne jie, o žiniasklaidos atstovai – esą tik per žurnalistus žmonės išėjo į gatves.

Teismui paprašius sukonkretinti klausimą, A.Lobovas to padaryti nesugebėjo, bet pareiškė nesąs tikras, kad televizoriaus ekrane tikrai mato L.Stankūnaitę, ir liepė jai parodyti ausis bei tai, ką turi po marškiniais.

Taip jis norėjo įsitikinti, kad moteris neturi ausinių, per kurias jai kažkas galėtų sufleruoti atsakymus į klausimus.

„Kai kurie teisiamieji įsivaizdavo, kad jie yra mitinge, ir uždavinėjo sunkiai suprantamus, su byla visai nesusijus klausimus. Advokatai – ne išimtis. Dalį jų klausimų teismas pašalino kaip netinkamus arba kaip menamus“, – „Lietuvos rytui“ sakė L.Stankūnaitės apklausą stebėjęs teismo atstovas Vytautas Jončas.

Laukia dar daug apklausų

Kitas teismo posėdis numatytas daugiau kaip po mėnesio. Jame planuojama toliau apklausinėti liudytojus, kurių šioje byloje yra labai daug, o vėliau bus tęsiamos nukentėjusiųjų ir teisiamųjų apklausos.

Kol kas A.Skučienės gaujos byloje parodymus davė tik du teisiamieji.

R.Rimkevičius kaltu neprisipažino, o metus Klonio gatvėje prie Venckų ir Kedžių namų tvoros sėdėjęs V.Keršis netgi nesiruošė prisiimti svetimų nuodėmių.

Jis smulkiai papasakojo, kaip iš N.Venckienės ir A.Skučienės gavo raštelį su tariamų pedofilų pavardėmis ir kaip jam ir kitiems teisiamiesiems liepta sekti žmones ir visą informaciją perdavinėti krauju aplaistytos istorijos kūrėjams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.