Įžūli afera: Kauno politikei savivaldybės įmonė nešė riebius aukso kiaušinius

Dėl sukčiavimo dideliu mastu ketvirtadienį prieš teismą stojo buvusi Kauno vicemerė 53 metų Loreta Kekienė. Byloje taip pat kaltinami du aukštas pareigas savivaldybės įmonėje „Kauno energija“ ėję jos bendrininkai. įtariama, kad politikė šioje įmonėje realiai nedirbo, bet gaudavo didelę algą.

Buvusi Kauno vicemerė L.Kekienė (nuotr.) kaltinimama fiktyviu darbu savivaldybės bendrovėje „Kauno energija“. Jai iškelta byla dėl sukčiavimo.<br>M.Patašiaus nuotr.
Buvusi Kauno vicemerė L.Kekienė (nuotr.) kaltinimama fiktyviu darbu savivaldybės bendrovėje „Kauno energija“. Jai iškelta byla dėl sukčiavimo.<br>M.Patašiaus nuotr.
Buvusi Kauno vicemerė L.Kekienė (nuotr.) kaltinimama fiktyviu darbu savivaldybės bendrovėje „Kauno energija“. Jai iškelta byla dėl sukčiavimo.<br>M.Patašiaus nuotr.
Buvusi Kauno vicemerė L.Kekienė (nuotr.) kaltinimama fiktyviu darbu savivaldybės bendrovėje „Kauno energija“. Jai iškelta byla dėl sukčiavimo.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 26, 2017, 4:07 PM, atnaujinta Apr 11, 2017, 9:36 AM

Partijai „Tvarka ir teisingumas“ praėjusios kadencijos miesto Taryboje atstovavusi L.Kekienė įtariama neteisėtai gavusi 18 823 eurus. Teisėsaugos duomenimis, ši suma jai buvo išmokėta už fiktyvų darbą nuo 2012 metų sausio pradžios iki 2013 metų balandžio vidurio.

„Kauno energijos“ Vystymo ir analizės skyriuje projektų vadove įdarbinta politikė gaudavo 5 tūkst. litų (1448 eurų) atlyginimą.

Po skandalo moko vaikus

Įtariama, jog prie aferos rankas prikišo tuometis „Kauno energijos“ valdybos pirmininkas 59 metų Valdas Lukoševičius ir buvęs Vystymo ir analizės skyriaus vadovas 62 metų Arvydas Augonis. A.Augonis kaltinamas dokumentų klastojimu, o V.Lukoševičius – klastojimu ir sukčiavimu.

Kilus triukšmui, L.Kekienė ir docentas V.Lukoševičius susirado darbą kitose iš mokesčių mokėtojų lėšų išlaikomose įstaigose.

Politikė šiuo metu dirba Kauno Maironio gimnazijosje matematikos mokytoja, o buvęs „Kauno energijos“ valdybos pirmininkas – Kauno technologijos universitete.

V.Lukoševičius ir A.Augonis „Kauno energiją“ paliko savo noru, tačiau bendrovės atstovas Ūdrys Staselka neatskleidė „Lietuvos rytui“, ar jiems buvo išmokėtos kompensacijos: „Be jų sutikimo tai daryti negaliu“.

Apklaustas ir buvęs Kauno meras

Didelės apimties sukčiavimo ir dokumentų klastojimo bylos tyrimas užtruko – į teismą ji buvo perduota 2016 metais.

Ketvirtadienį buvo apklausta L.Kekienė ir „Kauno energijos“ generalinis direktorius Rimantas Bakas.

Pasak A.Augonio, įdarbinti Kauno Tarybos narę jam liepė R.Bakas, pasikvietęs į savo kabinetą. Tuo metu L.Kekienė priklausė miesto valdančiajai koalicijai.

Generalinio direktoriaus kaltės įrodyti nepavyko, nors iš pradžių byloje jis buvo apklaustas specialiuoju liudytoju.

Byloje iš viso buvo apklausta 20 liudininkų – tarp jų ir buvęs Kauno meras Andrius Kupčinskas, praėjusios kadencijos savivaldybės administracijos vadovai, buvę ir esami „Kauno energijos“ darbuotojai.

Darbe būdavo retas svečias

Prokurorus ir teismą domino, ar L.Kekienė iš tikrųjų triūsė šioje įmonėje.

Vienas liudininkų, „Kauno energijos“ atstovas Valentinas Jurkus aiškino darbe ją regėjęs vos du kartus.

V.Jurkaus kolega Arvydas Juška tvirtino matęs L.Kekienę vieną kartą – generalinio direktoriaus R.Bako kabinete.

Pasak A.Juškos, R.Bakas jam pareiškė – reikia paruošti darbo vietą L.Kekienei, kuri ateina iš savivaldybės. Pavaldinys suprato, kad politikė realiai nedirbs.

Trečia „Kauno energijos“ darbuotoja Audronė Koncevičienė gūžčiojo pečiais, paklausta, ką atliko L.Kekienė – dirbančios jos nematė.

Kalbama, kad politikų ir valdininkų įžūlumas pribloškė net ilgametę patirtį turinčius teisėsaugos pareigūnus.

Nuosprendis byloje – jau ne už kalnų: kovo pradžioje planuojama sakyti baigiamąsias kalbas.

Žiniaraščiuose aptiktos klastotės

Teisėsaugai pradėjus domėtis L.Kekienės įdarbinimo istorija, išaiškėjo nusikalstamo plano schema.

Nustatyta, kad 2011 metų pabaigoje politikė susitarė su A.Augoniu, jog ji dirbs fiktyviai.

Vystymo ir analizės skyriaus vadovas A.Augonis pateikė generaliniam direktoriui R.Bakui dėl jos įdarbinimo, o pastarasis 2012 metų sausio 2 dieną pasirašė atitinkamą įsakymą.

Žiniaraščiuose buvo įrašomi neteisingi duomenys, jog L.Kekienė skyriuje dirbo.

Nė vienas iš trijų teisiamųjų savo kaltės nepripažino.

A.Augoniui gresia laisvės atėmimas iki 3 metų, o L.Kekienei ir V.Lukoševičiui – iki 8 metų.

Kelionei ištaškė nemenką sumą

L.Kekienė Kauno vicemerės pareigas ėjo nuo 2007 iki 2011 metų.

Ši politikė skandalingai išgarsėjo 2012 metų rudenį, išskridusi į egzotišką kelionę neva semtis patirties.

L.Kekienės ir kitos „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos miesto Taryboje narės, advokatės Aušros Ručienės šešių dienų kelionė į Kiniją mokesčių mokėtojams kainavo apie 14,9 tūkst. litų (4315 eurų).

Politikės panoro dalyvauti susigiminiavusiame su Kaunu Kinijos Siameno mieste įvyksiančioje tarptautinėje investicijų ir prekybos parodoje CIFIT.

Didžiąją dalį išlaidų sudarė skrydžio bilietai – per 10 tūkst. litų. Taip pat buvo sumokėta už „tvarkiečių“ dienpinigius, vizas, draudimą ir vieną nakvynę viešbutyje.

Tuo metu miesto biudžetas skendėjo skolose, o brangi kelionė sukėlė nemažų abejonių dėl jos naudos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.