Stotelę nušlavusiam ir 7 žmones sužeidusiam BMW vairuotojui – milžiniškų skolų grėsmė

Vilniaus centre į stotelę įlėkęs ir septynis žmones sužalojęs studentas visiems jiems atlygino dalį žalos, bet keli šimtai eurų nukentėjusiųjų netenkina. Jaunuolio laukia didžiuliai ieškiniai.

Beveik prieš pusantrų metų A.Ivanauskas į transporto stotelę Vilniaus centre rėžėsi skolintu automobiliu BMW M3.<br>D.Umbraso nuotr.
Beveik prieš pusantrų metų A.Ivanauskas į transporto stotelę Vilniaus centre rėžėsi skolintu automobiliu BMW M3.<br>D.Umbraso nuotr.
Teisiamo A.Ivanausko laukia ne tik bausmė, bet ir didžiuliai ieškiniai.
Teisiamo A.Ivanausko laukia ne tik bausmė, bet ir didžiuliai ieškiniai.
Daugiau nuotraukų (2)

Milda Kuizinaitė („Lietuvos rytas“)

Feb 7, 2017, 2:19 PM, atnaujinta Apr 10, 2017, 2:44 PM

Vilniuje visuomeninio transporto stotelę į šipulius sudaužęs 21 metų fotografas Arnoldas Ivanauskas į automobilius dar ilgai galės žvelgti tik pro fotoaparato objektyvą.

Vilniaus miesto apylinkės teisme prokuroras siūlė iš automobilius fotografuojančio jaunuolio trejiems metams atimti vairuotojo pažymėjimą.

Nukentėjusieji tam neprieštaravo, bet dėl kitų nuobaudų A.Ivanauskui teisme kilo daug diskusijų.

Sūnų gelbėja motina

Vilniaus dizaino kolegijoje studijuojantis A.Ivanauskas buvo prašęs atleisti jį nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą.

Auklėti sūnų, kad jis nepadarytų daugiau nusikaltimų, yra pasiruošusi Panevėžyje gyvenanti jo motina Kristina Ivanauskienė.

Prokuroras Linas Gružas teigė neturintis jokių duomenų, kad motina negalėtų daryti jam teigiamos įtakos. Nors Vilniuje studijuojantis A.Ivanauskas gyvena atskirai nuo tėvų, su motina palaiko artimus ryšius.

Anot prokuroro, tai įrodo ir A.Ivanausko elgesys po avarijos. Automobiliu į stotelę įsirėžęs ir joje buvusius žmones sužalojęs studentas pirmiausia paskambino motinai.

Nesuvaldė galingos mašinos

Tačiau prokuroras nesutinka, kad A.Ivanauskas išvengtų teistumo – per daug skaudūs jo sukeltos avarijos padariniai: „Per avariją nukentėjo septyni žmonės, kurie net nebuvo eismo dalyviai. Jie laukė stotelėje, kur jų saugumui neturėjo kilti jokios grėsmės. Vairuotojas tokiais savo veiksmais sukėlė grėsmę neribotam skaičiui žmonių.“

Prokuroras siūlė skirti jam vienų metų nelaisvės bausmę, bet dirbantį ir žalą atlyginti žadantį jaunuolį siūlė palikti laisvėje – bausmės vykdymą atidėti dvejiems metams.

Į žmonių pilną stotelę pačiame Vilniaus centre A.Ivanauskas rėžėsi 2015 metų spalio 18-ąją. Skolintu automobiliu BMW M3 jis atvažiavo nuo A.Goštauto gatvės pusės ir įsuko į Vilniaus gatvę.

Asfaltas tądien buvo šlapias ir slidus, o prie galingų automobilių neįpratęs jaunuolis nesugebėjo jo suvaldyti.

Nevaldomas BMW apsisuko vietoje ir rėžėsi į priešais V.Kudirkos aikštę esančią stotelę.

Kokiu greičiu važiavo BMW M3, ekspertams taip ir nepavyko nustatyti, o pats jaunuolis tvirtino greičio neviršijęs. Į stotelę jis rėžėsi būdamas blaivus.

Draudimo išmokų neužteko

Prokuroras L.Gružas teismui siūlė neatsargaus vairuotojo nebausti pinigine bauda, nes savo uždarbį jis dar ilgai turės atiduoti nukentėjusiesiems.

Viena per avariją nukentėjusi moteris patyrė sunkų kūno sužalojimą, kiti atsipirko lengvesnėmis traumomis, tarp nukentėjusiųjų buvo trys nepilnamečiai.

Už gydymą, nebaigtus lankyti būrelius, per avariją suplėšytus drabužius nukentėjusiesiems žalą atlygino draudimas. Susitaikyti su jais bandė ir A.Ivanauskas – į nukentėjusiųjų sąskaitas jis pervedė po 100–200 eurų, keliems davė ir grynųjų pinigų.

Taikytis sutiko tik dvi moterys – vienai užteko 50 eurų, kita vairuotojui visai neturi pretenzijų.

Ilgai gydėsi ligoninėje

Likusieji pareiškė ieškinius ne tik dėl turtinės žalos, bet ir dėl moralinių išgyvenimų. Iš A.Ivanausko prašoma per 60 tūkstančių eurų.

Sunkiausiai sužalota vilnietė Jolanta Butkuvienė po avarijos ilgiau nei mėnesį gydėsi ligoninėje. Jai buvo sutrenkta galva, lūžo rankų, dubens kaulai. Moteriai buvo atliktos dvi operacijos.

Dėl patirtų sužalojimų vilnietė keturis mėnesius buvo nedarbinga, o jos vyras sunkiai serga.

Šeimą išlaikanti moteris grįžo į darbą, bet iki šiol vartoja vaistus. Atėmus draudimo atlygintą žalą, jos ieškinys siekia apie 23 tūkstančius eurų.

Įvertino skambučio kainą

Įvairias traumas patyrusių nepilnamečių tėvai reikalauja, kad avariją sukėlęs jaunuolis atlygintų žalą ne tik sužalotiems vaikams, bet ir jiems.

Stotelėje sužalotos trylikametės motina 5 tūkstančiais eurų įvertino žalą, kurią patyrė jaunesnė paauglės sesuo, turėjusi paskambinti tėvams ir pranešti apie nelaimę.

Nors trylikametės patirtus sužalojimus medikai įvertino kaip nesunkius, jos advokatas buvo prašęs pakeisti šias išvadas.

Dėl stuburo kaulų lūžių paauglė dvi savaites gulėjo lovoje, vėliau vaikščiojo su ramentais, du mėnesius nešiojo stuburo įtvarus.

Žada uždirbti iš nuotraukų

Dar vienas paauglys dėl patirtos traumos turėjo praleisti tarptautines pankrationo varžybas, nors joms aktyviai ruošėsi. Jis nenuvyko ir į koncertą, kuriame turėjo groti gitara.

Nors A.Ivanausko advokatas tikino, kad dalis ieškinių – visiškai nepagrįsti, jaunas fotografas ant teisėjo stalo padėjo du kalendorius ir žurnalą su jo darytomis automobilių nuotraukomis.

„Esu perspektyvus fotografas, neseniai pradėjau fotografuoti žmones ir galiu tuos pinigus uždirbti“, – kalbėjo kaltę visiškai pripažįstantis A.Ivanauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.