Siaubinga šeimos drama: tvirkino tėvas, o be dukrų liko ir motina

Keturių vaikų motina, iš kurios praėjusią savaitę buvo atimtos dvi dukterys, nes jas galbūt tvirkino tėvas, patyrė stiprų sukrėtimą ir tikisi, kad ją nuo vaiko teisių saugotojų apgins prokurorai.

Neįgali vilkaviškietė sielojasi, kad iš jos nepelnytai buvo atimtos dvi dukterys.<br>L.Juodzevičienės nuotr.
Neįgali vilkaviškietė sielojasi, kad iš jos nepelnytai buvo atimtos dvi dukterys.<br>L.Juodzevičienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Loreta Juodzevičienė („Lietuvos rytas“)

Feb 27, 2017, 7:31 PM, atnaujinta Apr 8, 2017, 10:29 PM

Vilkaviškio rajono Vaiko teisių apsaugos skyriaus (VTAS) darbuotojai įsitikinę, kad pasielgė teisingai, išveždami iš namų dvi mergaites, nes motina neužtikrino jų saugumo.

Seniūnija, socialinės darbuotojos, Vilkaviškio ir Marijampolės policijos bei prokuratūros pareigūnai tvirtina, jog tai buvo neteisingas žingsnis, nes namuose neliko grėsmės, kai tvirkinimu įtariamas tėvas buvo izoliuotas nuo šeimos.

Ir vieni, ir kiti teigia besivadovaujantys vaiko interesais.

Kada mergaitės grįš pas motiną, kol kas niekas negali pasakyti. Sunkiai išsiskyrimą su dukromis išgyvenanti neįgali moteris negali be ašarų kalbėti apie nelengvą savo gyvenimą ir pasiryžo kovoti dėl mergaičių.

Moteris užvakar Vilkaviškio prokuratūrai įteikė skundą dėl VTAS darbuotojų nepagrįstai atimtų dukrų. Prokurorai ketina ginti viešąjį interesą.

Nesitikėjo, kad atims dukras

Praėjusią savaitę „Lietuvos rytas“ rašė apie netoli Vilkaviškio kaime gyvenančią daugiavaikę šeimą, kurios 51 metų tėvas dvi mažametes dukteris ne vieną dieną vertė žiūrėti pornografinius filmus.

Sveikas, tvirto sudėjimo vyras niekada nedirbo. Apie jį kaimo žmonės kalba tik bloguoju: tinginys, veltėdis ir despotas.

Stiklelio nevengiantis vyras ne kartą kėlė ranką prieš žmoną.

Faktas, kokius filmus tėvas liepė žiūrėti savo mažametėms dukroms, iškilo į viešumą, kai šią į rizikos sąrašus įrašytą šeimą aplankė socialinė darbuotoja. Ji iš karto informavo VTAS specialistus ir policiją.

Pareigūnai tėvą išsivežė į komisariatą, o VTAS darbuotojai – abi mažametes į globos namus kitame rajone.

„Vos mergaitės tą dieną grįžo iš mokyklos, nustvėrė ir išvežė kaip šuniukus. Per naktis nemiegu, vaikštau, – sunkiai tramdydama raudą užvakar žurnalistams guodėsi neįgali moteris. – Vyresnėlė turi telefoną, tai tik iš jos ir sužinau, kur jos yra, ką joms daro. Su mažąja pasikalbėti negaliu, nes vos tik ji paima iš sesės ragelį, iš karto graudinasi. Mergaitės verkia, nori namo.“

Tvirkintojas į namus grįžo tą patį vakarą ir piktinosi, kad yra tampomas už niekus, kaltino žmoną.

Iš šeimos pašalino grėsmę

„Planavome sulaikyti įtariamąjį, po to jam skirti kardomąją priemonę – izoliuoti nuo šeimos. Norėjome pašalinti tėvą iš namų, kad vaikai ramiai gyventų su mama. Jai pretenzijų neturime.

Vilkaviškio VTAS neleido apklausti mergaičių. Be jų apklausos negalėjo vykti kiti veiksmai. Įtarimus asmeniui turime pareikšti per 24 valandas arba jį paleisti.

Neabejojame, kad mergaitėms atsigauti palankiausia aplinka yra pas mamą. Išvežtos jos patyrė daug didesnį stresą.

Vilkaviškio VTAS priėmė vienašališką sprendimą, kurio motyvai mums nėra žinomi.

Šeimoje, kai pašalintas tvirkinimu įtariamas tėvas, nėra grėsmės vaikų sveikatai ar gyvybei.

Mergaites galėjome apklausti tik po dviejų parų. Jų tėvui pateikėme įtarimus, skyrėme kardomąją priemonę. Jam buvo nurodyta nesiartinti prie šeimos.

Yra pagrindo teigti, kad VTAS veiksmai trukdė policijos ir prokuratūros darbui.

Pirmiausia žiūrime vaiko intereso, bet bendro darbo trūksta“, – sakė Marijampolės prokuratūros vyriausiasis prokuroras Arūnas Žukauskas.

Jis teigė, kad prokurorai, gavę motinos skundą dėl VTAS veiksmų, pradėjo rinkti informaciją apie vaikų paėmimo procedūrą, aiškinsis, ar tam buvo pagrindas.

A.Žukauskas neatmetė galimybės kreiptis į teismą dėl viešojo intereso gynimo, jei paaiškės, kad buvo pažeisti teisėti asmens interesai, o valstybės ar savivaldybės institucijos nesiėmė priemonių pažeidimui pašalinti.

Vyras nepaisė drausminimų

„Aš – nemokyta, bet eisiu iki galo. Man daug kas padeda“, – pro ašaras ryžtingai ištarė ankštame, tačiau tvarkingame kambaryje ant sofos krašto sėdinti neįgali moteris.

Ji nori atgauti dukras ir galų gale visiškai atsiriboti nuo smurtaujančio veltėdžio ir galbūt iškrypusio sutuoktinio.

„Seniai jis šitaip daro. Man drausdavo eiti į kambarį, kuriame stovi televizorius.

Virtuvėje girdėdavau, kokius filmus jis žiūri, nes iš televizoriaus atsklisdavo visokios aimanos. Aš jam sakiau, kad taip negalima.

Jis ir nuogas priešais dukras vaikščiodavo, o vieną sykį vyresniajai liepė kišti ranką po antklode ir pataisyti tą jo daiktą. Mergaitė nepakluso“, – sunkiai atsiduso moteris.

Ji pasakojo, kad įvairios pašalpos yra pervedamos į jos vardu išduotą kortelę, todėl vyras ją dažnai mušdavo reikalaudamas pinigų alui ir cigaretėms. Sutuoktinis įniršdavo, kai matydavo, kaip žmona vaikams duoda kišenpinigių.

Kai praėjusią savaitę mergaitės socialinei darbuotojai pasipasakojo, ką išdarinėja tėvas, motina pati paskatino dukras pasakyti viską, ką jos žino, nes tikėjosi pagalbos ir nenujautė, kokią širdgėlą teks išgyventi.

Metė šešėlį ant motinos

„Aš vieną vaiką vos metukų palaidojau. Jo širdutė buvo nesveika. Vyresnieji sūnūs yra neįgalūs. Aš tai esu sveika, tik nemokyta. Aš nieko bloga nepadariau, kodėl iš manęs atėmė mergaites?“ – graudinosi gyvenimo užguita moteris.

„Paimdami mergaites iš šeimos mes vadovavomės vaiko interesais. Motina prisipažino, kad žinojo (apie tvirkinimą. – Red.), bet bijojo pranešti, nes vyras jai grasino susidorojimu. Žinodama ji neužkirto kelio.

Be to, mums yra žinoma, jog motina yra protiškai neįgali.

Tačiau sutrikimas ne tokio lygio, kad ji negalėtų įvertinti saugumo. Savo saugumą ji įvertino, o vaikų – ne.

Mergaitėms yra teikiama trumpalaikė kompleksinė pagalba. Jei grąžintume jas namo, vienintelis sargybinis ir atsakingas asmuo būtų mama, kuri neužkirto kelio.

Atvykę į šeimą mes bendradarbiavome su pareigūnais. Visus duomenis pateikėme ikiteisminiam tyrimui.

Kreipėmės į socialines darbuotojas, seniūniją klausdami, kaip jos užtikrintų vaikų saugumą, jei jie būtų grąžinti į šeimą, nes motina viena nepajėgi, ji iki tol vaikų neapsaugojo.

Atsakymo kol kas negavome“, – vakar „Lietuvos rytui“ teigė Vilkaviškio rajono VTAS vedėja Rasa Blažaitienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.