Užpuolikai nusitaikė į nepilnamečius, policijos reakcija nustebino

Kad ir ką sakytų oponentai, elektroninės cigaretės, neabejotinai, žmogui pavojingos bent dviem aspektais: pirma – rūkymas sukelia įvairias kvėpavimo takų, kraujagyslių, širdies ir daugybę kitų ligų, antra – padidėja tikimybė būti užpultam ar net sužalotam. Pastaruoju metu, tokie pavojai tyko jaunimo, dažnai ir nepilnamečių.

Užpuolikai nusitaikė į nepilnamečius, „garinančius“ elektronines cigaretes.<br>Nuotr. iš LR archyvo
Užpuolikai nusitaikė į nepilnamečius, „garinančius“ elektronines cigaretes.<br>Nuotr. iš LR archyvo
„Facebook“ grupėje „Elektroninės cigaretės – pirk/parduok“ parduodami spalvoti skysčiai<br>Socialinio tinklo „Facebook“ nuotr.
„Facebook“ grupėje „Elektroninės cigaretės – pirk/parduok“ parduodami spalvoti skysčiai<br>Socialinio tinklo „Facebook“ nuotr.
„Facebook“ grupėje „Elektroninės cigaretės – pirk/parduok“ parduodama elektroninė cigaretė<br>Socialinio tinklo „Facebook“ nuotr.
„Facebook“ grupėje „Elektroninės cigaretės – pirk/parduok“ parduodama elektroninė cigaretė<br>Socialinio tinklo „Facebook“ nuotr.
Daugelis jaunuolių elektroninių cigarečių nesiunčia paštu, o susitinka „akis į akį“.<br>Socialinio tinklo „Facebook“ nuotr.
Daugelis jaunuolių elektroninių cigarečių nesiunčia paštu, o susitinka „akis į akį“.<br>Socialinio tinklo „Facebook“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Sandra Kindiuk

Feb 28, 2017, 6:44 PM, atnaujinta Apr 8, 2017, 8:55 PM

Policijos įvykių suvestinėse vis dažniau pasitaiko incidentų kuomet iš nepilnamečių buvo atimtos elektroninės cigaretės. Kartais po tokių vagysčių būna ir nukentėjusių. Štai Panevėžyje visai neseniai įvyko pora panašių nusikaltimų.

Dėl elektroninės cigaretės pasiruošę viskam

Vasario 9 dieną Panevėžyje gyvenantis 19 metų vaikinas kreipėsi į pareigūnus, nes tą pačią dieną apie 17 val. 15 min. Projektuotojų gatvėje esančioje degalinėje nepažįstamas jaunuolis iš jo pavogė elektroninę cigaretę. Nukentėjęs jaunuolis prisipažįsta, kad cigaretę jam norėjo parduoti, tačiau vagis už ją nesumokėjo ir pabėgo.

Po poros dienų Panevėžyje ir vėl pasikartojo analogiškas incidentas, tik šį kartą nukentėjo 19-metė mergina. Ji pareigūnams papasakojo, kad tądien apie 15 val. susitiko su nepažįstamu vaikinu ir ketino jam parduoti elektroninę cigaretę. Tačiau nepilnametis už cigaretę nesumokėjo ir pabėgo.

Šie paminėti nusikaltimai baigėsi dar gana neblogai – niekas nenukentėjo. Tačiau jaunimas dažnai dėl elektroninės cigaretės pasiryžęs ir kur kas labiau susitepti rankas.

Praėjusių metų vasario 26 dieną Kaune 13-mečiui buvo sulaužyta nosis bei pavogta elektroninė cigaretė. Nukentėjusio vaikino mama į pareigūnus kreipėsi, nes patyrė 50 eurų nuostolį.

Liepos 9 dieną iš septyniolikmetės klaipėdietės nepažįstamieji elektroninę cigaretę atėmė panaudoję elektrošoką.

O spalio 24 dieną Vilniuje, Vasario 16-osios gatvėje, 17-metis elektroninę cigaretę pavogė iš šešiolikmečio. Jaunuolis su savimi turėjo šaunamąjį ginklą ir juo grasino užpultam nepilnamečiui.

Panašūs nusikaltimai oficialiai užfiksuojami bent keletą kartų per mėnesį. Tikėtina, jog nukentėję jaunuoliai dažnai į pareigūnus net nesikreipia, nes pirkti ir parduoti elektronines cigaretes nepilnamečiams yra nelegalu.

Įstatymas galioja tik teoriškai

Nuo 2015 metų gegužės mėnesio Seimas uždraudė nepilnamečiams rūkyti ir pirkti elektronines cigaretes, jų dalis ir nikotino turinčius skysčius, tačiau galima teigti, jog šis įstatymas nieko vertas. Atvirkščiai – jam įsigaliojus, elektroninės cigaretės tapo dar patrauklesnės jaunimui. Galbūt taip yra, nes „uždraustas vaisius“ dar saldesnis?

Akivaizdžiu to įrodymu gali būti socialiniame tinkle „Facebook“ esančios uždaros grupės – „elektroninės cigaretės – pirk, parduok, keisk“ ir panašiais pavadinimais. Tapus tokios grupės nariu kaip ant delno matosi, jog tai jaunimo nelegalios veiklos platforma.

Čia elektronines cigaretes ir skysčius pardavinėja vien jauni žmonės, akivaizdu, jog dauguma jų – nepilnamečiai. Didžiausia bėda yra ta, jog jaunieji rūkoriai cigaretes parduoda ar mainosi jomis „akis į akį“. Na, o tokiu atveju ir įvykdomi minėti nusikaltimai.

Pasidomėję apie tokio pobūdžio nusikaltimus bei apie išaiškintus atvejus, kuomet nepilnamečiai įsigijo elektronines cigaretes – sulaukėme keistos ir abejingos reakcijos. Policijos departamento komunikacijos skyriaus vadovas Ramūnas Matonis nustebo, kodėl mes apskritai domimės tokiais atvejais, nes minėtų nusikaltimų pareigūnai nepastebi dažnai.

Vienodos reakcijos sulaukėme ir iš Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato komunikacijos poskyrio specialistų.

„Nevedame jokios statistikos, susijusios su nepilnamečiais ir elektroninėmis cigaretėmis, nes tai per siaura sritis. O ir duomenų apie tai, kad nepilnamečiai įsigijo elektronines cigaretes mes neturime“, – sakė Vilniaus apskrities VPK atstovai.

Nors pareigūnai teigia nematantys problemų, realybė internetinėje erdvėje ir gatvėse rodo ką kitą. Akivaizdu, kad įstatymas veikia tik teoriškai.

Ne rūko, o „garina“

Akivaizdžiai pastebimą problemą patvirtina vienos Kauno gimnazijos dvyliktokas Gytis (pavardė redakcijai žinoma). Vaikinas pasakoja, jog nepilnamečiams įsigyti elektronines cigaretes – vieni juokai:

„Elektronines cigaretes įsigyja bet kuris to norintis nepilnametis. Žinoma, dažniausiai prekyba ir mainai vyksta socialinio tinklo „Facebook“ tam skirtose grupėse. Nemaža dalis rūkančių elektronines cigaretes pasigamina patys“.

Turbūt daugelis dabartinio jaunimo paslapčių, įpročių ir specifinių pavadinimų gali nė nesuprasti.

„Jie visai ne rūko, o „garina“. Žinau, kad žodis rūkymas elektroninių cigarečių mėgėjus labai žeidžia. Pasak jų, tai visiškai skirtingi dalykai“, – sako Gytis.

Vaikino teigimu, elektroninių cigarečių mėgėjų yra tikrai nemažai ir jas pradeda rūkyti dar labai jauni žmonės, kuriuos įtraukia ne tik bendraamžiai, bet ir įvairūs konkursai socialiniame tinkle „Facebook“ bei gausus viliojančių skonių skysčių pasirinkimas.

Parlamentarai taip pat uždraudė į Lietuvą įvežti elektronines cigaretes ir pildomąsias talpyklas su vitaminais arba kitais priedais, kurie sudaro įspūdį, kad tai yra naudinga ar mažiau kenksminga sveikatai, su kofeinu, taurinu ar kitais priedais, kurie siejami su energija ir gyvybingumu arba kurie nudažo išsiskiriančias medžiagas.

Galime įžvelgti ir dar vieną šio įstatymo kriterijų, kuris gan dažnai yra pažeidžiamas. Minėtose socialinio tinklo „Facebook“ grupėse akys raibsta nuo skysčių, pilamų į elektronines cigaretes, kvapų, skonių ir spalvų pasirinkimo.

Įrodymų daug, nepilnamečių prekybos ir mainų platforma „neliūdi“, vagysčių ir užpuolimų aplinkui gausu, tačiau duomenų apie išaiškintus atvejus, kuomet elektronines cigaretes pirko nepilnamečiai – nėra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?