Motinai egzekuciją surengęs vyras įsivaizdavo, kad žudo garsią politikę

Motiną nužudęs klaipėdietis Jurijus Davydovas teisme pripažino kaltę ir aiškino prieš tragediją matęs ne ją, o buvusią Didžiosios Britanijos premjerę Margaret Thatcher, kuri norėjusi jam sugirdyti vaistų.

J.Davydovas bus gydomas medicinos įstaigoje griežtojo režimo sąlygomis.
J.Davydovas bus gydomas medicinos įstaigoje griežtojo režimo sąlygomis.
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė („Lietuvos rytas“)

2017-03-30 07:22, atnaujinta 2017-04-06 22:04

Atlikus stacionarią kompleksinę psichiatrinę-psichologinę ekspertizę paaiškėjo, kad 50-metis J.Davydovas jau kelerius metų serga lėtiniu psichikos sutrikimu.

Nusikaltimo metu jis negalėjo suprasti savo veiksmų esmės ir jų valdyti.

Rekomenduota klaipėdietį gydyti sveikatos priežiūros įstaigoje griežtojo režimo sąlygomis.

Abejonių dėl kaltinamojo psichikos sveikatos kilo ir jo broliui.

Jis teisme teigė, jog J.Davydovo sveikata akivaizdžiai pašlijo ir elgesys pasikeitė jam grįžus iš įkalinimo vietos. Ten jis trejus metus kalėjo dėl vagystės.

Bandė pasprukti į Latviją

Šiurpus nusikaltimas įvykdytas Klaipėdoje pernai vasario 19-ąją. Nužudyta 81 metų moteris rasta savo bute Naujakiemio gatvėje.

Nusikaltimą pavyko atskleisti labai greitai.

Mirtiną egzekuciją surengęs taksistu dirbęs ir kartu su motina jos bute gyvenęs vyras iš karto spruko į Latviją, tačiau pakeliui baigėsi benzinas.

Padėti sustojusiems vairuotojams bėglys sukėlė įtarimą.

Netrukus pro šalį važiavo policijos patruliai. Pamatę lietuviškus valstybinius numerius jie pradėjo klausinėti, kas nutiko.

Pareigūnams kilo įtarimų, kad vairuotojas apsvaigęs nuo kvaišalų ar raminamųjų vaistų. Jis kažką nerišliai kalbėjo, o vėliau prasitarė, kad nužudė motiną.

Bute – pasmaugta moteris

Latviai iškart susisiekė su Klaipėdos pareigūnais. Pagal sulaikytojo pavardę buvo nustatyta jo gyvenamoji vieta.

Nuvykę į Naujakiemio gatvę pareigūnai beldėsi į duris, bet niekas jų neatidarė. Kriminalistai iškvietė specialiąsias tarnybas, durys buvo išlaužtos.

Lovoje gulėjo negyva moteris, ant jos kaklo buvo matyti smaugimo žymių.

J.Davydovas buvo sulaikytas praėjus kelioms valandoms po nusikaltimo.

Jautėsi lyg būtų valdomas

„Tos dienos ankstų rytą išvažiavau į darbą. Po poros valandų grįžau namo išgerti kavos. Atrodė, kad iš kažkur atsiradusi Margaret Thatcher bando man sugirdyti kažkokių vaistų – apnuodyti.

Nustūmiau ją ant lovos, paklausiau, ar ji – žvalgybos agentė, o po to puoliau smaugti. Jaučiausi tarsi valdomas kažkokios jėgos.

Palikęs kūną lovoje, pasiėmiau dokumentus ir gavau nurodymą iš aukščiau važiuoti į Latviją.

Aš sėdau į savo automobilį ir sekiau „Sprinter“ mašiną. Ji pasuko miško keliais, vijausi, bet mašina išnyko, aš paklydau, baigėsi benzinas.

Pastebėjau kažkokius objektus virš galvos – violetinius spindulius. Paskui atsirado policija, tarsi viskas būtų surežisuota. Pasakiau, kad padariau baisų nusikaltimą“, – teisme pasakojo J.Davydovas.

Motina labai mylėjo sūnų

Kaltinamasis aiškino, kad motiną pasmaugė rankomis per du kartus.

Po pirmo smaugimo ji dar buvo gyva, nes kvėpavo, mirkčiojo, žiūrėjo į akis.

Pats J.Davydovas teisme teigė, kad jo sveikata pablogėjo 2013 metais, kai atlikęs bausmę už vagystę grįžo iš Pravieniškių pataisos namų.

Grįžęs į laisvę J.Davydovas gyveno su sugyventine, tačiau netrukus dėl jos girtavimo išsiskyrė ir išėjo pas motiną.

Sūnus su motina sutarė gerai, ji virdavo valgyti, skalbdavo drabužius. Apie darbą motina sūnaus neklausinėdavo, sakydavo, kad jis nervingas, prašė vyresniojo sūnaus palaikyti brolį morališkai.

Pasak Davydovų kaimynų, tai buvo padori, tvarkinga šeima, motina su abiem sūnumis gražiai sutarė, vaikais niekada nesiskundė, o Jurijų ypač mylėjo – tiesiog ant rankų nešiojo.

J.Davydovo brolis teismui buvo pateikęs 30 tūkst. eurų neturtinės žalos ieškinį, tačiau jis liko nenagrinėtas. 700 eurų advokato išlaidų bus apmokėta iš valstybės lėšų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.