STT sekliai įklimpo „Vilniaus vandenų“ byloje

Tris kartus Vilniaus apygardos teisme (VAT) ir dukart Lietuvos

Teismas nusprendė , kad N.Laurinaitis (kairėje) ir D.Norkus nebuvo bendrininkai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Teismas nusprendė , kad N.Laurinaitis (kairėje) ir D.Norkus nebuvo bendrininkai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 5, 2017, 2:39 PM, atnaujinta Apr 13, 2017, 7:50 PM

Trečiadienio popietę paaiškėjo, kad aštuonerius metus po teismus vaikščiojęs buvęs bendrovės „Vilniaus vandenys“ generalinis direktorius Darius Norkus – visiškai išteisintas.

Buvęs jo kolega Nerijus Laurinaitis liko nuteistas, tačiau iš nuosprendžio pašalintas teiginys, jog jis veikė bendrininkaudamas su D.Norkum. Dar 2012 metais Vilniaus miesto apylinkės teismas už kyšininkavimą buvusiems „Vilniaus vandenų“ vadovams buvo skyręs vienų metų laisvės atėmimo bausmę, kurios vykdymą atidėjo trejiems metams.

Tačiau tiek laiko net neužteko, kad teismai baigtų nagrinėti jų bylą. „Džiugu, kad bylos, kuri pradėta nagrinėti 2009 metais nuosprendis 2017 metais įsiteisėjo“, – sakė teisiamųjų advokatas Edgaras Dereškevičius.

Jis vienintelis atvyko išklausyti VAT nuosprendžio. Nei prokuroro, nei kaltinamųjų trečią kartą skelbiamas VAT sprendimas jau nebedomino.

D.Norkus ir N.Laurinaitis buvo teisiami už tai, jog 2010 metais iš bendrovės „Komsetas“ komercijos direktoriaus Pavelo Kazimerevičiaus pareikalavo 4634 eurų (tuomet 16 tūkstančių litų) kyšio už tai, kad „Vilniaus vandenys“ su šia bendrove pasirašytų paslaugų teikimo sutartį.

Bylos duomenimis, N.Laurinaitis paėmė pusę šios sumos – 2300 eurų (tuomet 8 tūkst. lt.) ir dar paprašė nusipirkti poilsinę kelionę į Egiptą dviems asmenims už 1159 eurus (4 tūkst.lt).

Kaltinime buvo teigiama, jog 2300 eurų kyšį N.Laurinaitis per pusę pasidalino su D.Norkumi, tačiau tuomečius „Vilniaus vandenų“ vadovus sekę Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) agentai pateikė tokius nekokybiškus jų pokalbių garso įrašus, jog buvo neįmanoma nustatyti, kas ir su kuo kalbėjosi.

Nors įrašus tyrė du ekspertai, atpažinti kalbančiųjų nepavyko. „Viename garso įrašų D.Norkui nepriskiriamas nė vienas žodis ir nė vienas sakinys. „Tokie nepatikimi įrodymai kelia pagrįstų abejonių“, – aiškino teisėjas A.Cininas.

A.Cininas užsiminė, jog tyrimą dėl „Vilniaus vandenų“ vadovų veiklos 2009 metais pradėję STT pareigūnai pateikė tiek prastos kokybės įrašų, jog dėl kai kurių įtarimų prokuratūra tyrimą turėjo nutraukti.

Kai STT pateiktus garso įrašus perklausė ekspertai, jų nuomonės visiškai išsiskyrė: STT kai kuriuos pasisakymus priskyrė vieniems asmenims, o ekspertai – visai kitiems.

Nagrinėjant „Vilniaus vandenų“ bylas teismuose kilo nemažai diskusijų ir dėl garso įrašų teisėtumo.

Leidimai sekti tuomečius „Vilniaus vandenų“ vadovus ir klausytis jų pokalbių buvo gauti pasinaudojus klaidinga STT pažyma dėl dumblo gamyklos projektavimo, tačiau prokurorai teismui perdavė kelias bylas.

VAT nagrinėjant šią bylą, skundai dėl neteisėtai įrašytų pokalbių buvo atmesti, tačiau Apeliacinis teismas iki šiol nagrinėja bylą dėl pokalbio, slapta įrašyto D.Norkaus kabinete.

Švęsdami Boso dieną „Vilniaus vandenų“ darbuotojai juokaudami kalbėjo apie kelionę aplink pasaulį – tai buvo palaikyta kyšio reikalavimu iš vieno verslininko.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.