Buvęs Panevėžio meras savo kalbą skaitė net tris dienas

Kaip teismui įrodyti, kad nuo miesto tarybos narių niekas nebuvo slepiama? Ogi viešai perskaityti tarybos posėdžių protokolus. Tam pasiryžo buvęs Panevėžio meras, kurio kalbos teisėjai klausėsi tris dienas.

Buvęs Panevėžio meras V.Satkevičius kalbą skaitė tris teismo posėdžius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Buvęs Panevėžio meras V.Satkevičius kalbą skaitė tris teismo posėdžius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė („Lietuvos rytas“)

Apr 12, 2017, 4:21 PM, atnaujinta Apr 14, 2017, 6:59 AM

Kai Panevėžys ruošėsi 2011 metų Europos krepšinio čempionatui, apie tai buvo kalbama kiekviename miesto tarybos posėdyje.

Ar dalis tarybos narių galėjo nežinoti, kiek pinigų miestas planuoja skirti šiam sporto renginiui?

Iš prokurorų išgirdęs tokį klausimą tuometis Panevėžio meras Vitalijus Satkevičius į jį nusprendė atsakyti itin išsamiai.

Paviešino visas diskusijas

Į Vilniaus apygardos teismą meras atsivežė 2010 metais vykusių miesto tarybos posėdžių stenogramas ir ėmė jas skaityti, nurodydamas net mikrofonų, kuriais naudojosi miesto politikai, numerius.

„Prašau teismo atkreipti dėmesį, ar tarybos nariai ko nors nežinojo, ar nuo jų kas nors buvo slepiama“, – į teisėjų kolegiją kreipėsi V.Satkevičius. Savo kalbą jis išdėstė 77 lapuose.

Tuometį merą nustebino tai, kad kai kurie tarybos nariai per apklausas Specialiųjų tyrimų tarnyboje nurodė nežinoję, ką miesto vadovai susitarė su Lietuvos krepšinio federacija (LKF).

Nesupranta, kuo nusikalto

V.Satkevičius prisiminė, kad dėl krepšinio čempionato rengimo tarp miesto politikų visą laiką vyko karštos diskusijos: „Kaltinimas, kad mano padėjėjas Darius Simėnas apgavo tarybos narius ir su buvusiu Lietuvos krepšinio federacijos generaliniu sekretoriumi Mindaugu Balčiūnu organizavo grupę savivaldybės pinigams išplauti, skamba keistai ir neįtikinamai.“

Buvęs meras teigė, kad Panevėžio pasiruošimu Europos krepšinio čempionatui nuolat domėjosi Vyriausybė, Tarptautinė krepšinio federacija (FIBA), į posėdžius atvykdavo LKF atstovai.

„Aš dirbau viešai ir atvirai, visas naujienas stengdavausi perduoti žiniasklaidai. Teigti, kad nusikaltau, nes pirmininkavau tarybos posėdžiams, tai tas pat, kas uždrausti kregždutei skraidyti“, – emocingai kalbėjo teisiamųjų suole atsidūręs V.Satkevičius.

Meras dairėsi į Lenkiją

Kad dalis Europos krepšinio čempionato rungtynių įvyktų Panevėžyje, miesto savivaldybė turėjo rasti 2,5 milijono litų (apie 700 tūkst. eurų).

Tiek kainavo LKF pasiūlytas rungtynių bei reklamos paketas, tačiau už šiuos pinigus buvo pažadėta Panevėžyje surengti dar keletą tarptautinių krepšinio turnyrų.

Tuometis meras ir LKF atstovai tikino, kad šios investicijos netrukus atsipirks, ir tarybos nariams kaip pavyzdį pateikė 2009 metais čempionatą surengusią Lenkiją.

Kai kurie Lenkijos miestai gavo penkis kartus, o kiti net dešimt kartų daugiau pajamų, nei išleido čempionatui rengti.

Prašė gelbėti miesto garbę

Čempionato metu Panevėžys turėjo apgyvendinti keturias krepšinio komandas, teisėjus bei daugybę žiūrovų, tačiau mieste nebuvo nė vieno FIBA reikalavimus atitinkančio viešbučio.

Pasirengimo terminui artėjant į pabaigą tuometis meras V.Satkevičius išplatino viešą kreipimąsi į Panevėžio verslininkus, kuriame raginama išgelbėti miesto garbę ir apgyvendinti svečius.

Keletą naujų namų pastačiusios statybų bendrovės vadovas tam sutiko skirti 80 butų, bet toks variantas netiko FIBA atstovams.

Pretendavo ir kiti

Greičiau priimti sprendimus savivaldybę ragino ir LKF vadovai. Keliuose tarybos posėdžiuose dalyvavęs tuometis LKF prezidentas Vladas Garastas vietos politikams siūlė ilgai nefilosofuoti, nes Panevėžyje suplanuotos rungtynės bus perkeltos į Kauną.

„Keli miestai su malonumu laukia, kad jūs sugriūtumėte. Pora miestų mums siūlo didžiules pinigų sumas, kad pas juos žaistų Lietuvos rinktinė“, – tarybos posėdyje pasakytus V.Garasto žodžius citavo buvęs meras.

Teigiama, kad LKF prezidentas ir pasiūlė rekonstruoti vienintelį Panevėžyje veikusį keturių žvaigždučių viešbutį „Romantic“.

Dėl jo rekonstrukcijai bei čempionatui organizuoti išleistų pinigų iki šiol teisiama viešbučio savininkė Dalia Kuklierienė, LKF generalinis sekretorius M.Balčiūnas ir tuomečiai Panevėžio vadovai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.