Dėl darželyje dingusių produktų Vilniaus savivaldybė kreipėsi į teisėsaugą

Vilniaus savivaldybė perdavė prokurorams medžiagą dėl didžiulio maisto produktų trūkumo sostinės vaikų darželyje „Drevinukas“ – savivaldybei nepavyko išsiaiškinti, kur dingo beveik tona mėsos, kiaušinių ir kitų produktų.

Dėl darželyje dingusių produktų Vilniaus savivaldybė kreipėsi į teisėsaugą.<br>D.Umbraso asociatyvioji nuotr.
Dėl darželyje dingusių produktų Vilniaus savivaldybė kreipėsi į teisėsaugą.<br>D.Umbraso asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ignas Jačauskas (BNS)

2017-04-12 14:38, atnaujinta 2017-04-14 06:46

Savivaldybė Vilniaus apygardos prokuratūros prašo pradėti tyrimą dėl vadovės ir dar dviejų darbuotojų galimų vagysčių.

Savivaldybė nurodo, kad atlikus lopšelio-darželio „Drevinukas“ maisto produktų inventorizaciją bei patikrinus maisto sandėlį, nustatyta, jog trūksta 800 kg mėsos, 2 400 kiaušinių, 175 kg cukraus, 57 kg sviesto. Taip pat rasta kitų pažeidimų, išrašant ir sumuojant maisto produktus.

„Kreipėmės šiandien į prokuratūrą su vidinio tyrimo išvada, kad neįmanoma nustatyti, kur produktai dingę. Dėl direktorės jokių sprendimų negalime priimti, nes direktorė nuo pirmadienio serga. Kai ji pasveiks, matyt, priimsime sprendimą siūlyti jai trauktis iš pareigų, o teisėsauga – svarstyti sprendimą pagal Baudžiamąjį kodeksą, dėl vagysčių“, – BNS sakė V.Benkunskas.

Savivaldybė informavo, kad darželio vadovė Dalia Valaitė turi nedarbingumo pažymėjimą iki šio ketvirtadienio. Trūkumai nustatyti pernai gruodį, savivaldybės atstovams patikrinus vaikų lankomumo duomenis su dokumentais apie įsigytus ir sunaudotus maisto produktus vaikų maitinimui.

Pasak jo, administracija aiškina, kad dalis produktų buvo naudojama darbuotojų maisto ruošimui, tačiau tai neatsispindėjo darželio dokumentuose.

Pagal taisykles, produktai sostinės ikimokyklinio ugdymo įstaigose perkami už tėvų mokestį – 2 eurus per dieną vienam vaikui.

Jei maitinami ir darbuotojai, jų maitinimui turėtų būti vedama atskira apskaita, išskaičiuojamas mokestis iš atlyginimo, tačiau savivaldybės tikrintojai tai įrodančių dokumentų neaptiko.

Pasak vicemero, administracija per tris šių metų mėnesius bandė sumažinti neatitikimus, tačiau nesėkmingai: netgi įspėjus darželio vadovybę, kovo pradžioje dar kartą patikrinus darželį, nustatyta, kad per dieną trūko nuo 1,5 iki 2 kilogramų mėsos.

„Įtariu, kad tie mažinimai vyko taip, kad užrašydavo, kad tą dieną atėjo daugiau vaikų, nei iš tikrųjų atėjo, ir tą trūkumą pamažindavo. Bet kuriuo atveju, net ir balandžio pirmą dieną trūko šimtų kilogramų“, – teigė vicemeras.

Jis sako negalintis atsakyti, ar trūkumas susikaupė per kelis mėnesius, per pusmetį, ar per ilgesnį laiką. Įvertinus pažeidimus, ketinama atlikti platesnį Vilniaus darželių auditą.

„Signalų neturime, bet garantuoti, kad kitur kažko panašiai nevyksta, negalime. Darysime auditą – ne tik finansinį, nes kartai skaičiai gali „susivesti“, bet mums reikia patikrinti, kad kiekiai, sunaudoti vieno patiekalo gamybai, yra realūs (...), gali būti, kad vienam kotletui užrašomas kilogramas mėsos. Matyt, visos įstaigos bus perfiltruotos ir peržiūrėtos.“, – sakė jis.

Savivaldybė taip pat kreipėsi į Sveikatos apsaugos ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerijas dėl pasikartojančių situacijų, kuomet įstaigų darbuotojai piktnaudžiauja nedarbingumo pažymėjimais – pasak savivaldybės, tai yra ne pirmas kartas, kuomet sprendimų savivaldybė negali priimti, nes įstaigos vadovas, nustačius pažeidimus, staiga suserga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.