Nuteistasis milijoninės vertės ikonų pagrobimo byloje paleidžiamas į laisvę

Aukščiausiasis Teismas

Nuteistasis milijoninės vertės ikonų pagrobimo byloje paleidžiamas į laisvę.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Nuteistasis milijoninės vertės ikonų pagrobimo byloje paleidžiamas į laisvę.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 13, 2017, 5:00 PM, atnaujinta Apr 21, 2017, 12:44 PM

Ketvirtadienį teisėjas Aurelijus Gutauskas paskelbė, kad nuteistasis į laisvę paleidžiamas atsižvelgus į jo sveikatos būklę (serga sunkia, progresuojančia liga), jis nusikalto pirmą kartą, jau atliko dalį skirtos bausmės, atlygino dalį nukentėjusiajam padarytos žalos. Vyras turi mažametį vaiką, kurį išlaiko.

Aukščiausiasis Teismas atkreipė dėmesį, kad L.Epelbaumas padėjo atskleisti įvykdytą nusikaltimą.

L.Epelbaumas šiuo metu Vilniaus pataisos namuose atlieka trejų metų laisvės atėmimo bausmę už plėšimą ir bendrininkavimą neteisėtame laisvės atėmime. Nagrinėjant skundą, Aukščiausiojo Teismo teisėjai su pataisos namuose esančiu nuteistuoju bendravo vaizdo konferencijos būdu.

Išėjęs į laisvę, jis turės laikytis Aukščiausiojo Teismo skirtų įpareigojimų – nuo 22 val. iki 6 val būti namuose, neišvykti iš namų be bausmės vykdymą prižiūrinčios institucijos leidimo.

„L.Epelbaumas nuteistas už sunkaus ir apysunkio nusikaltimo padarymą. Jis nusikaltimo vietoje nebuvo. Jis nuteistas, kad kitiems grupes nariams suteikė informaciją, o pastarieji nusikalstamus veiksmus įvykdė su jo žinia ir pritarimu“, – sakė teisėjas A.Gutauskas.

Byloje rašoma, kad L Epelbaumui 2008 metais suteikus kitiems organizuotos grupės nariams informacijos apie kolekcininko namuose turimą didelės vertės ikonų kolekciją ir jos išdėstymą name, ikonų kolekcijos vertę bei iš anksto pažadėjus realizuoti pagrobtus daiktus, organizuotos grupės nariai nutarė organizuoti plėšimą – parengti plėšimo planą bei įgyti nusikaltimo priemones.

Itin stambaus masto plėšimas, per kurį pavogtos itin brangios, milijonais vertinamos ikonos, įvykdytas beveik prieš dešimtmetį – 2008 metais.

Kaltinamajame akte rašoma, kad 2008-ųjų spalio 10-osios naktį asmenys, prisistatę policijos pareigūnais, sustabdė vieno turtingiausių Lietuvos kolekcininko Andrejaus Balyko vyresniojo sūnaus vairuojamą automobilį. Jaunuolis buvo sumuštas, apipiltas skysčiu grasinant nužudyti, jeigu nepasakys, kaip patekti į namus.

Pasak prokurorų, pagrobę namo garažo durų pultą užpuolikai įsibrovė į namą, kur, grasindami kolekcionieriaus žmonai bei jaunesniajam septyniolikmečiui sūnui, juos sumušė ir surišo. Pistoletais ginkluoti vyrai pagrobė itin vertingą 272 ikonų kolekciją, kitus vertingus antikvarinius daiktus. A.Balykas tuo metu buvo išvykęs į Paryžių.

Pagrobtą automobilį „Volvo“ po nusikaltimo padarymo kaltinamieji sudegino.

Iš namų pagrobtos ne tik ikonos, bet ir daugiau kaip 100 tūkst. eurų, sidabriniai antikvariniai daiktai, savigynai išduotas pistoletas „Beretta 84F“, laikrodžiai ir visi kolekcininko žmonos papuošalai iš aukso, sidabro, perlų.

Tyrimo duomenimis, kaltinamieji apiplėšti garsų Vilniaus kolekcininką A.Balyką planavo jau 2008 metų pavasarį. Jie įsigijo policijos pareigūno uniformą, radijo stoteles, kaukes, mikroautobusą, šaunamuosius ginklus ir kitas nusikaltimo padarymui būtinas priemones.

2010-ųjų sausį pareigūnai paskelbė, kad nusikaltimas išaiškintas, sulaikyti įtariamieji. Per atliktas kratas pareigūnams pavyko rasti dalį pagrobtų meno vertybių Lietuvoje ir užsienyje. Dalis jų buvo gerai paslėptos, kita dalis – jau parduotos.

Bylos tyrimą kontroliavęs Generalinės prokuratūros prokuroras Gintaras Jasaitis BNS yra sakęs, kad po plėšimo dalis ikonų buvo parduotos kitiems asmenis ir gabentos per valstybės sieną į Baltarusiją. Dalis – iki 20 – ikonų sulaikyta Baltarusijoje, apie 18 – Lietuvoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.