Aptikti žudiko nepadėjo ir melo detektorius

Kai gatvėje mušasi apie dešimt žmonių, sunku paaiškinti, kas kur stovėjo. Todėl kompozitoriaus Tomo Dobrovolskio nužudymu kaltinamas jaunuolis sukūrė animacinį filmą. Tačiau jo kūrinys nepadėjo atsakyti į svarbiausią šios bylos klausimą.

K.Pociūnas (kairėje) ir A.Šalna (dešinėje) buvo aktyviausi muštynių dalyviai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
K.Pociūnas (kairėje) ir A.Šalna (dešinėje) buvo aktyviausi muštynių dalyviai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė („Lietuvos rytas“)

Apr 14, 2017, 8:12 AM, atnaujinta Apr 21, 2017, 1:04 PM

„Kas nužudė T.Dobrovolskį?“ – tokį klausimą 24 metų vilnietis Karolis Pociūnas daugybę kartų girdėjo iš tyrėjų, iš su melo detektoriumi dirbančių specialistų ir prokurorų.

Jo atsakymo vakar tikėjosi ir Vilniaus apygardos teismo (VAT) teisėjai.

Atsakymai – nenuoširdūs

Bandydamas tiksliai paaiškinti, kas 2014 metų Kūčių išvakarėse vyko Vilniuje, prie Vingrių gatvėje esančio baro, K.Pociūnas sukūrė animacinį filmą. Viename sostinės restoranų dirbantis jaunuolis nurodė, kur stovėjo ir ką darė muštynių dalyviai.

Šį filmą jis norėjo parodyti ir ikiteisminį tyrimą atlikusiems pareigūnams, bet kompiuteriu sukurta vizualizacija jų nedomino.

K.Pociūno versiją pareigūnai nusprendė patikrinti melo detektoriumi.

Jaunuolis kelis kartus atsakė, jog T.Dobrovolskiui skėčiu smogė ne jis, tačiau pagal jo atsakymus išvadą rašę ekspertai nurodė, kad atsakydamas į klausimus K.Pociūnas buvo nenuoširdus.

Per pakartotinį patikrinimą pareigūnai norėjo išsiaiškinti, ar prie baro kilusių muštynių dalyvis žino, kas skėčiu trenkė T.Dobrovolskiui. Į šį patikrinimą K.Pociūnas neatvyko.

Teisme vaikinas teigė galintis dar kartą pasitikrinti melo detektoriumi, tik pageidavo, kad jis būtų pastatytas erdvesnėje patalpoje, nes jį kamuoja klaustrofobija (uždarų patalpų baimė).

Kvietė pamokyti rusus

Per apklausą VAT K.Pociūnas prisiminė, kad 2014 metų Kūčių išvakarėse su draugais linksminosi Senamiestyje esančiuose baruose.

Vėlų vakarą jis sulaukė skambučio iš savo bičiulio Audriaus Šalnos, kuris vakarojo Vingrių gatvėje esančiame bare, vadinamame „psichbariu“.

Įpykęs A.Šalna kalbėjo, kad bare kažkokie rusai palaiko Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, todėl reikia juos pamokyti.

„Jis buvo toks įpykęs, kad nenustojo kalbėti visą kelią, kol mes ėjome nuo Vokiečių iki Vingrių gatvės“, – prisiminė K.Pociūnas.

Iš A.Šalnos žodžių „reikia juos pamokyti“ K.Pociūnas suprato, kad reikės kažką sumušti: „Mes neturėjome jokio plano, nežinojome nei kiek žmonių ten bus, nei kokia ten situacija, bet buvo tokia tikimybė.“

Kur dingo skėtis?

Atėję prie baro Vingrių gatvėje jaunuoliai pasisveikino su A.Šalna ir Skirmantu Jankausku.

Nors K.Pociūnas tikino, kad anksčiau baruose nėra bandęs jėga aiškintis santykių, muštynes prie „psichbario“ pradėjo jis.

Išgirdęs A.Šalnos žodžius: „Tai kas čia V.Putino gerbėjas?“, K.Pociūnas prišoko prie lauke stovėjusio Martyno Prokapo, kuris rankose turėjo skėtį. K.Pociūnas nustūmė skėtį ir porą kartų trenkė M.Prokapui.

Kur dingo skėtis, K.Pociūnas teigė nematęs, ir svarstė, kad jis galėjo nukristi ant žemės: „Kai aš jam smogiau į veidą, jis iš karto užsidengė rankomis. Jei būtų ką nors turėjęs rankose, būtų susižalojęs.“

Sumušė net bendramintį

K.Pociūnas teigė, kad bandydamas išmušti skėtį juo negalėjo sužaloti netoliese stovėjusio T.Dobrovolskio, nes skėtis buvo nuleistas žemai ir negalėjo pataikyti kompozitoriui į akį.

Ekspertai nustatė, kad mirtinas sužalojimas jam buvo padarytas skėčiu išdūrus akį ir pažeidus galvos smegenis.

Daužyti M.Prokapą mušeika baigė tik išgirdęs kažkieno žodžius: „Nemušk, čia savas.“

Pasitraukęs nuo M.Prokapo K.Pociūnas pamatė, kad A.Šalna ir S.Jankauskas priėjo prie T.Dobrovolskio. Už jų stovėjo nedidelio ūgio vaikinas su akiniais.

„Saugodamas A.Šalnos užnugarį trenkiau tam vaikinui į veidą, jis nugriuvo“, – pasakojo K.Pociūnas. Jis teigė išgirdęs smūgį ir matęs, kaip nugriuvo T.Dobrovolskis, tačiau nežino, kas smogė kompozitoriui.

Draugui demonstravo drąsą

K.Pociūnas prisipažino, kad tą vakarą jį užvaldė nepaaiškinamas pyktis. Muštynių įkarštyje jis Naugarduko gatve nusivijo Andrejų Karačiūną ir trenkė kelis smūgius jam į kojas.

A.Karačiūnas bandė laikytis už stulpo, bet parkrito ir buvo užpultas kitų K.Pociūno draugų. Į egzekuciją nuo baro atbėgo ir A.Šalna, garsiai rėkdamas: „Palikit ir man.“

Tris nepažįstamus žmones sumušęs K.Pociūnas negalėjo paaiškinti savo poelgio. „Nežinau, kodėl taip dariau, gal norėjau pasirodyti prieš A.Šalną?“ – susijaudinęs kalbėjo jaunuolis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.