Įtarimus dėl politiko girtumo išgarino teismas

Žlugo policijos bandymas nubausti Kelmės tarybos narį Stanislovą Baltrušaitį už atsisakymą patikrinti girtumą. Socialdemokratas, kuris kartą dėl alkoholio jau buvo netekęs teisės vairuoti, teisme pasiekė, kad policininkų pretenzijos būtų atmestos.

Į alkoholio matuoklį pūsti atsisakęs S.Baltrušaitis savo tiesą įrodė teisme.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Į alkoholio matuoklį pūsti atsisakęs S.Baltrušaitis savo tiesą įrodė teisme.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys („Lietuvos rytas“)

2017-04-25 13:42, atnaujinta 2017-04-26 03:17

Kelmės teismas buvo nusprendęs, kad atsisakymas tikrintis girtumą prilygintinas vairavimui išgėrus, ir 69 metų S.Baltrušaičiui skyręs 723 eurų baudą ir pustrečių metų atėmęs teisę vairuoti.

Tačiau nubaustojo skundą išnagrinėjęs Šiaulių apygardos teismas nutarė, kad S.Baltrušaitį prilyginti vairuotojui – esminė klaida, todėl galutine ir neskundžiama nutartimi tytuvėniškį išteisino.

S.Baltrušaitis už vairavimą išgėrus jau buvo baustas. 2008 metais socialdemokratas teismus bandė įtikinti, kad vairavo sūnus, nors policijos pareigūnai ir tvirtino priešingai.

Automobilis vinguriavo

Praėjusių metų lapkričio 1-ąją du vyrai pastebėjo Tytuvėnuose vinguriuojantį automobilį „Opel Zafira“. Mašina vos išsiteko kelyje, todėl kilo įtarimų, kad vairuotojas yra girtas.

Sunerimę dėl aplinkinių saugumo bičiuliai paskambino į Bendrąjį pagalbos centrą ir pasidalijo įtarimais.

Kad pareigūnams būtų lengviau sučiupti pažeidėją, pilietiškas vairuotojas pasuko jam iš paskos.

Įtarimą sukėlęs „Opel Zafira“ įsuko į vienos Maironio gatvėje esančios sodybos kiemą, o vairuotojas nuskubėjo į namą. Netrukus pasirodė ir policijos patrulių automobilis.

Patikėjo pareigūnų versija

Pareigūnai ilgai bandė prisibelsti, bet į sodybą jų niekas nenorėjo įsileisti.

Galiausiai durys prasivėrė, o tarpduryje pasirodė šeimininkas su alaus skardine rankoje. S.Baltrušaičio buvo paprašyta pasitikrinti alkoholio matuokliu, bet vyriškis nesutiko.

Pareigūnai surašė protokolą dėl atsisakymo pasitikrinti girtumą, o medžiagą perdavė Kelmės teismui.

Administracinę bylą išnagrinėjęs teismas šių metų vasario pabaigoje nusprendė, kad įrodymų S.Baltrušaičio kaltei patvirtinti pakanka, todėl paskyrė 723 eurų baudą ir 2 metams bei 6 mėnesiams atėmė teisę vairuoti.

Namuose daryk ką nori

Tokia baigtimi nepatenkintas S.Baltrušaitis kreipėsi į Šiaulių apygardos teismą.

Tytuvėniškis piktinosi, kad policininkai net nereikalavo pasitikrinti girtumo, o buvo atėję tik su juo pasikalbėti.

Vyriškis įrodinėjo, kad pareigūnų pateikti parodymai yra prieštaringi ir neobjektyvūs, todėl ragino jais netikėti.

Šiaulių apygardos teisėjai nusprendė, kad atvažiavus policijos pareigūnams buvo praėję keliolika minučių, todėl S.Baltrušaitis jau buvo praradęs ir vairuotojo statusą, ir pareigą pasitikrinti alkoholio matuokliu.

Mat tytuvėniškis nebuvo sukėlęs jokio eismo įvykio, todėl jam niekas nedraudė įžengus pro namų duris vartoti alkoholinių gėrimų.

„Psichiką veikiančių medžiagų negalima vartoti išsyk po eismo įvykio, o šiuo atveju eismo įvykio nebuvo fiksuota“, – sakė Šiaulių apygardos teismo atstovas Vytautas Jončas.

Gynėsi seniūno vardu

Teismų slenkstį S.Baltrušaitis mynė ir prieš devynerius metus. Tiesa, tąsyk vyriškiui nepavyko išvengti atsakomybės dėl vengimo pasitikrinti girtumą.

Ši istorija prasidėjo, kai Pašiaušės kaime policijos patruliai pastebėjo tamsoje atriedantį automobilį „Ford Galaxy“ neįjungtais žibintais.

Pareigūnai ėmė vytis šią įtarimą sukėlusią mašiną, bet ji įsuko į uždarą teritoriją.

Iš stabtelėjusio automobilio iššokęs keleivis pirmiausia kyštelėjo pareigūnams po nosimi policijos rėmėjo pažymėjimą.

Prisistatė ir vairuotojas, kuris dar pareiškė esąs ir seniūnas.

Nesitikrino ir anksčiau

Nuo vairuotojo tvoskė alkoholiu, bet jis atsisakė patikros. Galiausiai vyriškis pareiškė automobilio nevairavęs, todėl ir dėl girtumo nesitikrinsiąs.

Pareigūnams nepavyko net sulaikyti seniūnijai priklausančio automobilio, nes juo spėta įvažiuoti į Baltrušaičių šeimai priklausančios įmonės „Šimšė“ teritoriją.

S.Baltrušaitis teisme tikino nevairavęs, todėl ir patikros atsisakęs. Tą pat liudijo ir seniūno šeimos įmonėje dirbantys asmenys.

Tačiau Kelmės teismas išvedžiojimais nepatikėjo, seniūnui skyrė 2000 litų baudą ir atėmė teisę vairuoti 2 metus. Tytuvėniškis bandė ieškoti teisybės Lietuvos vyriausiajame administraciniame teisme, bet jis paliko galioti tą pačią nuobaudą.

Jaučiasi persekiojamas

„Nežinau, matyt, kažkam nepatinku, todėl ir persekioja“, – taip apie besikartojančias istorijas su teisėsaugininkais „Lietuvos rytui“ kalbėjo S.Baltrušaitis.

Tytuvėniškis tikino išgėręs prie vairo nesėdantis: „O pastarąjį kartą grįžau automobiliu iš Klaipėdos, lankiau kapines.“

Socialdemokratą papiktino kelmiškių išsakyta nuomonė, kad nuo atsakomybės galėjo padėti išsisukti duktė, kuri dešimt metų dirbo prokurore, o neseniai tapo teisėjo padėjėja: „Žmonės dažnai visokių nesąmonių prišneka. Mano skundas apskritai buvo nagrinėjamas rašytine tvarka, ir ne tame teisme, kuriame dirba duktė.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.