Kretingoje pavogti brangūs automobiliai: paaiškėjo, kaip vagys apiplėšė šeimininką

Už Kretingoje dingusius brangius automobilius pasiūlyta 10 tūkstančių eurų premija pirmiausia sudomino telefoninius sukčius. Žadėdami pasakyti, kur yra mašinos, jie pirmiausia pareikalavo pervesti pinigus.

Šie amerikietiški automobiliai „Dodge“ Kretingoje tapo nusikaltėlių grobiu.
Šie amerikietiški automobiliai „Dodge“ Kretingoje tapo nusikaltėlių grobiu.
Kad pavogtų vieną automobilį, vagys gyvatvorėje iškirto kelias tujas.
Kad pavogtų vieną automobilį, vagys gyvatvorėje iškirto kelias tujas.
Daugiau nuotraukų (2)

Alvydas Ziabkus („Lietuvos rytas“)

Apr 25, 2017, 3:34 PM, atnaujinta Apr 26, 2017, 3:39 AM

Kretingoje automobilių elektros įrangą remontuojantis meistras Aidas Abrutis savaitgalį pateko į rimtą bėdą.

Naktį į šeštadienį iš jo namo kiemo buvo pavogti du beveik nauji Amerikoje pagaminti automobiliai „Dodge“. Bendra jų vertė siekia apie 62 tūkst. eurų.

Mašinos priklauso vienai Klaipėdos įmonei. Ji šiuos „Dodge“ automobilius, kurie yra gana reti mūsų šalyje, pirko JAV ir suremontavusi būtų pardavusi brangiau.

Premija susigundė sukčiai

2016 metais pagamintą „Dodge Challenger“, kuris jau buvo suremontuotas ir artimiausiu metu turėjo būti įregistruotas Lietuvoje, savininkai įvertino 20 tūkst. eurų.

Kitas išskirtinis 2015-ųjų „Dodge Charger“, kurio variklio darbo tūris siekia net 6,4 litro, kainuoja dukart brangiau – 42 tūkst. eurų.

Kartu su automobilių savininkais už informaciją apie pavogtas mašinas 10 tūkst. eurų premiją pažadėjęs kretingiškis sulaukė nemažai pranešimų.

„Žmonės informuoja apie automobilvežiais gabenamas panašias mašinas. Vejamės ir tikriname informaciją. Vieną tokia priekaba mašiną vežusį automobilį pirmadienį vijomės net iki Plungės. Dažniausiai man skambina draugai ir pažįstami, kurie už informaciją neprašo jokio atlygio, tačiau jų pranešimai nepasitvirtino.

Premija susigundė ir, matyt, įkalinimo vietose sėdintys sukčiai .Jie žadėjo pasakyti, kur yra mašinos, bet iš pradžių reikalavo į banko sąskaitą pervesti pinigus“, – sakė A.Abrutis.

Šeimininkas nieko nepajuto

Šalia stovėję automobiliai iš meistro kiemo pradingo skirtingais būdais.

Vienas automobilis buvo pavogtas paprasčiausiai atidarius kiemo vartus. Norėdami pavogti kitą mašiną, kuri nuo vartų pusės buvo užstatyta dar vienu automobiliu, vagys kiemo gyvatvorėje išpjovė kelias pusantro metro aukščio tujas.

Tuo metu, kai vagys šeimininkavo kieme, šeimininkas miegojo namuose.

„Nei aš, nei kaimynai nieko negirdėjome. Kai buvo pjaunamos tujos, net kitoje namo pusėje kieme laikomas šuo nepajuto.

Namas stovi šalia judrios gatvės. Netoli – geležinkelis. Gal vagys naktį darbavosi tuo metu, kai pro šalį važiavo geležinkelio sąstatas, kuris užgožė visus kitus garsus“, – spėliojo A.Abrutis.

Anot jo, suplanuoti vagystę nusikaltėliai turėjo gana greitai, nes „Dodge Charger“ į kiemą buvo atvairuotas tik prieš tris dienas.

Vagys – technikos ekspertai

Kretingiškis mano, kad tik gamyklinę signalizaciją turėję vertingi automobiliai galėjo būti užvesti kieme.

Vėliau greičiausiai jie buvo užkelti ant automobilvežių arba ant priekabų, nes abi amerikietiškos mašinos buvo be valstybinių numerių, o nebaigtas remontuoti „Charger“ – net be galinių žibintų.

Pavogtose mašinose buvo įdiegtos beraktės atrakinimo ir variklio paleidimo sistemos, todėl greičiausiai nusikaltėliai pasinaudojo tokios sistemos signalu, kurį skleidžia pats automobilis.

Kortelė arba pultas, kurie atrakina automobilį savininkui prie jo prisiartinus ir leidžia paleisti variklį mygtuko paspaudimu, veikia RFID identifikacijos principu.

Raktui atsidūrus apytiksliai metro atstumu nuo automobilio, pastarojo korpuse sumontuotos žemo dažnio radijo antenos užmezga ryšį su raktu, apsikeičia saugos kodais ir suteikia teisę atrakinti dureles.

Anot specialistų, norėdami apgauti tokią automobilio apsaugą, vagys naudoja du tarpusavyje susietus signalą transliuojančius įrenginius. Vienas jų nuo pultelio turi atsidurti nuo 2 iki 5 metrų atstumu, o kitas – tuo metu būti prie automobilio.

Abu Kretingoje pavogti automobiliai kaip tik stovėjo šalia namo, kurio viduje ir buvo abiejų mašinų pulteliai, sienos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.