Apsauga buvo tik dėl akių? BYLA. Plėšikų apvogta įmonė į teismą padavė saugos tarnybą

Įžūlūs plėšikai, iš prekybos įmonės „Vakarų Ikoda“ patalpų nugvelbę seifą su nemenka pinigų suma, įžiebė jos savininkų ir privačios saugos tarnybos „Argus“ konfliktą. Prekybininkai reikalauja, kad patalpų saugotojai atlygintų žalą.

Atvykę į įvykio vietą „Argus“ apsaugininkai nepastebėjo išdaužtų durų. Jas pamatė rytą į darbą atėję darbuotojai.<br>G.Pilaičio nuotr.
Atvykę į įvykio vietą „Argus“ apsaugininkai nepastebėjo išdaužtų durų. Jas pamatė rytą į darbą atėję darbuotojai.<br>G.Pilaičio nuotr.
 Plėšikai įsibrovė į "Vakarų Ikodos" biuro patalpas šiame pastate.<br> G.Pilaičio nuotr.
 Plėšikai įsibrovė į "Vakarų Ikodos" biuro patalpas šiame pastate.<br> G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Gediminas Pilaitis, LR korespondentas

May 26, 2017, 8:06 AM, atnaujinta May 26, 2017, 10:20 AM

Vagišiai į Kalotės gyvenvietėje (Klaipėdos r.) įsikūrusios „Vakarų Ikodos“ patalpas įsibrovė kovo 30-osios naktį.

Sudaužė stiklines duris, išvilko į lauką apie 50 kilogramų sveriantį seifą, kuriame buvo beveik 10 tūkstančių eurų. Toliau į sandėlius, kur buvo laikomos prekės, jie nesiveržė.

Nepamatė išlaužtų durų

Suveikus apsaugos signalizacijai į Kalotę atvyko privačios saugos tarnybos „Argus“ darbuotojai, bet įsibrovėlių neaptiko – jie jau buvo dingę. Apsaugininkai net nepastebėjo išdaužtų durų.

Patrypčioję prie tvoros, pasidairę į šonus „Argus“ vyrai išvažiavo – tikriausiai manė, kad „Vakarų Ikodos“ patalpų apsaugos signalizacijos prietaisai galėjo įsijungti atsitiktinai.

Rytą atvykę į darbą prekybininkai nustėro pamatę sudaužytas duris, viduje neradę metalinio seifo su pinigais. Tuomet puolė skambinti apsaugininkams, iškvietė policiją. Vagišiai dar nesučiupti.

Tik pastovėjo prie tvoros

Nuodugniai apžiūrėję Kalotės apylinkes pareigūnai pagrobto seifo nerado – plėšikai jį įsivertė į automobilį ir pasipustė padus. Nepavyko aptikti ir pačių įsibrovėlių pėdsakų.

Įžūli vagystė statybos medžiagų pardavėjams sukėlė įtarimų, kad „Argus“, su kuria buvo sudaryta patalpų apsaugos sutartis, dirbo atsainiai – laiku neatvyko į nusikaltimo vietą, neinformavo šeimininkų ir policijos apie įsibrovimą.

Saugos tarnybos atstovai aiškino, jog tą naktį „Argus“ operatoriai užfiksavo pavojaus signalą, ekipažas buvo atvykęs prie „Vakarų Ikodos“ biuro, tačiau jokių įtartinų asmenų ten nepastebėjo.

Sudaužytų durų, biuro prieangyje pažirusių stiklų apsaugininkai irgi nematė. Pasak jų, tik todėl, kad negalėjo patekti į aptvertą teritoriją, – centriniai vartai buvo užrakinti.

„Argus“ buvo įsipareigojusi šeimininkus nedelsiant informuoti, kai įsijungia apsaugos signalas. Apsaugininkai sakė tą naktį bandę skambinti žinomais telefonais, bet niekas neatsiliepė.

Tyrimas pradėtas per vėlai

Prekybininkai nesupranta, kaip plėšikai, kaukiant apsaugos signalizacijai, ne tik išvilko iš biuro sunkų seifą, bet ir permetė jį per 1,5 metro aukščio tvorą, nuvilko per pievas iki automobilio.

„Nepastebėję įsilaužimo apsaugininkai tarytum uždegė žalią šviesą vagišiams – jie paspruko.

Tyrimas prasidėjo po 8 valandų, kai jų pėdos jau buvo ataušusios“, – kalbėjo „Vakarų Ikodos“ vadovė Oksana Choda.

„Argus“ vadovai atliko įsibrovimo į „Vakarų Ikodos“ patalpas ir apsaugininkų veiksmų tyrimą. Po to iš vieno tą naktį budėjusio darbuotojo algos išskaičiuota 300 eurų.

Už kokias paslaugas mokėjo?

Apsaugininkai dievagojosi į Kalotę atvykę kaip ir numatyta sutartyje – per 7 minutes, nors O.Choda tuo abejoja: „Sužinojome, kad vienas jų tą dieną sirguliavo ir buvo namie. Galbūt stengėsi atvykti greičiau, bet negalėjo tiksliai nurodyti, kiek laiko sugaišo važiuodamas.“

„Vakarų Ikoda“ ir „Argus“ dėl biuro patalpų apsaugos susitarė prieš ketverius metus.

Visos „Argus“ paslaugos įmonei kainavo 1420 eurų. Apsaugininkai įrodinėjo sutarties reikalavimų nepažeidę, dėl seifo vagystės kaltina nerūpestingus prekybininkus, o pastarieji mano kitaip.

O.Choda prisipažino, kad tik po šio incidento jai atsivėrė akys: „Nesuprantu, už ką mokėjome „Argus“ – jie nesaugojo mūsų patalpų ir turto.“

Siūlė ne pinigus, o sutartį

„Argus“ sutartyje dėl paslaugų įsipareigojo bet kokiu atveju įmonei atlyginti ne didesnę nei 300 eurų vertės žalą, nors plėšikų sudaužytos biuro durys ir žaliuzės kainuoja brangiau.

Seifą ir nemenką pinigų sumą praradusi „Vakarų Ikoda“ dar mėgino geranoriškai tartis su saugos tarnyba dėl solidesnės kompensacijos, tačiau „Argus“ atstovai nesileido į kalbas.

„Jie tik užsiminė, jog kelių tūkstančių eurų žalą gal ir atlygintų, bet ne pinigais, o paslaugomis, jeigu pratęstume sutartį.

Bet kam mums tokie apsaugininkai?“ – „Argus“ siūlymais nesižavėjo O.Choda.

Nukentėjusieji nusprendė bylinėtis – Klaipėdos apylinkės teismui pateikė civilinį ieškinį dėl esą saugos tarnybos kaltės patirtos žalos atlyginimo.

Tikrina įvairias versijas

Teisme „Argus“ atstovai pareikalavo plėšikų nugvelbto seifo dokumentų, biuro daiktų inventorizavimo akto, čekių, rodančių, kiek pinigų ten buvo.

„Ar įmonėje yra tokie duomenys, ar saugos tarnybos „Argus“ atstovai kviesti į inventorizaciją?“ – teiravosi saugos tarnybos juristas.

„Vakarų Ikodos“ advokatas savo ruožtu prašė apklausti ikiteisminį tyrimą dėl apiplėšimo atliekančius Klaipėdos rajono policijos pareigūnus, įvertinti jų surinktus duomenis.

Seifų su pinigais vagystes narpliojantys pareigūnai tikrina įvairias versijas.

Net ir tokias, kai nesąžiningus saugos tarnybų darbuotojus ir nusikaltėlius gali sieti kokie nors ryšiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.