Buvusią Vilniaus prokurorę įklampino sudėtingos kyšių schemos

Kauno apygardos teismas penktadienį paskelbė nuosprendį didelėje korupcijos byloje. Tarp nuteistųjų – ir buvusi prokurorė, ir Valstybės kontrolės auditorius.

Buvusi prokurorė N.Bareikienė pripažinta kalta didelės korupcijos byloje.<br>M.Patašiaus nuotr.
Buvusi prokurorė N.Bareikienė pripažinta kalta didelės korupcijos byloje.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 17, 2017, 11:34 AM, atnaujinta Jun 17, 2017, 11:43 AM

Buvusiai Vilniaus apygardos prokurorei 62 metų Nijolei Bareikienei prekybos poveikiu byloje skirta ketverių metų lygtinė laisvės atėmimo bausmė, iš jos nutarta konfiskuoti turto, kurio vertė atitinka kyšio sumą, – 3620 eurų. Ji taip pat trejus metus negalės užsiimti teisininko veikla.

Ketveriems metams lygtinai nuteistas Valstybės kontrolės auditoriumi dirbęs 53 metų Ričardas Zelenovas privalės sumokėti į Nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą 941 eurą, iš jo teismas nusprendė konfiskuoti 19 275 eurų vertės turto.

Kaltais buvo pripažinti ir privačiose įmonėse dirbantys 65 metų Jankelis Špicas, 63 metų Leonidas Erenburgas, 51 metų Albertas Ivanauskas.

A.Ivanauskui ir L.Erenburgui skirtos dvejų metų lygtinės nelaisvės bausmės, be to, pastarasis privalės sumokėti 18 754 eurų dydžio baudą. A.Ivanauskas turės sumokėti į Nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą 941 eurą, iš jo bus konfiskuota 874 eurų vertės turto. J.Špicui skirta 18 830 eurų bauda.

Prokurorė N.Bareikienė ir R.Zelenovas buvo kaltinami siekę turtinės naudos ir pasinaudoję savo įtaka bei pažintimis.

Savo ir kitų asmenų naudai jie reikalavo kyšių ir juos priėmė, žadėdami paveikti valstybės tarnautojus, kad jie priimtų neteisėtus sprendimus įvairiose bylose įtariamiems asmenims.

Pavyzdžiui, vienos įmonės direktorius Rimvydas Ragelskis, kaltinamas 800 tūkst. litų (231 tūkst. eurų) pasisavinimo byloje, kreipėsi pagalbos į A.Ivanauską, o jis pažadėjo rasti žmogų, kuris galėtų paveikti bylą nagrinėjusią sostinės teisėją. A.Ivanauskas supažindino R.Ragelskį su R.Zelenovu, kuris pareiškė, kad bylos užglaistymas kainuos 30 tūkst. litų (8688 eurus).

Gavęs dalį pinigų R.Zelenovas pradėjo vengti susitikimų su teisiamųjų suole atsidūrusiu R.Ragelskiu, kuris įtarė, kad auditorius jį vedžioja už nosies.

Iš tikrųjų R.Zelenovas prašė N.Bareikienės, kad ji pasirūpintų R.Ragelskio byla, bet planas neišdegė, – nusikalstamų schemų kūrėjai susidūrė su principinga teisėja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.