Prokurorai: Kauno darželyje vaikas girdytas psichotropiniais vaistais

Praėjus beveik devyniems mėnesiams nuo tyrimo pradžios dėl Kauno vaikų darželyje „Bitutė“ apsinuodijusio dviejų metų berniuko – reikšmingi poslinkiai. Teisėsauga pareiškė įtarimus šios ugdymo įstaigos auklėtojos padėjėjai lenkimu varoti mažylį psichotropines medžiagas. 

 Kauno darželio "Bitutė" auklėtojos padėjėjai pareikšti įtarimai dėl lenkimo vaiką vartoti psichotropines medžiagas.<br> V.Trainio nuotr.
 Kauno darželio "Bitutė" auklėtojos padėjėjai pareikšti įtarimai dėl lenkimo vaiką vartoti psichotropines medžiagas.<br> V.Trainio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-07-19 14:16, atnaujinta 2017-07-19 16:13

Tai naujienų portalui lrytas.lt trečiadienį pavirtino Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Rita Stundienė. 

Už nepilnamečio lenkimą vartoti psichotropinius vaistus gresia laisvės atėmimas nuo 3 iki 10 metų. 

Auklėtojos padėdėjai pareikšti įtarimai ir dėl vaikelio sveikatos sutrikdymo. 

Darželio darbuotoja savo kaltės nepripažįsta, tačiau tyrėjai surinko svarius įrodymus, buvo atliktos įvairios ekspertizės. 

Gavus paskutinės ekspertizės duomenis, byla tikriausiai bus perduota į teismą. 

Tokio cirko gydytojai nebuvo matę

Skandalas vaikų darželyje kilo praėjusių metų spalio pabaigoje. 

Mažylio organizme buvo aptikta benzodiazepinų grupės vaistų, kurie slopina centrinę nervų sistemą.

„Tai yra stiprūs receptiniai raminamieji medikamentai. Tokių cirkų, galbūt krečiamų darželyje, per savo ilgametę praktiką dar nebuvau matęs. Nesuvokiama sveiku protu“, – piktinosi Kauno klinikų Vaikų klinikos vadovas Rimantas Kėvalas.

Berniuko, kuris yra judrus, aktyvus, motina įtaria, kad darželio darbuotojai davė jam stiprių raminamųjų siekdami užmigdyti per popietės miegą.

„Vaistų galėjo būti duota tik darželyje – mano sūnus daugiau niekur nebuvo. Namuose jis jokių medikamentų nebuvo vartojęs“, – virpančiu balsu naujienų portalui lrytas.lt iškart po apsinuodijimo pasakojo jauna kaunietė Leonora B.

Vaikas - tarsi pakeistas

Moteris vaiką į „Bitutę“ atvedė 9 valandą, o atvyko pasiimti apie 15 valandą.

Anksčiau motina išsiveždavo vaiką apie vidurdienį, bet trečiadienį pirmą kartą paliko ilgiau, kad vaikas darželyje po pietų galėtų pamiegoti.

Atvykus motinai, berniukas, kuris visuomet buvo guvus ir linksmas, pasikeitė neatpažįstamai – tapo visiškai vangus, nereagavo į motinos žodžius, nerodė jokių emocijų.

Vaikas pats net nepajėgė mašinoje atsisėsti į kėdutę. Jis atrodė tarytum smarkiai apsvaigęs, vos pastovėjo ant kojų.

Moteris atkreipė auklėtojos dėmesį į jo neįprastą būseną.

Pasodintas į automobilio kėdutę vaikas iškart užmigo. Moteris su juo nuvyko į Rokų apylinkes, kur gyvena jos motina. Berniukas visą kelią miegojo, o atvykęs pas senelius nepuolė prie jų džiaugsmingai, kaip įprastai elgdavosi.

Galėjo sustoti vaiko širdis

Šeimai susėdus valgyti, berniukas nepajėgė pakelti šaukšto. Moteris išsigandusi nuvežė sūnų į Kauno klinikas.

Medikai įtarė, kad jis apsinuodijo cheminėmis medžiagomis, ir pasiūlė atlikti narkotikų testą.

Tyrimo rezultatai mažylio tėvus pribloškė – jo organizme aptikta stiprių psichotropinių vaistų, kuriuos paprastai vartoja suaugusieji, jie parduodami tik pateikus receptą.

„Gydytojai nustebę tvirtino, kad vaikas galėjo miegoti dvi paras arba iš viso neatsikelti.

Prieš mano sūnų įvykdytas sunkus nusikaltimas. Tegul visuomenė sužino apie tai – gal ir kiti vaikai panašiais būdais darželiuose „raminami“, – apstulbusi po skaudaus įvykio išrėžė Leonora B.

Mažylis yra aktyvaus būdo, tad motina įtarė, kad tokiu būdu jį galėjo būti mėginama "nuraminti". 

Prokurorė: "Buvo atliktas milžiniškas darbas"

Ikiteisminiam tyrimuo vadovaujanti Kauno prokurorė Renata Oželienė trečiadienį naujienų portalui pasakojo, jog pareigūnai atliko milžinišką darbą, rinkdami įkalčius. 

Buvo atlikta nemažai ekspertizių - tirtas ne tik vaikelis, bet ir darželio darbuotojos, aiškinasi, ar jų organizme nėra psichotropinių vaistų. 

Taip pat atlikta daug kitų ikiteisminio tyrimo veiksmų - konsultacijų, apklausų. 

„Įteiktas pranešimas apie įtarimą vienos grupės darželio auklėtojos padėjėjai. Ji įtariama pateikusi vaikui psichotropinių vaistų grupei prisikiriamus benzodiazepino grupės vaistus“, - pareiškė prokurorė. 

Portalo žiniomis, padėjėja pati galėjo vartoti šiuos vaistus. Tiesa, pareigūnai šio fakto neatskleidžia. 

 Tyrimas dar nebaigtas - dvi auklėtojos apklaustos specialiosiomis liudytojomis", - pasakojo prokurorė. 

Specialiesiems liudytojams gali būti bet kada pareikšti įtarimai.

Į teismą dėl auklėtojos padėdėjos suėmimo kreiptis neketinama - jai paskirta švelnesnė kardomoji priemonė, rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

Nei auklėtojos, nei įtariamoji neprisipažįsta davusios vaikui vaistus.

Anot R.Oželienės, ilgiau nei pusmetį trunkančio tyrimo priežastys - pačių darželio darbuotojų pozicija nepripažinti neigti, laikytis pozicijos, jog  tokius vaistus vaikai galėtų gauti tik iš namuose, iš savo tėvų.

Pareigūnų įtarimus sukėlusioms "Bitutės" darbuotojoms buvo pasiūlyta pasitikrinti poligrafu (melo detektoriumi) , bet jos tai padaryti atsisakė. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: parlamentarų komentarai prieš rytinį Seimo posėdį