Sukčių kuriamomis istorijomis patiki ne tik senjorai

Per pastarąsias dvi savaites telefoniniai sukčiai Suvalkijos krašte susižėrė keliolika tūkstančių eurų. Aferistai apmulkino ne tik garbaus amžiaus žmones, bet ir 30-mečius. Vieną sukčių bendrininką, pas pensininką atėjusį paimti kelių tūkstančių, Marijampolės policijos pareigūnams pavyko sučiupti.

 Sukčių kuriamomis istorijomis patiki ne tik senjorai.<br> L.Juodzevičienės asociatyvi nuotr.
 Sukčių kuriamomis istorijomis patiki ne tik senjorai.<br> L.Juodzevičienės asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 25, 2017, 3:15 PM, atnaujinta Jul 25, 2017, 3:20 PM

Telefoniniai sukčiai atgaivino prieš keliolika metų daugybę Lietuvos gyventojų apmulkinusią apgaulę apie neva loterijoje laimėtą brangų telefoną.

„Sveikiname, jūsų numeris tapo laimingas“. Tokią trumpąją žinutę prieš dvylika ir daugiau metų į savo mobiliuosius telefonus gaudavo dešimtys žmonių.

Dažnas jų patikėdavo netikėta sėkme, vykdydavo visus sukčių nurodymus ir prarasdavo šimtus litų.

Užvakar į policiją kreipėsi 37 metų Šakių rajono gyventoja, teigdama, jog ją apgavo neva loteriją organizavusi gerai Lietuvoje žinoma įmonė, daugiau nei du dešimtmečius prekiaujanti įvairia išmaniąja technika.

Moteris pasakojo, jog prieš kelias dienas iš šios įmonės gavo trumpąją žinutę apie laimėtą telefoną „Samsung Galaxy“ ir 100 eurų.

Ji paskambino pranešimo siuntėjams. Atsiliepęs vyriškis patikino, jog ji tikrai laimėjo ir paaiškino, jog už brangų telefoną reikia sumokėti 15 eurų, ir prizas tuoj pat bus atvežtas.

Moteris pervedė pinigus, tačiau tariamas įmonės atstovas, matyt, pajutęs, jog auka galima manipuliuoti, dar paprašė įvairiomis sumomis papildyti telefono sąskaitą.

Per kelis kartus klastos neįtarianti moteris sukčių sąskaitą papildė 430 eurų.

Prizo ji laukė kelias dienas, tačiau niekas neatvežė nei pinigų, nei telefono, įmonės atstovas nebeatsiliepė į skambučius.

Jei moteris internete būtų patikrinusi neva loteriją organizuojančios įmonės tinklalapį, būtų radusi įspėjimą: „Bendrovė šiuo metu neorganizuoja jokių loterijų ir nedalina jokių prizų. Jeigu sulaukėte tokio skambučio, nedelsdami kreipkitės į atitinkamas instancijas“.

Nuo aferisto nukentėjo ir 34 metų marijampolietis. Vyras internete paskelbė už 155 eurų parduodąs mobilųjį telefoną.

Skelbimu susidomėjęs asmuo paskambino ir nusprendė įsigyti aparatą.

Marijampolietis paprašė pinigus pervesti į jo sąskaitą. Po kiek laiko pirkėjas patikino, jog pavedimą atliko.

Pardavėjas išsiuntė telefoną nurodytu adresu ir tik po to pasitikrino sąskaitą. Paaiškėjo, jog pirkėjas sukčiavo, – nepervedė nei cento.

Aferistų aukomis tampantys garbaus amžiaus žmonės netenka įspūdingesnių sumų.

Vienas pensininkas savo rankomis sukčiams atidavė 10 tūkst. eurų, kiti – nuo tūkstančio iki trijų.

Policijos pareigūnams pavyko sučiupti 18-metį aferistų bendrininką, kai šis, jėga atėmęs iš 87 metų marijampoliečio 3 tūkst. eurų, žingsniavo gatve.

Praėjusią savaitę pensininkui į laidinį telefoną paskambinęs aferistas prisistatė policijos tyrėju iš Kauno ir pareiškė, jog buvo rasti šiam pensininkui priklausančio automobilio dokumentai, be to, reikėsią nufotografuoti namuose laikomus pinigus.

Devintą dešimtį bebaigiantis marijampolietis iš pradžių patikėjo nepažįstamuoju, nes šis jį vadino vardu ir pavarde, pasakė tikslų adresą.

Pensininkas iš slaptavietės pasiėmė 3 tūkst. eurų ir laukė, kol pareigūnas ateis jų nufotografuoti.

Labai greitai į butą įžengė jaunuolis. Senoliui kilo įtarimas, jog atvykėlis per jaunas, kad galėtų dirbti policijoje, ir pareiškė nebeduosiąs pinigų.

Nusikaltėlių sėbras staiga pastūmė persigalvojusį pensininką, stipriai spyrė jam į koją ir, pagriebęs iš senolio saujos tūkstančius, pabėgo.

Nukentėjėlis nesutriko, tuoj pat paskambino į policiją ir gan tiksliai apibūdino jį įžūliai apiplėšusį jaunuolį.

Patruliai gatvėje atpažino 18-metį ir jį sulaikė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.