Neapsigaukite: banko darbuotojais prisistatę emigrantai lobsta apgaudinėdami lietuvius

Telefoninių sukčių yra ne tiktai tarp kalinių, bet ir tarp emigrantų. Įžūlūs jaunuoliai skambina Lietuvoje gyvenantiems tautiečiams ir prisistatę „Barclays“ banko atstovais bando išvilioti pinigų.

 Banko darbuotojais prisistatę emigrantai lobsta apgaudinėdami lietuvius.<br> D.Umbraso asociatyvi nuotr.
 Banko darbuotojais prisistatę emigrantai lobsta apgaudinėdami lietuvius.<br> D.Umbraso asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė („Lietuvos rytas")

Jul 28, 2017, 7:05 PM, atnaujinta Jul 28, 2017, 7:19 PM

„Gaila, kad per anksti juos pasiunčiau velniop. Reikėjo išklausyti jų pokalbį iki galo ir sužinoti, kur ir kam turiu pervesti pinigus“, – dabar šiek tiek gailisi kaunietis Darius, kuris susidūrė su telefoniniais sukčiais, skambinančiais iš Didžiosios Britanijos.

Jų skambučio Darius sulaukė trečiadienį. Pamatęs savo mobiliojo telefono ekrane nepažįstamą numerį iš Didžiosios Britanijos Darius nenustebo.

Jis yra vienos asociacijos vadovas, todėl skambučių į savo mobilųjį telefoną sulaukia daug, ir ne tik iš Lietuvos.

„Darius?“ – atsiliepęs išgirdo vyras. Patvirtinus, kad jo vardas tikrai yra Darius, sukčius rusų kalba skubiai sumalė savo pavardę ir pareiškė esąs iš banko.

Kadangi kaunietis jau ne kartą buvo sulaukęs skambučių iš užsienio ir skambinančiųjų pasiūlymų investuoti į vieną ar kitą įmonę, ir šįkart pamanė, kad skambinusysis jam pasiūlys tą patį.

„Atsakiau, kad man niekas neįdomu, jokių pasiūlymų nereikia“, – „Lietuvos rytui“ pasakojo vyras.

Sukčiui Dariaus atsikalbinėjimai buvo neįdomūs. „Kada pradėsi atsiskaitinėti?“ – pareiškė jis vyrui, vos tik tas baigė sakinį. „Už ką?“ – nesuprato Darius.

Šio klausimo sukčius tik ir laukė. Jis pareiškė, kad vienas didžiausių Didžiosios Britanijos bankų „Barclays“ iš „Swedbank“ nusipirko jo paskolą ir dabar jis turės atsiskaityti ne su paskolos davėju, bet su paskolą tariamai įsigijusiu britų banku.

Buvo įvardyta ir suma, kurią Darius esą skolingas, – 3 tūkst. eurų.

Kadangi kaunietis neturi nei sąskaitos „Swedbank“, nei tuo labiau paskolų, jis iškart suprato, koks bankininkas jam skambina, ir net nepabandęs toliau aiškintis su skambinusiuoju išvadino jį sukčiumi ir pareiškė, kad ant jų kabliuko neužkibs.

Net ir išgirdęs piktus kauniečio žodžius sukčius dar bandė vaidinti įsižeidusį ir aiškinti, kad jis tikrai banko atstovas.

„Pokalbis baigėsi tuo, kad jis man pagrasino, jog į mano namus ateis inspekcija. Tiesa, kokia – nežinau“, – sakė Darius.

Toks sukčiavimo scenarijus nustebino banko „Swedbank“ atstovus. „Sukčiai apsimeta policijos ar kitų institucijų pareigūnais arba banko, kuriame žmogus turi sąskaitą, darbuotojais, tačiau apie šį sukčiavimo būdą dar nesame girdėję“, – „Lietuvos rytui“ sakė „Swedbank“ atstovė Karolina Semionovaitė.

Jos teigimu, „Swedbank“ paskolų kitiems bankams neperpardavinėja ir kitoms kredito įmonėms duomenų, susijusių su jų paskolomis, neteikia.

Žmogus įmokas moka tik tam bankui, su kuriuo yra sudaręs paskolos sutartį, ir tik tokiu būdu, koks yra numatytas sutartyse“, – sakė K.Semionovaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.