Garsusis žudikas kalėjime miršta iš nuobodulio

Rusijoje įkalintas Romas Zamolskis susidūrė su sunkiai išsprendžiama problema. Jis vienai savo aukų turi sumokėti teismo priteistą milijoną rublių, tačiau pataisos namuose jam neleidžiama dirbti, nes jis nėra Rusijos pilietis ir neturi darbo knygelės.

R.Zamolskio žmona S.Miakotina visais būdais bando pasiekti, kad jos sutuoktiniui kalėjime būtų leista dirbti.
R.Zamolskio žmona S.Miakotina visais būdais bando pasiekti, kad jos sutuoktiniui kalėjime būtų leista dirbti.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta KUZNECOVAITĖ LR korespondentė

Jul 31, 2017, 6:09 AM

Penkiolikos metų laisvės atėmimo bausmę Jekaterinburgo (Rusija) griežtojo režimo pataisos namuose atliekantis R.Zamolskis prieš kelerius metus bandė atsisakyti Lietuvos pilietybės, tačiau dabar savo nuomonę pakeitė ir svajoja bausmę atlikti gimtinėje.

Nors Lietuvoje jam gresia naujas teismas bei įkalinimas iki gyvos galvos, tai negąsdina nei 47 metų lietuvio, nei jo žmonos, kuri su dviem mažamečiais vaikais yra pasiryžusi paskui vyrą sekti nors į pasaulio kraštą.

R.Zamolskis ir jo žmona Svetlana Miakotina tikisi, kad Lietuvos kalinimo įstaigoje lietuviui bus daug geriau nei Rusijos kalėjime, kur vienintelis jo užsiėmimas yra reti pasimatymai su artimaisiais ir skundų rašymas.

Neturi reikalingų dokumentų

„Vyras nori dirbti, užsidirbti, pradėti mokėti teismo priteistą sumą nukentėjusiajam, tačiau jam neleidžiama“, – piktinasi S.Miakotina.

Moteris neseniai kreipėsi į Rusijos bausmių vykdymo tarnybą prašydama leisti jos vyrui dirbti, tačiau gautas atsakymas, jos teigimu, pribloškė.

S.Miakotinai buvo atsakyta, kad R.Zamolskis negali dirbti atlikdamas bausmę, nes nėra Rusijos pilietis, neturi jokios specialybės ir įdarbinti reikalingų dokumentų – darbo knygelės ir medicininio draudimo.

„Įstatymuose numatyta, kad nuteistųjų įdarbinimas priklauso nuo jų lyties, amžiaus, sveikatos būklės, turimos profesijos ar specialybės ir privalo turėti reikiamus dokumentus. R.Zamolskis nėra baigęs vidurinio mokslo, neturi reikiamų dokumentų, todėl įdarbinti jo negalime“, – rašoma atsakyme S.Miakotinai.

Teisme prašys alimentų

Moters teigimu, kol vyro deportacijos į Lietuvą procesas nejuda iš vietos, ji kreipsis į teismą ir prašys išaiškinti, kaip galima sumokėti milijoną rublių (apie 14 tūkst. 300 eurų), jei nesudaromos galimybės užsidirbti net kelių šimtų rublių per mėnesį.

S.Miakotina taip pat ketina kreiptis į teismą dėl alimentų vaikams, kuriems dabar 10 ir 8 metai, priteisimo.

Tikimasi, kad tokiu būdu pavyks išjudinti Bausmių vykdymo tarnybą, R.Zamolskiui bus parūpinti reikiami dokumentai ir jam bus leista dirbti.

Suabejojo, ar yra žmogus

Kol kas, pasak S.Miakotinos, jos vyras neturi jokių dokumentų, net asmens paso, kuriame būtų parašyta, kad jis tikrai Romas ir tikrai Lietuvos pilietis.

Rusijoje R.Zamolskis gyveno su netikru pasu, išduotu Gabiko Boltčiovo vardu, tačiau jis buvo paimtas jį sulaikius.

„Vyras jau beveik trejus metus kelia dokumentų klausimą, bet niekas nieko nedaro. Jis net prašė atlikti ekspertizę ir nustatyti, ar jis tikrai žmogus, tačiau į šį prašymą gavo atsakymą, kad atlikti tokią ekspertizę nėra tikslinga“, – sakė S.Miakotina.

Rusija prašymus ignoruoja

Prašymą atlikti bausmę Lietuvoje R.Zamolskis pateikė šį pavasarį per Lietuvos ambasadą Rusijoje.

Lietuvos teisingumo ministerija tam neprieštarauja, nes mūsų teisėsaugininkai jau nuo 2014 metų rugpjūčio, kai R.Zamolskis buvo sulaikytas Jekaterinburge, siekia jį susigrąžinti į Lietuvą, tačiau Rusijos teisingumo ministerija į lietuvių paklausimus nereaguoja.

Jei R.Zamolskio svajonė vis dėlto kada nors išsipildys ir jis bus grąžintas į gimtinę, kurioje įtariamas nužudymais, plėšimais ir pasikėsinimais nužudyti, darbo pavojingiausiu Lietuvos nusikaltėliu tituluojamam vyrui nestigs.

Pasak Kalėjimų departamento atstovo Tomo Čepelevskio, Lietuvos kalinimo įstaigose nuteistųjų įdarbinimas yra viena pataisos priemonių, todėl jei administracija pasiūlė nuteistajam darbą, jis jo atsisakyti negali.

Ir kala, ir siuva, ir mezga

Lietuvos kalėjime dirbti turi ir Lietuvos, ir užsienio piliečiai, o darbų pobūdis priklauso nuo kiekvieno kalinio sugebėjimų.

Vieni meistrauja inkilus, antri siuva, mezga, skalbia, treti gamina įvairiausius baldus.

Bene pelningiausias darbas yra gaminių iš metalo liejimas. Už tokį darbą, nelygu užsakymų skaičius, nuteistasis per mėnesį gali užsidirbti 600–700 eurų. Didžiausias atlyginimas, kurį yra gavęs nuteistasis, buvo 800 eurų.

Lietuvos kalinimo įstaigose nuteistieji taip pat gali lankyti įvairius būrelius – piešimo, mezgimo, šachmatų, keramikos, mokytis užsienio kalbų ir net nemokamai studijuoti universitetuose.

Buvo dingęs 13 metų

R.Zamolskis Rusijoje nuteistas dėl šešių nusikaltimų. Keturis iš jų R.Zamolskis organizavo.

Pernai birželį Jekaterinburgo teismas R.Zamolskiui buvo skyręs 16 metų nelaisvės, tačiau apeliacinis teismas bausmę sumažino metais.

Iš R.Zamolskio verslininkui Aleksandrui Kasjanovui ir jo žmonai priteistas 1 milijonas rublių. Sutuoktiniai nukentėjo per sprogimą, kai R.Zamolskis su bendrais per langą į jo butą įmetė granatą.

R.Zamolskio atžvilgiu taip pat buvo atliekamas tyrimas dėl pasikėsinimo nužudyti Jekaterinburgo verslininką Vitalijų Kočetkovą, tačiau lietuvį nuteisus Rusijos teisėsaugininkai apie antrą bylą nutilo.

Lietuvoje R.Zamolskis įtariamas 6 žmonių nužudymu. Paskutinį kartą jis buvo matytas 2001 m. spalio 8 d. Panevėžyje, bet sugebėjo dingti ir trylika metų slapstėsi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.