Teisėsauga įstrigo ties liūdnuoju čempionatu

Kol teisėsauga aiškinosi, ar kas nors pasipelnė rengdamas 2011 metų Europos krepšinio pirmenybes, žemyno čempionai pasikeitė tris kartus. Nuo šiol Europos krepšinio čempionatai bus rengiami kas 4 metai. Gal per tiek laiko bus paskelbtas nuosprendis?

2011 metais įvairiuose Lietuvos miestuose vykusiame Europos vyrų krepšinio čempionate mūsų šalies rinktinė užėmė penktą vietą, nors tikėjosi medalių, o prestižinių varžybų rengėjai sulaukė kaltinimų, kai kurie jų atrodo absurdiški.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
2011 metais įvairiuose Lietuvos miestuose vykusiame Europos vyrų krepšinio čempionate mūsų šalies rinktinė užėmė penktą vietą, nors tikėjosi medalių, o prestižinių varžybų rengėjai sulaukė kaltinimų, kai kurie jų atrodo absurdiški.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
M.Balčiūnas: „Lietuvoje rengiant čempionatą nedingo nė vienas euras.“
M.Balčiūnas: „Lietuvoje rengiant čempionatą nedingo nė vienas euras.“
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2017-09-21 05:59, atnaujinta 2017-09-21 20:24

Užvakar Lietuvos sporto universiteto (LSU) prorektorius 44 metų Mindaugas Balčiūnas grįžo iš Europos vyrų krepšinio čempionato Stambule.

Vakar Vilniaus apygardos teisme (VAT) jis vėl turėjo prisiminti, kas kokias sutartis pasirašė 2011 metais, prieš Europos krepšinio čempionatą Lietuvoje. Tuo metu jis dar buvo Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) generalinis sekretorius.

– Nuo to laiko, kai pareigūnai pradėjo tirti su „Eurobasket 2011“ susijusią bylą, baigėsi jau trys Europos čempionatai. Kodėl ši istorija užsitęsė taip ilgai? – „Lietuvos rytas“ paklausė net keliais nusikaltimais apkaltinto, tačiau niekaip nei nuteisto, nei išteisinto M.Balčiūno

– Tik antradienį grįžau iš Europos krepšinio čempionato Stambule. Įdomiausia tai, kad šių metų renginį gyrę Europos krepšinio federacijos „FIBA Europe“ vadovai Kamilis Novakas ir Turgay Demirelis pasakė, jog iki šiol geriausias Europos krepšinio čempionatas vis tiek buvo surengtas 2011 metais Lietuvoje.

Iš tiesų buvo padaryta daug, o jį rengę žmonės tikrai nenusipelnė tokios pabaigos: nesibaigiantys teismai ir nei tolesnės karjeros, nei perspektyvų.

Liūdniausia yra tai, kad iki šiol vadovaujamasi bylos duomenimis, kuriuos rinkę pareigūnai jau nušalinti ir nubausti.

Oficialios institucijos pripažino, kad duomenys buvo surinkti neobjektyviai, o mes tiek laiko turime tarpusavyje aiškintis.

Tai tęsiasi jau septintus metus, todėl darosi sunku prisiminti visas detales.

Tuomet viskas vyko greitai – įvairūs sprendimai buvo priimami savivaldybėje, Vyriausybėje, įvairiose darbo grupėse. Dabar net teisėjams sunku suvokti, kas kur buvo svarstoma.

– Dalis kaltinimų jau atmesta, dėl dalies jų suėjo senaties terminas. Ką dar siekia įrodyti prokurorai?

– Pagrindinis dalykas, prie kurio kimbama dabar, yra tai, kad vienas renginys įvyko anksčiau, nei buvo pasirašyta sutartis tarp LKF ir Panevėžio miesto savivaldybės.

Dabar jau nušalinti pareigūnai teismui pateikė akivaizdų faktą – sutartis pasirašyta rugpjūčio mėnesį, o rungtynės įvyko liepą.

Panevėžio savivaldybė nespėjo paruošti sutarties dėl visiškai biurokratinių dalykų, bet mes juk negalėjome nukelti Europos čempionato keliems mėnesiams ir laukti, kol valdininkai priims sprendimą.

Sutartis dėl pasiruošimo čempionatui buvo pradėta derinti gegužę, bet dėl ligų ir biurokratinių kliūčių ją pasirašėme tik rugpjūtį.

Tačiau sutartyje buvo numatyta, kad į programą galime įtraukti ir 2010 metais vykusius renginius.

– Trečiadienį teisme ne kartą nuskambėjo klausimas, ar šios rungtynės iš tiesų įvyko. Niekas iš Panevėžio savivaldybės neatėjo patikrinti?

– Kiek pamenu, tai buvo Lietuvos rinktinės kontrolinės rungtynės su Čekija. Varžybos vyko ne kur kitur, o Panevėžyje, jas transliavo televizija. Ar dar kyla klausimų, kad jos įvyko?

Kai nagrinėjame tokius dalykus, kartais apima neviltis. Ar tai yra šešerių septynerių metų teismų ir prokurorų tyrimo objektas? Susidaro įspūdis, kad kai kam trūksta darbo.

Tačiau yra, kaip yra, ir šį procesą turėtume užbaigti iki galo. Manau, kad liko dar mažiausiai vieni metai.

– Kai sulauksite vienokios ar kitokios pabaigos, žadate kur nors skųstis dėl taip ilgai trukusio tyrimo?

– Pareigūnai, kurie pradėjo šį tyrimą neturėdami jokio realaus pagrindo, jau nubausti.

Liko didžiausias klausimas: kodėl ir kokiais argumentais remiantis ši byla buvo pradėta? Ar tai nėra kai kurių politikų, tuomet garsiai kalbėjusių apie šią bylą, o dabar su vėliavomis vaikštančių po Seimą, iniciatyva?

Kas vyksta dabar? Kai kuriems mūsų kaltinimai visai panaikinti, o pareigūnai nubausti.

Tai byla renginiui, kuris ilgam išgarsino Lietuvą. Renginiui, per kurį nėra dingęs nė vienas litas ir nė vienas euras.

Nežinau, kaip po šios istorijos sporto valdininkai išdrįs prisiimti atsakomybę už vieną ar kitą renginį.

– Įdomu, ar kas nors apskritai išdrįs organizuoti panašų renginį?

– Renginio organizavimas – abstraktus dalykas.

Tuo metu rengti Europos čempionatą buvo labai sudėtinga, nes trūko ir salių, ir viešbučių.

Dabar, kai viskas paruošta, organizuoti nėra labai sudėtinga.

Pats čempionatas – ledkalnio viršūnė, neatspindi problemų, esančių žemai, – infrastruktūros paruošimo, pinigų gavimo, biudžeto suvaldymo.

Mes visą laiką manėme, kad išsprendę šias problemas padarėme kai ką gero. Juk galėjome sėdėti ir atsakyti Vyriausybei, kad nėra arenų ir viešbučių.

Pati LKF pasirašė sutartis su rėmėjais, nurodė konkretų pinigų gavimo tikslą, viską deklaravo. Užteko ir pinigų, bet kažkam tyčia tai užkliuvo.

Esu įsitikinęs, jog ši byla tikrai pradėta tyčia, tik neaišku – Lietuvos ar vietinės, Panevėžio, politikos tikslais. Buvo pasirinkta tam tikra pareigūnų grupė, kurių dalis dabar jau dirba advokatais.

– Ką galite pasakyti apie konkrečiai jums pateiktus kaltinimus?

– Skamba negražiai, bet tai – apskritai absurdas. Kiekvienas pasiruošimo čempionatui veiksmas buvo derinamas ne tik LKF, bet ir Vyriausybėje, pasirašytos visos oficialios sutartys.

Niekas nėra dingę, uždirbta daug pinigų Krepšinio federacijai ir Lietuvai. Net nežinau, nuo ko čia gintis.

Dabar teisme jau sėdžiu ramus, nes matau objektyvų ir konstruktyvų nagrinėjimą. Man jis nerimo nekelia, nes jau išsivadavome iš pinklių, kurios mus labai varžė.

Pavyzdžiui, prokurorė, sužinojusi, jog iš jos ši byla atimama už pažeidimus, tą pačią dieną ją užbaigė ir perdavė teismui.

Savivaldybė turėjo kontroliuoti rinktinę?

Kaltinimų dėl pinigų iššvaistymo rengiant 2011 metų Europos krepšinio čempionatą sulaukė ne tik M.Balčiūnas, bet ir viešbučio „Romantic“ savininkė Dalia Kuklierienė, tuometis Panevėžio miesto meras Vitalijus Satkevičius bei kelių savivaldybės skyrių vadovai.

Kad dalis Europos krepšinio čempionato rungtynių įvyktų Panevėžyje, miesto savivaldybė turėjo rasti 2,5 milijono litų (apie 700 tūkst. eurų).

Tiek kainavo LKF pasiūlytas rungtynių bei reklamos paketas, tačiau už šiuos pinigus buvo pažadėta Panevėžyje surengti dar keletą tarptautinių krepšinio turnyrų.

Vakar teisme apklaustą tuometį Panevėžio savivaldybės Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus vedėją Antaną Stoką nustebino priekaištai, jog sutartį pasirašę valdininkai nekontroliavo Krepšinio federacijos: „Čempionatui besiruošdama Lietuvos krepšinio rinktinė važiavo žaisti vienur ir kitur, negi į visas rungtynes turėjo važinėti ir kas nors iš savivaldybės?“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: ar turite už ką balsuoti, ponia Seimo pirmininke?