Uoste – kyšių kvapai

Klaipėdos apygardos teisme atversta byla, kurioje kyšininkavimu kaltinami Latvijos statybų įmonės „Latvijas tilti“ valdybai vadovavęs Genadijus Kamkalovas ir Klaipėdos valstybinio jūrų uosto (KVJU) infrastruktūros direktoriumi dirbęs Gediminas Zumaras.

Klaipėdos uostas,molas,laivai,Jūros vartai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Klaipėdos uostas,molas,laivai,Jūros vartai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-09-22 14:42

Latvijos piliečiui G.Kamkalovui pateikti kaltinimai dėl kyšių, kuriuos jis esą perdavęs G.Zumarui už „Latvijas tilti“ finansiškai naudingus sprendimus. G.Zumaras kaltinamas neteisėto atlygio paėmimu.

KVJU infrastruktūros direktorių G.Zumarą Klaipėdoje sulaikė Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) agentai, jo kabinete atlikta krata. Įtariamasis parą praleido areštinėje.

G.Kamkalovas įkliuvo Latvijoje. Jis ir kiti „Latvijas tilti“ vadovai buvo apklausti tenykščių kovos su korupcija pareigūnų.

STT tyrėjai nustatė, kad G.Zumarui jo darbo kabinete kaip kyšis buvo įteiktas maždaug 5000 eurų vertės šveicariškas laikrodis „Ulysee Nardin“. Be to, G.Zumaras kaltinamas iš G.Kamkalovo priėmęs dar vieną kyšį – 5000 eurų, sudėtų į konjako dėžutę.

Prasidėjus liudytojų apklausai teismas domėjosi Klaipėdoje latvių pastatyta estakada per Nemuno gatvę – šį uosto ir miesto infrastruktūrai svarbų objektą įrengė „Latvijos tilti“, laimėjusi KVJU direkcijos skelbtą viešųjų pirkimų konkursą.

Po korupcijos skandalo iš KVJU direkcijos pasitraukęs G.Zumaras neslėpė buvęs pažįstamas su G.Kamkalovu dar tada, kai darbavosi kitoje vietoje, palaikė su juo draugiškus santykius.

Iš uosto statybų rangovo gautą brangų šveicarišką laikrodį G.Zumaras vadino ne kyšiu, o draugo dovana šventės, apie kurią G.Kamkalovas žinojo, proga. G.Zumaras kaltinamas iš G.Kamkalovo per kelis kartus už Latvijos įmonei palankius sprendimus paėmęs didelių kyšių, kurių vertė siekia apie 9,5 tūkst. eurų.

Už tokį nusikaltimą numatyta laisvės atėmimo nuo dvejų iki aštuonerių metų bausmė.

Klaipėdoje įsitvirtinusi „Latvijas tilti“ yra laimėjusi kelis solidžius KVJU direkcijos statybų rangos konkursus, kurių vertė siekia keliolika milijonų eurų.

Latvijos įmonė kartu su „Kamineros“ grupės statybų bendrove „Borta“ laimėjo 11,7 mln. eurų vertės Malkų įlankos pietinėje uosto dalyje gilinimo konkursą.

Prieš tai latviai buvo laimėję ir 14,9 mln. eurų vertės jūrų krovinių kompanijos „Bega“ krantinių rekonstravimo konkursą, tačiau vėliau iš jo pasitraukė.

Prieš ketverius metus „Latvijas tilti“ už daugiau kaip 32 mln. eurų pastatė Klaipėdos centrinio terminalo krantines, prie kurių švartuojasi krovinių ir keleivių keltai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.