Muzikantas prie vairo sėdo blaivus, bet po dviejų minučių apgirto

Ar policijos naudojami alkoholio tikrintuvai visada rodo tiesą? 

 A.Ruzgas teismui neįrodė, jog prie vairo sėdo blaivus. <br> J.Stacevičiaus nuotr. 
 A.Ruzgas teismui neįrodė, jog prie vairo sėdo blaivus. <br> J.Stacevičiaus nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 24, 2017, 6:18 PM, atnaujinta Sep 25, 2017, 7:31 AM

Kad taip galbūt nėra, teismams jau įrodė žurnalistas Saulius Jakutavičius ir televizijos operatorius Žilvinas Ruminas. 

Dabar tam pasiryžęs grupės „Antikvariniai Kašpirovskio dantys“  trimitininkas ir dainininkas Antanas Ruzgas

Įkliuvo blaivus vairuotojas? 

Penktadienį už vairavimą neblaiviam Klaipėdos teismas jam skyrė 230 eurų baudą, tačiau atlikėjas tikina buvęs visiškai blaivus. 

Jis teigė alkoholio nevartodavęs nei iki policijos reido, vykusio liepos  16-osios naktį, nei po jo. Teismui jis buvo pateikęs net medikų pažymą,  kad alkoholio vartoti negali dėl skrandžio ligos. 

A.Ruzgo vairuojamą automobilį Klaipėdos policijos pareigūnai sustabdė  per reidą.. 

Vežė neblaivų keleivį 

Apie 2 valandą nakties grupės „Antikvariniai Kašpirovskio dantys“ nariai  ruošėsi į Vilnių po vienos dienos festivalio. Nuo to momento, kai  visus daiktus susidėję muzikantai susėdo į automobilį ir juos sustabdė  policininkai, praėjo vos kelios minutės. 

„Automobilyje sėdėjo neblaivus žmogus. Nežinau, prieš kiek laiko jis  buvo atsisėdęs, bet langai buvo uždaryti, gal dėl to pareigūnai pajautė  alkoholio kvapą“, – svarstė A.Ruzgas. 

Jo vairuojamą automobilį sustabdę policininkai pirmiausia paklausė, ar  ar jis vartojo alkoholį, ir tuomet liepė papūsti į alkoholio tikrintuvą. 

Naujokams – griežtos taisyklės  

Alkoholio tikrintuvas parodė 0.13 promilės. „Aš tikrai išsigandau, nes  visai nevartoju alkoholio, o žinodamas, kad turėsiu vairuoti, tikrai  negerčiau nė lašo“, – pasakojo A.Ruzgas. 

Su nustebusiu jaunuoliu policininkai net nesilaido į kalbas: „Stebuklų  nebūna“. Jie nesutiko ir A.Ruzgui leisti pasitikrinti dar kartą, nors ir nesugebėjo paaiškinti, koks įstatymas draudžia tai daryti. 

Daugumos vairuotojų 0.13 promilės visai negąsdintų, tačiau muzikantas  neseniai gavo vairuotojo pažymėjimą, o ant jo automobilio kabo klevo  lapas. Pagal įstatymus, pradedantysis vairuotojas turi būti visiškai   blaivus. 

Skubėjo duoti kraujo 

A.Ruzgas nusprendė savo tiesą įrodyti pasitikrinęs kraują. Tačiau tai  padaryti greitai buvo nelengva – teko laukti, kol policininkai surašys  protokolą, o po to – kol atvažiuos taksi.

Į medicinos įstaigą jis nuvyko praėjus 58 minutėms po policijos  patikrinimo. Ten alkoholio tikrintuvas parodė 0 promilių. Muzikantas tyrimui davė ir kraujo. 

Kraujo mėginį atlikę medikai dėl rezultatų liepė kreiptis po dviejų  savaičių. Policijos protokolą galima apskųsti per 20 dienų, todėl A.Ruzgas jautėsi ramus, be to, savo rankose turėjo medikų pažymą, jog  alkoholio tikrintuvas rodė 0 promilių. 

Pamiršo išsiųsti mėginį 

Po dviejų savaičių kraujo tyrimų rezultatus pabandžiusiam sužinoti  muzikantui medikai atsakė, kad paskambintų kitą dieną. A.Ruzgas jiems  skambino tris dienas iš eilės, o laiko parašyti skundą liko vis mažiau. 

Po kelių dienų paaiškėjo, jog medicinos seserys kraujo mėginį   įdėjo ne į tą stalčių ir jis nebuvo išsiųstas ekspertizei. 

„Man buvo atsakyta, kad kraują siunčiame tik antradieniais. Suskaičiavau, kad į  apskundimo terminus nebetelpu. Gerai, kad turėjau bent tuos pakartotinio  patikrinimo rezultatus", – portalui lrytas.lt pasakojo populiarios grupės atlikėjas. 

Į Klaipėdą vyko tris kartus 

Nors A.Ruzgas gyvena Vilniuje, protokolą dėl pažeidimo policija išsiuntė  Klaipėdos teismui. Paprastai dėl nuotykių prie jūros vilniečiai aiškinasi Vilniaus teisme– ten, kur jie gyvena.  

A.Ruzgas teismui pateikė ir informaciją apie kraujo tyrimus, kurie taip  pat patvirtino, jog alkoholio jo organizme nerasta. Teismo posėdyje  muzikantas paprašė, kad policija taip pat pateiktų informaciją, kada  buvo atlikta šio alkoholio matuoklio metrologinė patikra. 

Teismo posėdis buvo atidėtas, todėl muzikantui dar kartą teko važiuoti į Klaipėdą. Tuomet jis sužinojo, kad protokolą surašęs pareigūnas  policijoje jau nebedirba ir išvyko į Vokietiją.

Jautė alkoholio kvapą? 

A.Ruzgas teismui pateikė dar vieną argumentą – medikų pažymą, dėl ligos  jam draudžiančią vartoti alkoholį. Ji buvo išduota likus 17 dienų iki  policijos reido. „Rūpinausi savo sveikata ir alkoholio tikrai nevartojau. Tebesirūpinu ir dabar, todėl negeriu“, – tikino A.Ruzgas. Dėl ligos jam draudžiama ne tik gerti, bet ir valgyti kai kuriuos maisto produktus.

Savo įrodymus pateikė ir policija. Jie nurodė, jog alkotesteris buvo  patikrintas ir jo patikros terminas nėra pasibaigęs. Teismui buvo  pateiktas ir pareigūno paaiškinimas, jog iš vairuotojo burnos sklido  alkoholio kvapas. 

„Juokingiausia, kad šį paaiškinimą rašęs pareigūnas prie automobilio  net nebuvo priėjęs, mane tikrino jaunesnis policininkas“,– teigė A.Ruzgas.  

Sprendimą žada skųsti 

Penktadienį teismas pripažino, jog A.Ruzgas vairavo neblaivus   ir skyrė jam 230 eurų baudą. Panašią sumą atlikėjui kainavo trys  kelionės į Klaipėdos teismą. 

Pradedančiajam vairuotojui skirta ir dar viena diena kursų, kuri, jo  manymu, kainuos dar apie 100 eurų. 

A.Ruzgas neabejoja, jog šį teismo sprendimą skųs, tik šį darbą jau patikės advokatams. „Iki šiol jų paslaugų neprašiau. Turėdamas visas  medikų pažymas jaučiausi visiškai ramus, nes buvau girdėjęs, kad  teismai vadovaujasi ne alkoholio tikrintuvų, o kraujo tyrimų rezultatais“, – kalbėjo muzikantas. 

Anksčiau panašią situaciją „Lietuvos rytui“ komentavęs advokatas Arnas  Paliukėnas teigė, jog „Lietuvoje nėra bendros teismų praktikos ir  apibrėžimo, kuriuo remiantis tokios bylos būtų sprendžiamos vienodai. Teismas vadovaujasi įstatymais ir vidaus įsitikinimu. Viskas priklauso  nuo to, iš ko susiformuoja teisėjo vidinis įsitikinimas“.

Policija savo tiesos neįrodė 

Bylas prieš policiją laimėję S.Jakutavičius ir Ž.Ruminas yra pateikę  skundus Vilniaus apygardos administraciniam teismui ir siekia, kad jų patirtą žalą atlygintų valstybė. 

Ž.Ruminas prašė iš valstybės priteisti ne tik išlaidas už jo advokato paslaugas, bet ir atlyginti neturtinę žalą – 5 tūkstančius eurų, S.Jakutavičius pateikė  1500 eurų ieškinį. 

Automobilį „Subaru“ vairavusį Ž.Ruminą policija Vilniuje sustabdė praėjusių metų vasario 6-osios naktį, per sostinės gatvėse vykusį reidą. 

Televizijos operatorius įpūtė 1,38 promilės alkoholio, tačiau teismas šių duomenų nelaikė tvirtu įrodymu. Teisėjai atkreipė dėmesį į tai, kad pareigūnai alkoholio matuoklį naudojo nesilaikydami taisyklių.

Per reidą sustabdytas Ž.Ruminas iškart policininkams papriekaištavo, kad prieš tikrindami jo blaivumą jie nepakeitė alkoholio tikrintuvo antgalio.

Kraujo mėginys rodė, kad vairuotojo organizme alkoholio nerasta. Tikrintis kraujo į Vilniaus priklausomybės ligų centrą Ž.Ruminas nuvažiavo tiesiai iš reido vietos.

Kol teismai pripažino, kad blaivus buvo televizijos prodiuseris  S.Jakutavičius, prireikė 15 teismo posėdžių.

Į policijos akiratį S.Jakutavičius pateko 2014-aisiais. Jis neslėpė, jog prieš važiuodamas buvo išgėręs labai nedidelį kiekį alkoholio, bet pareigūnų alkoholio matuoklis parodė 1,91 promilės.

Galimomis klaidomis pradėjęs domėtis S.Jakutavičius pastebėjo, kad iki jo patikrinimo šio prietaiso atmintyje buvo išlikę 3060 anksčiau atliktų testų, o ant jo kvito buvo nurodytas 3054 numeris.

„Turėjau įtarimų, kad man galėjo būti pakištas kito žmogaus patikrinimo rezultatas, nes mano numeris turėjo būti 3061-as“, – yra pasakojęs S.Jakutavičius. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.