Verslininkai ėmėsi gudrybių: skyrybomis siekia išsisukti nuo skolų

Su savo antrosiomis pusėmis skiriasi į didžiules skolas įklimpę ir todėl teismo slenkstį nuolat minantys du klaipėdiečiai. Ar tai nėra bandymas išvengti skolų?

 Su savo antrosiomis pusėmis skiriasi į didžiules skolas įklimpę ir todėl teismo slenkstį nuolat minantys du klaipėdiečiai. Ar tai nėra bandymas išvengti skolų?<br> Lrytas.lt koliažas
 Su savo antrosiomis pusėmis skiriasi į didžiules skolas įklimpę ir todėl teismo slenkstį nuolat minantys du klaipėdiečiai. Ar tai nėra bandymas išvengti skolų?<br> Lrytas.lt koliažas
Iš pradžių sutuoktiniai Bilinskai prašė iškelti jiems fizinio bankroto bylą, o dabar nori skyrybų.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Iš pradžių sutuoktiniai Bilinskai prašė iškelti jiems fizinio bankroto bylą, o dabar nori skyrybų.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Tame pačiame teisme nagrinėjamos ir S.Juziko sukčiavimo, ir jo skyrybų bylos.
Tame pačiame teisme nagrinėjamos ir S.Juziko sukčiavimo, ir jo skyrybų bylos.
Daugiau nuotraukų (3)

„Lietuvos rytas“

Oct 6, 2017, 9:04 PM

Daugiau kaip šimtą tūkstančių eurų žmonėms skolingas Andrius Bilinskas su žmona prašė iškelti jiems fizinio bankroto bylą, tačiau Klaipėdos apylinkės teismas prašymo nepatenkino nusprendęs, kad skolų jie galėjo išvengti, jei būtų elgęsi sąžiningai ir rūpestingai.

Dabar tame pačiame teisme nagrinėjama šios šeimos skyrybų byla. Jolanta Bilinskienė prašo nutraukti santuoką dėl sutuoktinio kaltės.

A.Bilinsko apgautiems žmonėms kyla įtarimų, kad skyrybomis siekiama susitvarkyti gyvenimą ir išsisukti nuo skolų.

Ar ne tik todėl į teismą dėl skyrybų kreipėsi ir sukčiavimu stambiu mastu kaltinamas klaipėdietis Sergejus Juzikas?

Jo žmona Jovita irgi nori nutraukti santuoką dėl sutuoktinio kaltės ir siekia, kad būtų padalintas turtas ir skirtas išlaikymas vaikui.

Mėgavosi puikiu gyvenimu

Sutuoktinių Bilinskų prašymas dėl fizinio asmens bankroto iškėlimo buvo atmestas užpernai gruodį.

32 kreditorių sąraše – privatūs asmenys, bendrovės, bankai.

Netekę pinigų apgauti žmonės pradėjo domėtis A.Bilinsku bei jo žmona ir buvo gerokai nustebę, kai sužinojo, kad jie net ir turėdami daugybę skolų pramogavo, važinėjo į užsienį ilsėtis, turėjo auklę.

Apie jų atostogas ir visokias linksmybes buvo pilna nuotraukų feisbuko paskyroje. Paskui didžioji dalis jų dingo.

Dėl savo bėdų Bilinskai kaltino pasikeitusią ekonominę situaciją Lietuvoje ir sprogusį nekilnojamojo turto burbulą.

Teisme buvo tvirtinama, kad A.Bilinskas neseniai pradėjo dirbti kroviku, jo žmona Jolanta dirba manikiūrininke ir gauna 1500 eurų per mėnesį. Jie augina mažametę dukterį.

Bilinskų gynėjas aiškino, kad leidus bankrutuoti trijų asmenų šeimai pragyvenimui reikėtų maždaug 1000 eurų per mėnesį. Tarp būtiniausių išlaidų paminėti maisto produktai, drabužiai, telefonų sąskaitos, kirpėjų, odontologų paslaugos.

Sudarę išsamų išlaidų drabužiams sąrašą jie net nenurodė, kur dabar gyvena, nepateikė nuomos sutarties, komunalinių išlaidų ir kitų sąskaitų.

Todėl kreditoriams savaime kilo klausimų, ar jie nenuslepia savo tikrosios turtinės padėties.

Jie taip pat atkreipė dėmesį, kad A.Bilinskas įsidarbino tiktai tuomet, kai teismui pateikė dokumentus dėl bankroto iškėlimo.

Klaipėdos apylinkės teismas nusprendė, kad A.Bilinskas su žmona sąmoningai leido susidaryti skoloms, tapo nemokūs dėl savo nesąžiningumo, nesistengė bent iš dalies atsiskaityti su kreditoriais, galbūt gauna didesnes pajamas, negu nurodo pareiškime.

Liko be buto ir pinigų

Bene skaudžiausiai nuo A.Bilinsko nukentėjo klaipėdietė muzikantė ir pedagogė – už trokštamą butą senamiestyje ji sumokėjo daugiau kaip 26 tūkst. eurų, tačiau liko ir be svajonių buto, ir be pinigų.

„Jis moka paveikti psichologiškai, įtikinti, tiesiog kalbantis pamiršti nuoskaudas, viskuo patiki ir įduodi pinigus“, – teigė apgauta moteris.

A.Bilinskas neneigė skolos ir žadėjo pinigus kada nors atiduoti. Bet paskui nusprendė kreiptis į teismą dėl bankroto bylos iškėlimo.

Atrodo, kad tas pats butas buvo pardavinėjamas ne tik šiai moteriai. Tarp kreditorių bankroto byloje buvo ir vienas vyras. Jis tikino, kad įkliuvo į panašias pinkles ir prarado panašią pinigų sumą.

Išviliojo pusę milijono eurų

Daugiau kaip pusė milijono eurų – tiek pinigų iš klaipėdiečių apgaule išviliojo S.Juzikas, kuris skelbėsi teikiąs teisines paslaugas ir padedantis išieškoti skolas.

Teisme jis aiškino, kad skolas ruošėsi grąžinti, bet buvo suimtas, o vėliau iš jo namų dingo skoloms sukaupti pinigai.

Klaipėdos apylinkės teisme jau kelis mėnesius nagrinėjama sukčiavimu stambiu mastu kaltinamo bendrovės Klaipėdos teisininkų biuro teisininko 38 metų S.Juziko baudžiamoji byla.

Byloje yra keturiolika epizodų, kai jis iš devynių žmonių pasiskolino didžiules pinigų sumas ir jų negrąžino.

Teisininkas iš pažįstamų ir kolegų skolindavosi pinigų, sukurdamas vis kitokią istoriją, kodėl jų mirtinai reikia: tai pritrūko pinigų investicijoms į pelningą statybų ar nekilnojamojo turto verslą, tai reikia išpirkti žmonos įmonę, tai reikia gydyti sunkiai sergantį tėvą ar sūnų.

Liūdnų istorijų pasakotojo sugraudinti ir apkvailinti žmonės pinigus skolino nuo 2014 iki 2016 metų pradžios.

Pasinaudodamas jų naivumu ir aktoriniais gebėjimais S.Juzikas apgaule savo naudai įgijo daugiau kaip 581 tūkst. eurų.

Tai patvirtina teisininko pasirašyti vekseliai. Šie dokumentai nuramindavo pinigus skolinančius žmones.

Dažniausiai jis skolindavosi kaip fizinis asmuo. Iš vieno išviliojo kelis tūkstančius, iš kito – net 80 tūkst. eurų.

Atrodė patikimas žmogus

„Jis mokėjo sudaryti patikimo ir sąžiningo žmogaus įspūdį. Žadėjo 10 proc. palūkanų ir iš pradžių nedideles sumas grąžindavo su kaupu“, – teisme pasakojo beveik 43 tūkst. eurų pagal pasirašytus vekselius S.Juzikui paskolinęs, bet jų neatgavęs verslininkas.

„Nė vieno iš šių žmonių nesu apgavęs. Skolinausi verslui – jis susijęs su nekilnojamuoju turtu.

Tie pinigai buvo paruošti grąžinti žmonėms, turiu visus dokumentus, visus įrodymus, bet mane sulaikė prie namų prieš pat atsiskaitymą“, – teisme aiškino S.Juzikas.

Esą jį sulaikius buvo paimtas namų raktas ir paskui pareigūnai ten buvo nuvykę, išjungė šviesą, o vėliau atliko kratą.

Tuo laiku neva ir dingo apie 30 tūkst. eurų.

Už sukčiavimą stambiu mastu gresia laisvės atėmimas iki aštuonerių metų.

Ši baudžiamoji byla dėl sukčiavimo – ne vienintelė.

Prokuratūra baigia ikiteisminį tyrimą dėl kitų panašių nusikaltimų.

Jau baigus ankstesnį ikiteisminį tyrimą į tyrėjus kreipėsi dar daugiau apgautų žmonių. Iš jų A.Juzikas skolinosi ne tik pinigus, bet ir papuošalus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.