Prekeiviai žmonėmis visaip bando išsukti savo uodegą

Į Klaipėdos apygardos teismą atvesdintas Druskininkų gyventojas 25-erių Laurynas Navarskas tikėjosi išgirsti nuosprendį, tačiau jis atidėtas – kaltinamojo parodymai nesutampa su jo kalbomis jau nuteisto bendrininko byloje dėl prekybos žmonėmis.

Prekyba žmonėmis kaltinamo L.Navarsko parodymai teismuose sukėlė įtarimų.<br>G.Pilaičio nuotr.
Prekyba žmonėmis kaltinamo L.Navarsko parodymai teismuose sukėlė įtarimų.<br>G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis ("Lietuvos rytas")

Nov 24, 2017, 8:19 AM, atnaujinta Nov 24, 2017, 10:21 AM

Prekyba žmonėmis įtariamo ir staiga dingusio L.Navarsko paieška buvo paskelbta dar 2015 metais.

Tik neseniai jis buvo sulaikytas Jungtinėje Karalystėje ir pagal Europos arešto orderį perduotas Lietuvai.

Anksčiau sulaikytas kitas druskininkietis individualios įmonės savininkas 32 metų Laimonas Vaškevičius jau nuteistas už prekybą žmonėmis – jam atseikėta pusšeštų metų nelaisvės.

Byla grąžinta tyrėjams

L.Vaškevičius Klaipėdos apygardos teismo nuosprendį apskundė. Nagrinėjant šį skundą Apeliaciniame teisme kalbėjo ir iš užsienio pargabentas L.Navarskas.

Druskininkiečių parodymai sukėlė įtarimų L.Navarsko bylą nagrinėjančiam teisėjui Arvydui Daugėlai.

Jo ištarmės L.Vaškevičiaus byloje nesutampa su kalbomis šiame teismo procese.

„Siekiant pašalinti iškilusius prieštaravimus būtina atlikti papildomą įrodymų tyrimą“, – konstatavo L.Navarsko bylą prokuratūrai grąžinęs A.Daugėla.

„Kaltinamieji galbūt tyčia klaidina tyrėjus norėdami palengvinti savo dalią“, – tokios tikimybės neatmeta valstybės kaltinimą reiškiantis Klaipėdos apygardos prokuroras Ruslanas Ušinskas.

Verbuodavo lengvatikius

Už sukčiavimą jau teistam L.Navarskui gresia laisvės atėmimo bausmė nuo 2 iki 12 metų. Nuosprendžio jis ir toliau lauks už grotų.

Jo draugas L.Vaškevičius Klaipėdos apygardos nuosprendį už prekybą žmonėmis išklausė gegužę.

Lietuvos ir užsienio šalių teismų slenksčius jau ne kartą mynęs L.Vaškevičius kaltinimų nepripažino – tikino tenorėjęs padėti darbo ir pinigų neturėjusiems tautiečiams.

Išsiaiškinta, kad L.Vaškevičius su bendrininkais nuo 2014 metų kovo 19 d. iki balandžio 4 d. socialiai pažeidžiamus žmones verbavo, gabeno, išnaudojo juos nusikalstamai veikai ir iš to pelnėsi.

Viena auka iš Klaipėdos, o kita iš Ignalinos atvažiavo į Druskininkus.

Paskui lengvatikiai dviem automobiliais buvo išgabenti į užsienį.

Pateko į vergovės spąstus

Vaikiną, kuriam nustatytas lengvas protinis atsilikimas ir elgesio sutrikimas, L.Vaškevičius apgaule įkalbėjo vykti į Prancūziją ir dirbti statybose už gerą užmokestį.

Panašiai buvo sugundytas dar vienas vyras.

Jau pakeliui paaiškėjo, kad užverbuotieji legaliai nedirbs – turės vogti prekes iš parduotuvių, o jeigu nesutiks, keliaus į Lietuvą pėsčiomis šlubuodami, nes bus sumušti.

Šiuolaikiniai vergai neturėjo kito pasirinkimo – nemokėdami užsienio kalbos, neturėdami pinigų jie buvo priversti vagiliauti, kol buvo sulaikyti pareigūnų.

Nukentėjęs M.C. pasakojo pakeliui sužinojęs, ką turės veikti, bet jau nebegalėjo nieko pakeisti. Užverbuoti lietuviai kelias naktis miegojo viešbučiuose, iš kurių neretai dingdavo nesusimokėję.

„Pinigų nebuvo, vogėme maisto ir sau, kad pragyventume. Iš parduotuvių išnešdavome sportinės aprangos, avalynės, drabužių, parfumerijos, alkoholinių gėrimų“, – prisipažino M.C.

Kai vagysčių organizatoriai nukarpydavo parduotuvių apsaugos prietaisų laidus, parankiniai viską kraudavo į kuprinę, grobį užsikišdavo ir už juosmens.

Vagišiai per kartą išnešdavo apie 100 parfumerijos gaminių.

Bandė sprukti iš nelaisvės

Kur daiktai nukeliaudavo, užverbuotieji nežino.

Kelis kartus įkliuvęs policijai vaikinas negalėjo paaiškinti, kad yra išnaudojamas, nesuprato, nei kokiame mieste, nei kokioje šalyje atsidūrė.

Nusprendęs grįžti namo pėsčiomis lietuvis bandė stabdyti pakeleivingas mašinas.

Pamatęs ant suolelio sėdinčią moterį sugebėjo su ja susišnekėti naudodamasis „Google“ sistemos vertėju.

Sujaudinta moteris varguolį pakvietė į savo namus, pavalgydino, leido nusimaudyti, paskambinti artimiesiems, suteikė laikinąjį prieglobstį.

Panaši kito prekeivių žmonėmis parankinio istorija. Po kelių sėkmingų vagysčių iš „Lidl“ parduotuvės jis bandė pavogti 1600 eurų vertės parfumerijos gaminių, buvo sulaikytas ir atsidūrė už grotų.

Vienas vaikinas teisme pakeitė duotus parodymus, tikino, kad vogti niekas nevertė, nepareiškė pretenzijų vergvaldžiams, tačiau teismas pasikliovė ankstesniais jo parodymais.

Apmulkino verslo partneris?

L.Vaškevičius aiškino, kad kažkoks pažįstamas žmogus Prancūzijoje jo paprašęs surinkti statybininkų brigadą.

Nusprendusius vykti kartu vaikinus jis esą perspėjęs, kad dėl įdarbinimo atsakomybės neprisiima – jeigu nepavyks, teks suktis, kaip kas išmano.

Prancūzijoje L.Vaškevičius neva bandęs skambinti darbą žadėjusiam vyriškiui, bet jo telefonas buvo išjungtas.

To žmogaus pavardės jis nežino, telefono numerį pradanginęs.

Kito darbo susirasti nepavyko, tad ir pats L.Vaškevičius kelias dienas nakvojo automobilyje, gulinėjo Prancūzijos paplūdimiuose. Kai baigėsi pinigai, vogti eidavo visi.

L.Vaškevičius įpareigotas vienam nukentėjusiajam atlyginti 3 tūkst. eurų neturtinę žalą – penkis kartus mažiau, nei šis tikėjosi.

Nuteistas druskininkietis jokio oficialaus turto neturi. Klaipėdos teismo sprendimą jis apskundė.

Dar vienam šios kompanijos nariui pavyko išsisukti – pareigūnų surinktų įrodymų neužteko.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.