Sūnaus sunkiai sužalotas tėvas teisme skriaudos neprisiminė

26 metų klaipėdietis Vaidas Manzrimas, namuose sunkiai sužalojęs savo tėvą Vygantą Manzrimą, išvengė realios laisvės atėmimo bausmės – anksčiau neteistam vyrui už smurtavimą artimoje aplinkoje skirti vien tik teismo įpareigojimai.

Klaipėdietis Vaidas Manzrimas teisme gailėjosi pakėlęs ranką prieš savo tėvą. <br>G.Pilaičio nuotr. 
Klaipėdietis Vaidas Manzrimas teisme gailėjosi pakėlęs ranką prieš savo tėvą. <br>G.Pilaičio nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis

Dec 5, 2017, 6:31 PM, atnaujinta Dec 6, 2017, 2:57 AM

Po smurto - atgaila teisme

„Prašau nebausti mano sūnaus, jis to tikrai nenusipelnė, bus geriau visiems, taip pat ir valstybės biudžetui“, - Klaipėdos apygardos teisme rankas grąžė Vygantas Manzrimas, nukentėjęs nuo jam artimo žmogaus smurto.

Važinėjantis dirbti į Olandiją Vaidas per konfliktą namuose sumušė savo tėvą. Vyrui grėsė nelaisvė nuo 2 iki 12 metų – kitokių bausmių už sunkų žmogaus sveikatos sutrikdymą nenumatyta.

Sūnus ne mažiau kaip penkis kartus spyrė tėvui į krūtinę ir šlaunį. Sumuštasis pasijuto blogai, buvo gydomas ligoninėje nuo sunkių kūno sužalojimų.

Teisme V.Manzrimas visiškai pripažino savo kaltę, nuoširdžiai gailėjosi, kad susipykęs su tėvu jam žiebė taip, kad šis iškvietė policiją, o paskui buvo išvežtas į gydymo įstaigą.

Susitrenkė mindamas dviratį ?

„Po to išsiaiškinome visus savo santykius, atsiprašiau tėvo, jis man atleido. Dalį išlaidų ligonių kasoms jau atlyginau“, - teismo salėje švelnesnės bausmės prašė namuose nesusivaldęs V.Manzrimas.

Nukentėjusysis irgi stojo sūnaus pusėn: „Supykęs jį variau iš namų, policijai prikalbėjau visokiausių nesąmonių. Nebauskite Vaido, tegul jis dirba, o ne sėdi kalėjime“, - teismą graudino ir V.Manzrimo tėvas.

Po incidento sužalotą klaipėdietį ligininėje apžiūrėję medikai diagnozavo sunkius kūno sužalojimus - krūtinės sumušimą, buvo plyšusi blužnis.

Sūnaus priluptas vyras įrodinėjo, jog tai - niekis: "Pats susižaloju važiuodamas dviračiu - nukritau, trenkiausi į šaligatvį, medikai nustatė  mėlynes, sumušimus“.

Išgėręs sūnų varė iš namų

Buitinis konfliktas įvyko daugiabutyje, kur V.Manzrimas gyveno su šeimos nariais. Išgerti mėgstantis tėvas nesutardavo su sūnumi, įsiutęs varydavo jį iš namų.

Skandalų iškankintas V.Manzrimas jau rengėsi atsisveikinti su tėvais – paėmęs iš banko paskolą ir nusižiūrėjęs patinkantį būstą, puoselėjo planus kuo greičiau kraustytis iš buto.

Tą vakarą grįžęs į namus neblaivus tėvas sūnų atrado jau miegantį lovoje. Pažadinęs vėl ėmė triukšmauti – kabinėjosi, užgauliojo, varė jį iš namų.

Neapsikentęs V.Manzrimas įkyriam priekabiautojui sudavė kelis smūgius. Tėvas dar labiau įsiuto, iškvietė policiją. Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl smurtavimo artimoje aplinkoje.

Teisme liudijęs medicinos ekspertas neatmetė tikimybės, kad nukentėjusysis galėjo susižaloti važiuodamas dviračiu, tačiau abejojo, ar po kryčio jam galėjo plyšti blužnis.

Prašė negadinti gyvenimo

Įvertinęs bylos aplinkybes ir proceso dalyvių pasisakymus Klaipėdos apygardos prokuroras Arūnas Saunorius prašė V.Manzrimą pripažinti kaltu ir įkalinti jį pataisos namuose dvejiems metams.

Ranką prieš tėvą pakėlusiam klaipėdiečiui už tokį nusikaltimą siūlyta bausmė yra artima minimaliai.

V.Manzrimo advokatas Aivaras Surblys teismo dėmesį atkreipė ir į provokuojančius tėvo veiksmus, ir į nuoširdžią sūnaus atgailą, jau pasikeitusias jo gyvenimo aplinkybes.

“Tegul šis įvykis būna gera pamoka abiem. Tėvas ir sūnus jau susitaikė, vienas kitam nereiškia jokių pretenzijų. Kam gadinti gyvenimą jaunam vyrui ?“, - švelnesnės bausmės kaltinamajam prašė A.Surblys.

Po tokios advokato ištarmės teko raminti sūnaus apspardytą V.Manzrimą –  nukentėjusysis savo jausmus teismo salėje išreiškė garsiai plodamas.

Įvertinusi bylos aplinkybes teisėja Regina Bertašienė kaltinamajam skyrė švelnesnę su laisvės atėmimu nesijusią bausmę – teismo įpareigojimus vieniems metams iš šešeriems mėnesiams.

Kalėjimo duonos nekrims

Per tą laiką V.Manzrimas negalės keisti savo gyvenamosios vietos, privalės ir toliau dirbti arba mokytis, registruotis Darbo biržoje, jeigu taptų bedarbiu.

Nuteistasis taip pat įpareigotas atlyginti daugiau kaip 2000 eurų skolą ligonių kasoms už sunkiai sužaloto tėvo gydymą.

Išklausęs nuosprendį V.Manzrimas pažvalėjo, bet paskui jo žvilgsnis nukrypo į A.Saunorių, galintį skųsti teismo sprendimą.

„Tikiuosi, jog nuteistajam šįkart užteks ir tokios bausmės, pasimokęs iš klaidų bus ramesnis. Kas tėvus skriaudžia, jų neklauso, tas kremta duoną sausą“, - liaudies išmintį prisiminė prokuroras.

„Gal ir kremta, jeigu tik tėvai savo duonos nevilgo degtine“, - oponavo advokatas A.Surblys.

V.Manzrimas su tėvais bute jau nebegyvena – išsikraustė už banko paskolą įsigijęs nuosavą būstą.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.