Agurkiniai – tarsi angelai

„Kriminalistai patys išgalvojo gaują. Visi jų kaltinimai grindžiami melu ir fantazija“, – tardamas paskutinį žodį ketvirtadienį teisme pareiškė Agurkinių vadeiva Saulius Velečka.

S.Velečka (viduryje) tvirtino, kad kaltinimai dėl narkotikų prekybos gaujos tėra pareigūnų vaizduotės žaismas.<br>G.Pilaičio nuotr.
S.Velečka (viduryje) tvirtino, kad kaltinimai dėl narkotikų prekybos gaujos tėra pareigūnų vaizduotės žaismas.<br>G.Pilaičio nuotr.
 Agurkinių gaujos teismas.<br> G.Pilaičio nuotr.
 Agurkinių gaujos teismas.<br> G.Pilaičio nuotr.
 Agurkinių gaujos teismas.<br> G.Pilaičio nuotr.
 Agurkinių gaujos teismas.<br> G.Pilaičio nuotr.
S.Velečka skundėsi pašlijusia sveikata. <br> G.Pilaičio nuotr.
S.Velečka skundėsi pašlijusia sveikata. <br> G.Pilaičio nuotr.
 Agurkinių gaujos teismas.<br> G.Pilaičio nuotr.
 Agurkinių gaujos teismas.<br> G.Pilaičio nuotr.
 Agurkiniai tikisi išteisinamojo nuosprendžio.<br> G.Pilaičio nuotr.
 Agurkiniai tikisi išteisinamojo nuosprendžio.<br> G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

„Lietuvos rytas“

Dec 8, 2017, 6:59 AM, atnaujinta Dec 8, 2017, 11:49 AM

Daugiau kaip trejus metus Klaipėdoje nagrinėjama garsioji Agurkinių gaujos byla jau artėja į pabaigą – sunkiais nusikaltimais kaltinami organizuoto nusikalstamo susivienijimo nariais įvardyti kauniečiai vakar tarė paskutinį žodį.

Policijos agentais tapę nusikaltėliai, pasak S.Velečkos, gelbėdami savo kailį prikūrė visokiausių pasakų apie neva jo nurodymu iš užsienio gabenamas, net jachta iš Brazilijos į Ispaniją plukdomas didžiules kokaino siuntas ir ginklus. Jam bandoma suversti kaltę dėl vienos žmogžudystės organizavimo.

„Tų narkotikų niekas nematė. Nėra filmuotų vaizdų, pokalbių įrašų – tik kalbos ir nuvalkiotos frazės, neva sukūriau gaują norėdamas įgyti didesnę įtaką nusikaltėlių pasaulyje“, – piktinosi S.Velečka.

Šūdmaišio mirties netroško

Užsiminęs, jog kai kurie liudytojai remiasi jau mirusių asmenų kalbomis, S.Velečka atkreipė dėmesį, kad prokurorai už gryną pinigą priima parodymus, kurių dabar nei patvirtinsi, nei paneigsi.

Agurkinis neigė kėsinęsis pakišti po velėna buvusį gaujos narį Aurelijų Perminą, pravarde Šūdmaišis, kuris dabar yra saugomas valstybės kaip nukentėjęs asmuo.

„Kaip galima tikėti šiuo apgaviku? Sutikęs bendradarbiauti su tyrėjais, teikti melagingus parodymus jų dangstomas A.Perminas ir toliau verčiasi narkotikų prekyba“, – stebėjosi S.Velečka.

Jis aiškino, kad nebuvo jokio reikalo kėsintis į Šūdmaišio, nes jis tuo metu jau buvo davęs parodymus teisėsaugininkams, gyvybę: „Aš tuo metu sėdėjau Lukiškių kalėjime.“

Agurkiniai nori išteisinimo

Penkerius metus už grotų laikomas daugiavaikis tėvas S.Velečka skundėsi pašlijusia sveikata: „Kalėjime gyvenimo sąlygos nepavydėtinos – kankina stuburo išvaržos skausmai. Nėra jokių mano kaltės įrodymų, todėl prašau priimti teisingą nuosprendį.“

Apie teisėsaugininkų pastangas sužibėti, kelti reitingus atskleidžiant nebūtus nusikaltimus vakar kalbėjo ir kiti kaltinamieji – Linas Perminas, Tadas Petrošius, Darius Petkauskas, Norbertas Tučkus.

Kiek anksčiau paskutinį kartą teisme pasisakė Kęstutis Liukaitis, Gintautas Cegelskis, Tadas Vieraitis, Saulius Vyšniauskas, Dmitrijus Romanovičius.

Ne vienas Agurkinis prisiminė, kaip kaukėti „Aro“ pareigūnai juos suėmė vieną po kito, kai jie su savo advokatais patys atėjo neva geranoriškai teikti išsamių parodymų.

Beveik visi kaltinamieji siekia išteisinimo, su visais arba dauguma kaltinimų jie nesutinka.

Švelniausia bausmė – žudikui

Prokurorai S.Velečkai ir gaujos nariui D.Petkauskui prašė skirti didžiausias bausmes – po 20 metų nelaisvės. Kitiems iš trylikos teisiamųjų gresia laisvės atėmimo bausmės nuo 8 metų ir 3 mėnesių iki 19 metų.

Švelniausia bausmė pasiūlyta samdomu žudiku įvardijamam D.Romanovičiui – vieninteliam iš dalies pripažinusiam savo kaltę.

Teismo procesas vis strigo

Agurkiniai į teisiamųjų suolą sėdo 2014-ųjų lapkritį. Teisėjų kolegijai vadovaujantis Remigijus Preikšaitis vylėsi, kad procesą pavyks baigti iki 2015 metų vasaros, bet viskas virto amžiaus byla.

Per tą laiką įvyko daugiau kaip pusšimtis posėdžių, apklausta per šimtą liudytojų.

Teisminis procesas kelis kartus stabdytas.

Dviem Agurkiniams buvo skirtos psichiatrinės ekspertizės – jie pripažinti pakaltinamais. Ne vieną posėdį teko atidėti dėl kaltinamųjų ligų.

Procesas vėl buvo stabtelėjęs, kai vienas kaltinamųjų L.Perminas, išlaisvintas už 30 tūkst. eurų užstatą, paspruko į Švediją, kur buvo sulaikytas už ankstesnį nusikaltimą ir nuteistas.

Nuosprendį išgirs šiemet

Pastaruosiuose posėdžiuose nedalyvavo vienas kaltinamųjų Redas Vilkauskas.

Teismui pateikti dokumentai, kad jis gydomas vienoje Kauno ligoninėje dėl nestabilios psichikos būklės.

R.Vilkausko gynėjas perdavė jo prašymą bylos nagrinėjimą atidėti, nes kaltinamasis norėjo gyvai klausytis prokuroro kalbos.

Kaltinamasis Česlovas Stanevičius nuosprendžio neišgirs – 2015 metų balandžio pabaigoje ties viena Kauno sankryža automobilį vairavusiam vyrui sustojo širdis.

Valstybės kaltinimą palaikantis prokuroras Zdislavas Tuliševskis pasiūlė išskirti baudžiamąją bylą jo atžvilgiu, kad nebūtų vilkinamas procesas. Teisėjų kolegija šį jo prašymą patenkino.

Baigiamąją kalbą Z.Tuliševskis skaitė visą dieną. Išgirdę, kokios bausmės jiems siūlomos, S.Velečka ir kiti Agurkiniai nesuvirpėjo.

Nuosprendis nebus šios istorijos pabaiga – jį skųs arba Agurkiniai, arba prokuratūra.

Klaipėdos apygardos teismas nuosprendį skelbs gruodžio 20 dieną.

Baudžiamoji byla sugulė į 108 tomus

Prokurorų žiniomis, Agurkinių gauja veikė bene dešimtmetį. Baudžiamojoje byloje nagrinėjami nusikaltimai, padaryti nuo 2005 metų. Viskas sugulė į 108 baudžiamosios bylos tomus.

Agurkiniai kaltinami neteisėtu šaunamųjų ginklų ir šaudmenų laikymu, ginkluoto susivienijimo organizavimu, didžiule narkotikų kontrabanda, kurios keliai galimai driekėsi ne tik Vakarų Europoje, Rusijoje, Ukrainoje, bet ir Pietų Amerikoje.

Kauno gaujos nariams pateikti kaltinimai dėl nužudymo ir pasikėsinimo nužudyti.

Bylos medžiagoje nurodoma, kad gauja turėjo didžiulį kiekį narkotinių medžiagų, kurių vertė siekė bene milijardą eurų. Lietuvoje ir užsienyje rasti didžiuliai kiekiai tablečių su psichotropine medžiaga klonazepamu, narkotikų prekusoriaus BMK, kokaino, heroino, kanapių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.