Nuobodžiaujantys kaliniai įžūliai tuština svetimas sąskaitas ir šaiposi iš aukų

Kalėjimų sargams nepavyksta sutramdyti nuteistųjų, kurie savo gyvenimą už grotų praskaidrina sukčiaudami – mobiliaisiais telefonais sekdami pasakas žmonėms, pristatydami bankininkais, pareigūnais aferistai išvilioja didžiules pinigų sumas, o po to šaiposi iš lengvatikių. Apgavikų aukomis dažniausiai tampa pensininkai. 

 Telefoniniai sukčiai G.Jemeljanovas (priekyje) ir J.Zinčenka teisiamųjų suole neliūdėjo.<br> G.Pilaičio nuotr.
 Telefoniniai sukčiai G.Jemeljanovas (priekyje) ir J.Zinčenka teisiamųjų suole neliūdėjo.<br> G.Pilaičio nuotr.
 Sukčiams padėjusi šluotis svetimus pinigus A.Poliakova buvo išteisinta.<br> G.Pilaičio nuotr.
 Sukčiams padėjusi šluotis svetimus pinigus A.Poliakova buvo išteisinta.<br> G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Gediminas Pilaitis

Dec 9, 2017, 12:35 PM, atnaujinta Dec 9, 2017, 3:11 PM

Maivėsi teisiamųjų suole

Iš Marijampolės pataisos namų svetimų pinigų grobstymo aferai dirigavęs 24 metų klaipėdietis Gitanas Jemeljanovas tik trumpai kvėptelėjo laisvės oro ir vėl buvo pasiųstas už grotų.

Trindamas teisiamųjų suolą šis vyras nė kiek neliūdėjo – leipo juokais, įžūliai šaipėsi iš kitų proceso dalyvių, rūsčiu veidu reiškė pretenzijas net teisėjams.

G.Jemeljanovui už svetimo turto pasisavinimą neteisėtai prisijungus prie informacinės sistemos naudojant svetimą elektroninės bankininkystės priemonę ir duomenis, atseikėta ketverių metų laisvės atėmimo bausmė.

"Gaujos netelkiau, su draugais laisvėje veikiau spontaniškai, nuoširdžiai gailiuosi dėl to, ką padariau, padėjau ikiteisminio tyrimo pareigūnams atskleisti nusikaltimą“, - teisme ko ne angelą vadino G.Jemeljanovas.

Kompanija nuteista už tai, kad iš vienos Palangos gyventojos išviliojo nemenką pinigų sumą - 5786 eurus.

Sukčiai veikė kaip komanda

Teisme G.Jemeljanovas atrodė lyg iš medžio kritęs - vaidino nepagrįstai apkaltintą žmogų, stebėjosi iš jo pareikalauto žalos atlygio suma, nors anksčiau jau buvo pripažinęs savo kaltę.

Jo bendrininkai klaipėdiečiai Ruslanas Ustinovas, Jevgenijus Zinčenka ir jonaviškis Ramūnas Tumasonis, pridėjus neatliktas bausmes už kitus nusikaltimus, buvo nuteisti kalėti nuo pusketvirtų iki septynerių metų.

Tik anksčiau teistam dėl narkotikų R.Ustinovui galutinės subendrintos bausmės vykdymas atidėtas.

Dar viena aferos dalyvė 21 metų klaipėdietė Anastasija Poliakova po nuosprendžio išplasnojo kaip ant sparnų – išteisinta kaip nepadariusi nusikalstamos veiklos.

Nagrinėjant telefoninio sukčiavimo bylą Klaipėdoje, G.Jemeljanovas buvo lygtinai paleistas iš kalėjimo, bet greitai įkliuvo vagiliaudamas ir plėšikaudamas Alytaus apskrityje.

G.Jemeljanovas vienintelis iš nuteistųjų skundė apylinkės teismo nuosprendį, bet nieko nepešė.

Kalėjimo erelis šokdino teisėją

„Kodėl žlugdomi mano socialiniai ryšiai – vežiojamas į teismą negaliu pasimatyti su žmona, lankytis kalėjimo parduotuvėje?“, - pašokęs iš teisiamųjų suolo piktinosi nuolatinis Marijampolės pataisos namų gyventojas G.Jemeljanovas.

Kalinys teisėjui Eugenijui Antanauskui siūlė palikti jį ramybėje - apklausti nuotoliniu būdu, kad valstybei būtų mažiau išlaidų.

Teismą šokdino kitas ne vieną nuosprendį už sukčiavimą išklausęs kalinys R.Tumasonis: „Net nežinau kuo esu kaltinamas, niekas manęs nesupažindino su bylos medžiaga.“

Gauja įkliuvo prieš trejus metus po to, kai viena palangiškė pasiskundė policijai, kad iš jos asmeninės sąskaitos SEB banke bubo nugvelbta nemenka pinigų suma.

Prieš tai moteris sulaukė skambučio – Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) pareigūnu prisistatęs vyras pranešė, kad per jos banko sąskaitą plaunami pinigai.

Nuteistieji vaidino pareigūnus

Patikėjusi melaginga informacija moteris sutiko padėti apsimetėliui – gautus naujus elektroninės bankininkystės duomenis telefonu padiktavo sukčiui.

Pasirodo, to visiškai užteko, kad mulkintojai mikliai pasisavintų jos santaupas - 8679 eurus.

Pagrindiniai aferos organizatoriai neįvardyti, tačiau tyrėjai mano, jog FNTT pareigūno vaidmenį galėjo geriausiai atlikti vyriausias kompanijos dalyvis – Marijampolės pataisos namuose įkalintas 40-metis R.Tumasonis.

Vos tik palangiškė užkibo ant sukčių jauko, G.Jemeljanovas iš kameros paskambino laisvėje buvusiam draugui R.Ustinovui ir paprašė, kad šis savo ir kito klaipėdiečio J.Zinčenkos vardais atidarytų naujas banko sąskaitas.

Pastarieji susirado pilnametystės ką tik sulaukusią klaipėdietę A.Poliakovą. Aferistų įkalbėta mergina sutiko padėti - sukčiams perdavė „Swedbank“ savo vardu atidarytos sąskaitos duomenis.

Naudojosi svetima sąskaita

Po to nenustatytas bendrininkas neteisėtai prisijungė prie SEB banko informacinės sistemos – palangiškės pinigai per du kartus buvo perpumpuoti į A.Poliakovos sąskaitą.

Po to A.Poliakova pati išgrynino į jos sąskaitą įplaukusias svetimas lėšas bankomatuose nesidomėdama, kas ir iš kur juos perveda, susišluotus pinigus atidavė kitam asmeniui.

Svetimų pinigų pasisavinimo operacijai tiesiogiai dirigavo G.Jemeljanovas, iš Marijampolės pataisos namų mobiliojo ryšio telefonu nuolat bendravęs su D.Ustinovu.

Kitas G.Jemeljanovo bendrininkas J.Zinčenka pranešė A.Poliakovai, kada į jos sąskaitą bus pervesti pinigai, kada ir kur reikės juos išgryninti, kam perduoti.

Suvokdami, kad A.Poliakovos sąskaita bus patikrinta, kaliniai iš anksto kurpė gynybos versijas.

Mergina talkino aferistams

G.Jemeljanovas telefonu mokė R.Ustinovą: „Tą žmogų (A.Poliakovą – red.) kabins mentai. Jis pats turi rašyti pareiškimą mentūrai, kad apiplėšė, pavogė visus banko duomenis, korteles, PIN kodus, viską absoliučiai“.

Užfiksuoti ir A.Poliakovos pokalbiai įrodo, kad ji išties bendravo su sukčiais, tarėsi dėl svetimų pinigų pervedimo į jos sąskaitą, išgryninimo ir perdavimo. Merginai už tokias paslaugas buvo pažadėtas atlygis.

A.Poliakova aferistams ne tik leido pasinaudoti savo banko sąskaita, bet ir pati skambinėjo į „Swedbank“ - prašė pinigų išgryninimo limitą padidinti nuo 1000 iki 10 tūkst. litų.

Didesnę svetimų pinigų dalį (apie 14 tūkst. litų) klaipėdietė iš savo asmeninės sąskaitos išsigrynino pati.

Kai A.Poliakova šlavėsi pinigus iš bankomatų, šalia jos  sukinėjosi dešimčia metų vyresnis R.Ustinovas. Jis mobiliuoju telefonu nuolat palaikė ryšį su Marijampolės pataisos namais.

Iš kameros skriejo iš nurodymai

Sukčių parankinė A.Poliakova į banką Klaipėdoje įžengė pagal G.Jemeljanovo komandas sėbrui R.Ustinovui.

„Dabar jau galima eiti ir pasiimti pinigus: penkias štukas iš bankomato, o likusius - iš banko“, - iš Marijampolės pataisos namų "finansinės operacijos" pradžią paskelbė šešėlinis dirigentas G.Jemeljanovas.

Girdėjusi, kaip R.Ustinovas šnekasi dėl pinigų, A.Poliakova keliskart ėjo prie bankomato tikrinti, ar lėšos jau pervestos į jos sąskaitą. Pinigus ji vėliau pati ir išsigrynino.

“Buvau jauna, nesupratau, kad bankų sąskaitomis galima pasinaudota siekiant nedorų tikslų“, - teisme aiškino telefoninių sukčių parankine tapusi mergina.

Nukentėjusi palangiškė apstulbo sužinojusi, kad apie tariamą „pinigų plovimą“ ją informavo ne pareigūnai, o kalinys G.Jemeljanovas su savo sėbrais laisvėje.

Moterį ištiko šokas, kai ji sužinojo, kad nuteistieji iš kalėjimų mobiliaisiais telefonais gali skambinti žmonėms ir šnekėtis su jais valandų valandas.

Sukčių parankinė išlipo sausa

Prokuratūros apeliaciją išnagrinėjęs Klaipėdos apygardos teismas patikėjo A.Poliakovos versija, kad ji buvo suklaidinta ir galėjo nieko nenutuokti apie į jos sąskaitą pumpuojamų pinigų kilmę.

Mergina išteisinta, konstatavus, jog ją į bėdą įklampino nusikaltimą organizavę vyresni asmenys - G.Jemeljanovo nurodymus iš Marijampolės kalėjimo vykę parankiniai R.Ustinovas ir J.Zinčenka.

Prokurorei Virginijai Tilvikienei teismo nutartis kelia abejonių: "Ji žinojo, ką darė - neatsisakė įtartino sandorio, buvo aktyvi nusikalstamos veiklos dalyvė, padėjo glemžtis ir savintis svetimą turtą“.

Įspūdinga kriminaline praeitimi ir iškalba garsėjantis R.Tumasonis neigė iš kalėjimo telefonu kalbėjęsis su palangiške – reikalavo atlikti jo balso fonoskopinę ekspertizę.

Apgavysčių konvejeris sukasi

Mobiliojo ryšio bendrovės pernai blokavo apie tūkstantį įkalinimo įstaigose į telefoninių sukčių rankas patekusių SIM kortelių. Jų ryšio priemones operatoriai blokuoja bendradarbiaudami su Lietuvos policijos departamentu.

Kalėjimų departamentui nesutramdant nuteistųjų, Tele2“ pernai blokavo 344 telefoninių sukčių SIM korteles, „Bitė“ - 275, o „Omnitel“ išjungė 255 įkalinimo įstaigose naudotas išankstinio mokėjimo korteles.

Net 92 proc. tokių kortelių aktyvuotos ne seniau kaip prieš tris mėnesius, o 53 proc. –  vos prieš savaitę. Per metus 25 proc. išaugęs blokuotų SIM kortelių skaičius parodė, kad telefoninių sukčių veikla vėl įgauna pagreitį.

„Tele2“ duomenimis, pikas buvo pasiektas 2014 metais, kai blokuotos net 867 telefoninių sukčių kortelės, o 2016 metais tokių, lyginant su 2015 metais, padaugėjo nežymiai – nuo 237 iki 344 kortelių.

Nuteistieji daugiausiai skambina iš Pravieniškio, Kybartų ir Marijampolės įkalinimo įstaigų, rečiau – iš Vilniaus.

Išeitis - registruoti SIM korteles

Telefoninius sukčius įmanoma pažaboti registruojant naujas išankstinio mokėjimo korteles – operatoriai mano, jog tai sumažintų riziką, užkirstų kelią didžiajai daliai nusikaltimų ir nesukeltų sunkumų vartotojams.

Tele2“ SIM korteles blokuoja naudodama kriminalistų sukurtą nuolat atnaujinamą algoritmą, paremtą analize apie sukčių veiklą, jų scenarijus. Kortelės išjungiamos pagal tarptautinį mobiliojo ryšio įrangos numerį (IMEI). 

Kalėjimų „artistai“ žmonėms prisistato kaip bankininkai, policininkai, finansinių nusikaltimų tyrėjai - telefonu įspėję apie tariamą pavojų siūlosi apsaugoti jų sąskaitas, reikalauja elektroninės bankininkystės kodus.

Sulaukusiems įtartinų skambučių ar žinučių gyventojams reikia nedelsiant kreiptis bendruoju pagalbos telefonu 112.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.